Pornind de la ingrijorarea lui Tudor pentru consumul recent, ceva mai crescut, al Hyundai-ului Ioniq 100% electric cumparat in vara, am realizat ca intr-o situatie asemanatoare se afla probabil aproximativ o jumatate din posesorii de automobile electrice din Romania, aflati la prima intalnire cu sezonul rece.
Afirmatia se bazeaza pe datele culese din „Barometrul EV” din septembrie alcatuit de echipa Lek3.co, din care reiese ca din cei 2335 de posesori EV din Romania, 1164 (49.9%) si-au inmatriculat masinile electrice in primele noua luni din acest an.
Cum scopul proiectului Electromobilitate este cel de a educa si am invatat din proprie experienta cum „range anxiety” (teama de autonomie) este treptat inlocuita de „range awareness”, am analizat datele avute la dispozitie, pentru a explica cresterea consumului in perioada rece cu exemple comparative din exploatarea zilnica.
In principal ne vom referi la trei factori:
- electrochimia acumulatorilor litiu-ion, carora „nu le place frigul” (rezistenta elementelor litiu ion creste la temperaturi negative)
- consumatorii suplimentari, pentru incalzirea habitaclului, scaunelor, volanului si a dezaburirii parbrizului si lunetei
- modul de utilizare a automobilului electric in oras
Privind la diagrama consumului mediu pe termen lung, realizat de „Ionica” la Sibiu cu drumuri zilnice de aproximativ 45 – 60 km, observam ca odata cu venirea diminetilor reci, consumul mediu incepe sa creasca (+18% fata de saptamana trecuta).
Comparand aceleasi saptamani din 2018 si 2019 observam o crestere de 10% – 20% pe care am atribuit-o atat diferentei de relief, cat si de climat, valorile din 2018 fiind obtinute la Timisoara, iar cele din 2019 la Sibiu.
Comparatia dintre consumul realizat in paralel cu „Ionica” la Sibiu si Ioniq-ul lui Tudor la Timisoara, scoate in evidenta un alt factor important si anume lungimea traseelor parcurse. Chiar daca ambele masini utilizeaza preincalzirea, realizata cu energie din sursa de incarcare (de obicei priza casnica de 220V), drumul de dimineata la Sibiu este de minim 16 km, in timp ce Tudor parcurge la Timisoara doar 4 km.
La Ioniq o parte din caldura motorului electric si a invertorului este recuperata si utilizata pentru mentinerea acumulatorului la temperatura optima. In timpul unor etape scurte, cu opriri dese, in primul rand acumulatorul nu ajunge la temperatura optima de functionare si in al doilea, caldura din habitaclu se pierde odata cu deschiderea frecventa a usilor.
Impactul temperaturii mediului se citeste din graficul comparativ, in care cresterea consumului cu 16% la Timisoara in ultima saptamana cu temperaturi mai scazute, este similara unei cresteri cu 18% la Sibiu.
Este sensibilitatea la frig o caracteristica a modelelor Hyundai Ioniq ? Avand o discutie mai lunga pe aceasta tema, in timpul unui test drive la Sibiu cu Mihai Roman, posesor al unui Ioniq hibrid, am comparat si informatiile de consum obtinute de la doua Tesla Model 3, care circula in Nevada, respectiv Michigan, doua state americane cu climat cat se poate de diferit.
VA URMA
Articol recomandat:
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.