Este gata ZOE să predea ștafeta noului Megane?

După prima zi la IAA în septembrie scriam că noile modele electrice prezentate de Renault sunt extrem de atractive, iar la scurt timp am revenit cu o analiză a vânzărilor europene, care indica că preferința publicului pentru SUV-uri și modele crossover a dus la scăderea vânzărilor pentru ZOE.

Odată cu publicarea prețurilor din România pentru noul Megane 100% electric, media socială a început să vuiască cu discuții despre poziția noului Megane față de ZOE și de alți competitori.

Pe baza informațiilor disponibile la EVdatabase este ușor de văzut că noul Megane este poziționat exact între Hyundai Kona și Kia Niro, două modele de mare succes pe piața europeană.

Cu dimensiuni de gabarit mai generoase decât cele cu care ne-am obișnuit la ZOE și portbagaj mai mare decât cel criticat la Kona, Megane beneficiază de încărcare mai rapidă decât a doua generație de modele electrice de la grupul coreean (Intre timp Hyundai- Kia a trecut la tehnologie de 800V pentru noile modele asamblate pe platforma E-GMP).

Înălțimea mai mică, ar putea duce la consumuri mai reduse pe autostradă, datorită secțiunii frontale mai mici, dar datele de consum și autonomie, disponibile în prezent, nu sunt cele mai atractive.

Ca de multe alte ori, designul exterior și charm-ul interior ar putea înclina balanța în favoarea noului Megane și așteptăm cu nerăbdare primele exemplare parcate în garajul nostru virtual, pentru a-i monitoriza comportamentul în viața de zi cu zi.

Împărțind pentru prima oară o platformă electrică dedicată cu noul Nissan Ariya, producția noului Megane va avea costuri mai reduse, cu impact asupra prețului, dar câteva decizii rămân originale, față de cele luate de grupul VW și Hyundai-Kia, care atunci când au trecut la noile platforme au decis în favoarea tracțiunii spate.

Înmatriculările ZOE in Europa sunt la nivel mai mic decât cele din 2020. Sursa EU-EVs

Pe baza datelor tehnice actuale este greu de crezut că Megane va avea o viață la fel de lungă ca ZOE, fără câteva actualizări radicale în ce privește autonomia și eficiența, din cauza evoluției rapide a competiției. Pentru electromobiliștii români încărcarea AC cu 22 kW și CCS cu până la 130 kW sunt puncte de mare interes, considerând actuala dezvoltare a structurii de încărcare din țară.

Ar fi foarte interesant de auzit opiniile actualilor proprietari de ZOE, în ce măsură sunt interesați de noul Megane?

Până când primele Megan-uri vor parca în garajul nostru virtual, să revedem experiențele colegilor noștri din echipa ZOE.

Consum mediu săptămânal

Cu excepția lui Șerban care a revenit cu valoare medie de 24.5 kWh/100 km, poate părea o surpriză mica scădere a consumului înregistrată de Márton și Radu. Să-i ascultăm în direct pe proprietari, în ce condiții au realizat aceste valori.

Márton – Târgu Mureș

Săptămâna trecută ZOE a parcurs 426 km urbani, cu un consum de 16.0 kWh/100 km pe bord, și viteza medie de 29 km/h.

Radu – Ploiești

Datele de exploatare în intervalul 06-13.12.2021 ale lui ZOE, sunt:

  • Parcurs:  911 km
  • Viteza medie:  47.6 km/h
  • Consum mediu:  15.2 kWh/100 km
  • Costuri alimentare:  59 lei (6.48 lei/100 km)

Vreme ușor amestecată când mai blândă, când mai rece, uneori umeda și ușor atipica pentru Decembrie, de unde și lipsa pozelor cu zăpadă.

Ciprian – Gura Humorului

Zoe, așa cu pocniturile generate de rulmenții de la flanșe (între timp am aflat că sursa zgomotelor era caseta de direcție) a făcut săptămâna trecută:

  • 310.8 km
  • 48.3 km/h viteză medie
  •  Consum 18.2 kwh/100km

Șerban – Suceava

Zoe a făcut săptămâna trecută 96 km urbani cu un consum mediu de 24,5 kWh/100 km.

Vremea a fost în mare parte urâtă, cu câteva zile de zăpadă, dar spiritul frumos al Crăciunului e în noi.

Costuri totale de utilizare într-un an cu Zoe:

  • 2500 ron cauciucurile de iarnă;
  • 140 ron rovigneta;
  • 240 ron covorașe de cauciuc;
  • 960 ron RCA;
  • 3100 ron Casco;
  • 200 ron (cu aproximație) încărcarea necesară pentru cei 9200 km (viată bună la Suceava până în 2023)

Consider ca 90% din cheltuieli le are orice om cu o mașină nouă, indiferent de sursa de alimentare, iar avantajele sunt net superioare pentru o electrică daca ar fi sa privim doar la cei 2.17 ron/100 km costuri cu energia electrică.

1 Response

  1. Razvan spune:

    cauciucuri de peste 600lei/buc??? Uau, uau…F1 nu alta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.