5 sfaturi de la Elon Musk

În primul interviu cu Automotive News, după mai bine de cinci ani de la participarea la Automotive World Congress in Detroit, Elon Musk are o mulțime de sfaturi bune pentru industria auto.

Interviul este transmis într-o serie de trei podcasturi, care merită timpul oricărui pasionat de automobile în general și de Tesla în special.

Jason Stein: Buna Elon, nu ne-am auzit de mult timp, mai precis de la World Congress în ianuarie 2015, unde ai prezentat viitorul Tesla.

Elon Musk: Și cum e, am făcut tot ce am zis ?

Pe acest ton glumeț, cu replici penetrante, seria de întrebări și răspunsuri a continuat pentru mai bine de o ora, completând unele informații comunicate săptămâna trecut în raportul trimestrului II și întâlnirea cu analiștii financiari.

Intre timp, au apărut statisticile înmatriculărilor de automobile noi în prima jumătate a anului, care confirmă modul categoric în care Tesla domina global competiția în domeniul automobilelor electrice, cu patru modele de caroserie (S3XY), asamblate în doua fabrici (Fremont și Shanghai).

Cu această ocazie Elon Musk a formulat câteva sfaturi pentru afaceri mari și mici, dar mai ales pentru industria auto.

În articolul dedicat raportului trimestrial, am evidențiat un aspect, care mi s-a părut semnificativ atunci, cel legat oportunitățile de inovație în producția de masă, un proces perfecționat timp de peste 100 de ani, cu care Tesla a avut mult de furcă în timpul lansării Model 3 și care a dat naștere celebrei fraze „Production hell”.

Am remarcat discuția iscată la cea de a patra întrebare, fiindcă răspunsul a fost ca o palmă dată industriei auto, care se mândrește cu experienta de peste 100 de ani și care pentru multă vreme a recunoscut superioritatea Tesla în domeniul software și tehnologie, dar i-a contestat abilitatea de a produce automobile de calitate în masă.

Tocmai la acest capitol, Elon Musk afirmă că echipa sa a găsit cele mai mari oportunități de inovație. Atrăgând atenția la cele aplicate pentru Model Y în Fremont, aflăm ca varianta de la Shanghai va conține și mai multe simplificări și optimizări, iar cea asamblata la Berlin va revoluționa producția de automobile. Chiar dacă pe dinafara Model Y produs in Germania va fi identic cu frații din California și China, structural mașina a fost complet regândita pentru asamblare optimizată.

În timp ce fiecare fabrică nou construită este mai ieftină și se finalizează mai rapid decât precedenta, Musk afirmă ca potențialul de inovație pentru procesul de producție conține rezerve mai mari decât automobilul în sine. Tot împotriva trendului din industrie afirma ca integrarea verticală este esențială și anunță numeroase posturi pentru Fremont, Shanghai, Austin și Berlin.

Tesla în expansiune, în timp ce industria auto globală se contractă

1. Despre oportunitățile de inovare în producție

Într-o comparație inedita dintre o fabrică de asamblare pentru autovehicule și un circuit electronic, Elon Musk subliniază necesitatea de a regândi procesul de asamblare de la zero, datorita ineficiențelor de astăzi.

Cât de eficient ar putea deveni procesul de producție, dacă vom optimiza viteza și densitatea productivă a unei fabrici, în așa fel încât fiecare metru cub de spațiu va produce ceva util, iar viteza cu care sub-ansamblele se mișcă în acel spațiu va fi accelerată la maxim?

Elon Musk

Unele din cele mai rapide linii de asamblare la ora actuală în lume produc un automobil la fiecare 25 de secunde. Elon Musk prognozează ca există rezerve de a accelera procesul de „cel putin 1000 de ori”.

Exagerare sau nu, rămâne de văzut în următoarea decada, dar săgeata trimisă către industria tradițională a rănit cu siguranță câteva orgolii în marile capitale auto mondiale.

2. Tot ce contează este satisfacția clienților

Întrebat despre ce crede de rezultatele unui recent raport JD Power, Elon Musk răspunde ca acorda ZERO atenție sondajelor de orice fel și ca tot ce contează pentru Tesla este satisfacția clienților.

Recunoscând că mașinile nu sunt perfecte și că echipa mai are mult de lucru, Musk evidențiază, în repetate rânduri, că Tesla are cei mai mulțumiți clienți din întreaga industrie auto și acest aspect este tot ce contează pentru succesul actual și viitor.

3. Industria auto nu are nevoie de dealeri

Legat de conflictul prelungit cu statul Michigan, care a blocat vânzarea directa în patria celor trei mari producători americani (GM , Ford și Chrysler), Elon Musk arată ca modelul vânzării directe este cu mult mai eficient și că perioada restricțiilor cauzate de pandemie a dovedit avantajele acestui model, prin care Tesla a reușit să își mențină vânzările, fără vizitele obișnuite ale clienților la dealeri.

4. Clienti multumiti aduc investitori multumiti

La întrebarea ce crede despre prețul acțiunilor, Elon Musk răspunde:

Este foarte dificil de înțeles modul de gândire al investitorilor pe bursă. În urma cu un an acțiunile noastre erau 180$, recent au atins 1800$.

Eu nu cred ca trebuie sa ne preocupăm de așteptările investitorilor. Atenția noastră trebuie sa fie la fericirea clienților. Când clienții sunt mulțumiți și investitorii vor fi fericiți.

Elon Musk

5. „Primul lucru care trebuie învățat la școala de afaceri este sa lași de o parte spreadsheet-urile si prezentările Power Point și să faci produse mai bune” – Elon Musk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.