Consum de toamnă pentru 16 modele electrice

Odată ajunși la prima destinație a turului „Adio benzină!”, unde cele două Tesla Model 3 din garajul nostru s-au întâlnit prima oară, este un moment bun de recapitulare a consumurilor de toamnă înregistrate de mini flota electrică virtuală, ce participă la proiectul Electromobilitate.

Cvintetul Kona

Din cuibul Konelor începe să se audă vuiet de îngrijorare față de recall-ul anunțat de Hyundai pentru modelul electric în mai multe țări. Tudor are confirmarea că exemplarul său nu este deocamdată rechemat în service, ceilalți proprietari sunt pe cale să se informeze:

Am vorbit cu cei de la Casa Auto Timișoara, au verificat seria mașinii, dar încă nu este niciun recall. Au spus că ne vor anunța dacă va fi nevoie.

Tudor Marchiș, Hyundai Ioniq și Kona
Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de proprietari

Consumurile medii săptămânale ale celor cinci mașini se aliniază în plaja obișnuită pentru acest sezon, între un minim de 12.9 și un maxim de 16 kWh/100 km.

Cvartetul compactelor electrice

Probabil ați citit deja cum s-a descurcat Radu fără Zoe pentru o săptămână, cât timp mașina a fost în service. Surpriza a venit însă de la Darius, care după multe socoteli și test drive-uri pentru revista online arena IT, a decis să achiziționeze un Zoe ZE 50 Intens și ne-a trimis după primele zile consumul mediu realizat, 15.3 kWh/100 km.

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de proprietari

Electro-leul a fost condus de Teo săptămâna aceasta, după ce a lăsat „tancul” (BMW X5 plug-in) acasă și s-a descurcat de minune în oraș cu micuțul Peugeot.

Pentru consumul de 11.5 kWh/100 km realizat cu Corsa-e ultima săptămână, Razvan ne explică:

Fetele învățând de acasă, nu a mai trebuit să ne înghesuim în trafic dis-de-dimineață. Deci nu am mai folosit A/C iar viteza medie a fost puțin mai mare, cea ce s-a văzut la consum.

Razvan Andrei, Opel Corsa-e

Tripleta compactelor

Consumului celor doi vlăstari ai familiei Volkswagen, e-Up! și Citigo s-au alăturat valori interesante pentru Smart-ul Forfour condus de Klara în Timișoara.

Apropos de Smart… ieri am surprins această imagine în Arizona și mi-am adus aminte de o zicătoare de pe aceste meleaguri: „Atitudinea, nu aptitudinea, determină altitudinea!”

Fiindcă Smart indică la bord consumul doar orientativ, ca și Ozone, am ales împreună cu Attila să reprezentăm grafic „consumul” calculat pe baza energiei absorbite din rețea, citită de pe contorul dedicat pentru încărcare. Deși pare nedrept pentru micuțul Smart, față de suratele din proiectul Electromobilitate, considerăm că este cel mai corect mod de a indica consumul, INCLUSIV pierderile la încărcare, fiindcă reflectă cât plătește proprietarul.

Aceasta abordare nu este ieșită din comun, fiind asemănătoare cu plata la pompa de benzină pentru cât combustibil debitează pompa, nu pentru cât ajunge în rezervor, dar pierderile prin evaporare sunt neglijabile, comparativ cu cele la încărcare, ce depășesc 10%.

Am reprezentat „consumul” Smart-ului cu linie punctata în graficul comparativ, tocmai pentru a atrage atenția că este vorba de cât încărcăm, nu de cât consumăm.

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de proprietari

Cea mai hazlie poveste electrică din ultima săptămână am primit-o de la Wiwi și o reproduc în întregime:

Go-e și doamna mea în panică

Doamna mea dragă a plecat la oraș cu o autonomie afișată de ~75km. După o porțiune de șosea de 8 km mă sună disperată că scade brusc autonomia.

I-am sugerat să treacă în modul Eco, deși știam că are destui electroni pentru drumurile pe care le are de făcut în oraș și să se întoarcă  acasă. Tot neliniștită s-a dus la cumpărături la Lidl. In 45 minute de cumpărături a încărcat în regim CC de la 21% (55km) la 79% (234km), gratuit. Partea drăguță… convorbirile telefonice:

Doina – Am ajuns la Lidl. Care cablu îl iau?

Wiwi – Scoate ambele capace și vezi care cablu se potrivește pe toate găurile.

Doina – L-am găsit. L-am vârât. Ce fac? E un buton roșu. Apăs pe el?

Wiwi – Nu. Pe ecran trebuie să scrie ceva.

Doina – Da scrie Start încărcare. A pornit.

Doina – Gata vreau să plec. Ce fac?

Wiwi – Pe ecran trebuie sa scrie undeva STOP, sau Oprire încărcare.

Doina – Da, gata. Am plecat.

Wiwi Gaube, Skoda Citigo

Sunt faze prin care am trecut cu toții la primele încărcări și sacul de povești este nesfârșit. O bună parte din ele vor fi împărtășite cu haz în weekend, la cea de a treia ediție ElectRoMania de la Păltiniș.

Familia Peugeot

Din cei trei vlăstari ai familiei Peugeot pe care îi urmărim, unul a fost în service pentru revizie săptămâna trecută.

Valorile medii înregistrate de Ovidiu la București și Teo (conducând mașina Laurei) la Timișoara sunt reprezentate mai jos.

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de proprietari

Întâlnire Tesla Model 3, long range, tracțiune spate

După aproape doi ani de când urmărim in paralel consumul și comportamentul în diferite situații pentru cele două Tesla Model 3, botezate TM 3 și TVG, într-o varianta care nu se mai produce decât în China (long range cu tracțiune spate), mașinile s-au întâlnit pentru prima oară.

La capătul unei călătorii de o săptămână și 5338 km electrici, TM 3 se odihnește în același garaj cu sora albastră și încarcă de la soare.

Cu două cazuri de utilizare total diferite, TVG fiind partenera zilnică pentru naveta lungă în zona Las Vegas, în timp ce TM 3 parcurge puțini kilometri săptămânal, dar a avut parte de două aventuri majore, prima în Europa în 2019 ( cu iarnă norvegiană și alergat pe Autobahn) și a doua în curs de derulare în SUA, consumul celor doua exemplare timpurii, este remarcabil de apropiat. O diferență de 3.4% în favoarea TVG, care circulă în climat canicular, era de așteptat față de consumul în climatul rece din nord.

O privire la ElectRoMaina ediția a III-a

Pe măsură ce vremea se răcește, consumul creste și autonomia scade. O prima mostra despre impactul climatului rece va fi înregistrată de un număr destul de mare de participanti la evenimentul ElectRoMania, ce se va desfasura la Paltinis sambata si duminica 17-18 octombrie.

Dedicat tuturor celor interesați de mobilitatea electrică, întâlnirea dintre proprietari și cei încă indeciși să facă marele pas, este un prilej de mai bună cunoaștere și înțelegere a avantajelor și compromiselor făcute de cei ce au pornit timpuriu pe calea electromobilității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.