Și tu Polestar?

Pentru cei ce urmăresc de mai multă vreme blogul nostru, nu va fi o noutate afirmația că actualele statistici de vânzare pentru mașini electrice reprezintă capacitatea de producție, gâtuită intenționat, cu câteva excepții notabile și nicidecum cererea reală a clienților europeni.

Între excepții este remarcabil efortul și succesul Tesla, dar și al altor startup-uri, care au început să apară în clasamentele globale (NIO, WM, etc.) pentru automobile electrice cu acumulatori.

După ani în șir de livrări întârziate și producție limitată doar în Coreea, se pare că atât Kona cât și Niro se produc în cantități mai mari anul acesta, primul cu ajutorul liniei de asamblare din Cehia.

Și Renault a depășit livrări mai mari de 10.000 unități în luna iunie, dar toți ceilalți producători clasici globali și cei chinezi, se limitează la cantități mici, după cum arată livrările din iunie, sub 5000 de exemplare.

O mare speranță era ca Polestar, care este un fel de start-up in domeniul automobilelor electrice premium, dar cu experiență îndelungată în domeniul auto sport și premium și cu finanțare solidă asigurată de părinții Geely și Volvo, va contribui în mod semnificativ la creșterea vânzărilor de automobile electrice, ceva de genul Tesla, cu al cărui Model 3 încearcă sa rivalizeze Polestar 2.

După ce am anunțat în iunie că prima nava încărcata cu Polestar 2 produse în China a ajuns la timp în Europa, cu toate piedicile ridicate de pandemie, săptămâna trecuta a mai venit o veste buna: primul exemplar livrat clienților în Suedia.

Cu toate ca inițial distribuția Polestar se concentrează doar pe piețele majore pentru automobile electrice în Europa: Norvegia, Suedia, Olanda, Franta și Germania, se pare că producția pentru anul în curs este deja vândută. Încă un caz de „cerere mai mare decât estimările” așa cum am auzit ani în șir de la executivii Hyundai?

Într-un interviu pentru Automobilwoche, cu ocazia pregătirii deschiderii primei reprezentanțe Polestar la Duesseldorf în 20 august, Alexander Lutz, reprezentatul mărcii în Germania, prezintă planurile de extindere pe cea mai mare piață europeană până la finalul anului cu încă șase puncte de vânzare în Köln, Hamburg, Berlin, Stuttgart, München și Frankfurt.

Pe parcursul interviului, Lutz confirma că în Norvegia și Olanda cotele alocate pentru 2020 au fost deja vândute, fără test drive, înainte de începerea livrărilor, iar în Germania, numărul pre-comenzilor se apropie de limită, tot înainte ca livrările să fi început.

Nu ne rămâne decât să revenim la vechea melodie, ca o placă stricată. Din păcate și statisticile de înmatriculare ale modelului Polestar 2 vor reprezenta doar oferta, nicidecum cererea. Și tu Polestar?

… între timp aflăm că Giga Berlin ar putea fi finalizată chiar mai repede decât fabrica Tesla din Shanghai, care după 11 luni de la demararea șantierului a început producția. Acest nou record ar putea însemna livrări de Model Y produse la Berlin pe la mijlocul anului viitor. Vai de cei ce vor continua sa subestimeze cererea europeană!

1 Response

  1. Dimofte Radu spune:

    In paralel cu gatuirea livrarilor in spatiul european prin tot felul de metode, se lucreaza intens si pe partea de anti-propaganda facuta masinilor electrice.
    Spun asta vazand cat de usor prinde la cei mai putin informati campania de minimizare a avantajelor colosale pe care le au masinile electrice, accentuand mereu teoria autonomiei reduse, a lipsei de infraastructura de incarcare, etc.
    Eu personal cred ca, toti marii constructori europeni, dar mai ales cei germani, stiu exact ca trendul spre electromobilitate e inexorabil, dar incearca din rasputeri temperarea lui, cu o tinta intermediara a masinilor hibride, pentru a-si salva pe cat posibil o vreme investitiile facute in partea de motorizari termice. Asa cred ca se explica aparitia ca ciupercile dupa ploaie a multor modele hibride, de toate tipurile, si doar ici-colo cate un model electric.
    Sa speram doar ca viata bate filmul….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.