Consumul in sezonul rece – Tesla Model 3 si BMW i3 (partea a II-a)

Fiindca aproape o jumatate din proprietarii de automobile electrice din Romania vor fi confruntati cu primul sezon rece, cand autonomia se reduce drastic, am analizat prin cateva exemple din utilizarea curenta, factorii care influenteaza cresterea consumului de energie.

Scriam in prima parte a analizei noastre ca trei factori sunt determinanti:

 1. electrochimia acumulatorilor litiu-ion, carora „nu le place frigul” (rezistenta elementelor litiu ion creste la temperaturi negative)
 2. consumatorii suplimentari, pentru incalzirea habitaclului, scaunelor, volanului si a dezaburirii parbrizului si lunetei
 3. modul de utilizare a automobilului electric in oras

Dupa ce am disecat pe baza graficelor comparative ce se intampla cu doua modele Hyundai Ioniq utilizate la Timisoara si Sibiu, este randul se ne uitam in detaliu la Tesla Model 3 si sa comparam consumul intre utilizarea zilnica in Nevada, cu una sporadica in Michigan.

Odata cu venirea toamnei si scaderea temperaturilor autonomia scade

Despre „TM 3” , o Tesla Model 3 long range cu tractiune spate, am publicat in repetate randuri valorile consumului mediu, care s-a stabilizat pe parcursul a peste 22.000 km de autostrada (cu restrictii de viteza cuprinse intre 110 si 130 km/h), Autobahn in Germania, drumuri nationale si calatorii la munte, in jurul valorii de 14.4 kWh/100km.

Odometrul TM 3 indica 22.271 km cu un consum mediu de 14.4 kWh/100km

Acelasi consum mediu l-am inregistrat si la revenirea in Michigan, unde toamna a fost blanda si temperaturile foarte placute.

Cu toate acestea, in ultima saptamana cu temperaturi mai scazute, apropiate de 0 grade Clesius, consumul a crescut cu 16 %.

Un motiv suplimentar pentru cresterea consumului este utilizarea indragitei functii de preincalzire, cu care prin intermediul aplicatiei de pe telefon, climatizarea si incalzirea scaunelor pot fi pornite inainte de calatorie, pentru confortul maxim al pasagerilor.

Un alt Model 3 long range cu tractiune spate, care face parte din garajul nostru virtual si ne furnizeaza periodic date de conum, se deplazeaza zilnic pe centura Las Vegas-ului cu limitari de viteza si dese aglomeratii, ce duc la trafic „stop and go”.

„Vegasteslagirl” a inregistrat dupa 16.770 km un consum mediu de 14.1 kWh/100km.

Cu toate acestea odata cu inceperea sezonului rece si la acest exemplar consumul a crescut in ultima saptamana cu 15%.

Pentru o privire de ansamblu, sa recapitulam cresterea consumului de energie in prima saptamana din luna noiembrie, cu temperaturi mai coborate in toate cele patru locatii analizate, pentru Hyundai Ioniq si Tesla Model 3:

 • Ioniq la Timisoara + 16%
 • Ioniq la Sibiu + 18%
 • Model 3 in Michigan + 16%
 • Model 3 in Nevada +15%
i3-ul lui Dragos alaturi de Ionica la statia de incarcare rapida EVconnect de la Pecica, pe autostrada de intrare in tara

Am intrebat alti posesori de automobile electrice care este experienta lor. Dragos Ciobanu dela EVconnect, partenerul proiectului Electromobilitate, a parcurs peste 100 mii km cu un BMW i3 si ne marturiseste:

 • Mers 90 km/h eco proplus, clima optima, fara ventilatie. max. 270 Km, consum aprox. 12 KWh/100km
 • Mers 90 km/h eco proplus, cu AC pe timp rece, max. 220 Km, consum aprox. 15,8 KWh/100km
 • Mers 110 km/h eco pro, cu AC pe timp rece, max. 160-170 Km …
 • Mers in regim confort, 130 Km/h pe autostrada si cu AC… mai bine stau acasa :))

Inainte de orice concluzii am fi bucurosi sa ne impartasiti experientele personale cu modele 100% electrice populare in Romania: Nissan Leaf, Renault Zoe, Smart, VW eGolf, Fiat 500e si altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.