Corsa, Peugeot 208 și ZOE – formează echipa sub-compactelor

După ce săptămâna trecută ne-am luat rămas bun de la contribuțiile săptămânale furnizate de Dan (B) pentru pentru Opel Corsa-e, echipa Stellantis este formată din:
 • Laura (TM) cu electro-leul (Peugeot e-208), unul din veteranii proiectului Electromobilitate, despre care scriam recent că nu a lipsit de la evenimentele organizate în ultimii doi ani, fie cu Laura sau cu Tudor la volan;
 • Claudiu (AB) cu Opel Corsa-e, unul din cei mai recenți voluntari dispuși să pună la dispoziția celor interesați informații despre viața de zi cu zi alături de Corsa-e.

Nu ar fi prima dată când comparăm performanțele și eficiența modelelor Stellantis cu cele ale celuilalt mare grup auto francez, Renault, dar contopind cele două echipe în grupa a sub-compactelor, rezultă cea mai numeroasa echipă din garajul nostru virtual (la acest început de vară) cu șase participanți, urmată de Kona, ID.3 și Tesla cu câte cinci. Grupa Mare (ID.4. IONIQ 5 rwd și IONIQ 5 awd) și Grupa mică (Citigo, e-Up și Spring) au deocamdată fiecare câte trei coechipieri.

Consumul săptămânal

Odată cu creșterea temperaturilor, valorile de consum mediu săptămânal, afectate puternic iarna de drumurile scurte (și agitate), au coborât și s-au grupat pe un domeniu restrâns de valori (min 13.3 – max 14.9 kWh/100 km).

Comparație Peugeot 208 cu Renault ZOE

Încercarea de a compara valorile de consum mediu este dificilă dacă privim valorile individuale, dar suprapunerea peste domeniul ZOE poate fi de ajutor.

Deși i s-a dus vestea că este pofticios după electroni, atunci când privim consumul electro-leului (curba dublă aurie) comparativ cu valorile maxime obținute de colegii cu ZOE (curba roșie), diferențele nu mai sunt așa de mari. Cu ajutorul lui Claudiu, care aleargă bine de tot Corsa, parcurgând săptămâna trecută 1160 km, vom avea o imagine mai precisă spre finalul anului.

În direct cu proprietarii

Telegrafic de la Laura (TM) și Claudiu (AB):

 • Peugeot e208 a parcurs 101 km cu un consum de 14.6 kWh/100km și 21 km/h viteză medie.
 • CORSA E: Distanța: 1160 km, Consum: 15,3 kWh/100 km, Viteza medie: 46 km/h

Radu – ZOE, Ploiești

Datele de exploatare în intervalul 15-22.05.2022 ale lui ZOE, sunt:

 • Parcurs: 792 km
 • Viteza medie: 36.1 km/h
 • Consum mediu: 13.6 kWh/100 km
 • Costuri alimentare: 10 lei

Remarc pentru a doua săptămâna o scădere semnificativă a mediei de parcurs, datorată, cred aglomerației în creștere din traficul urban, arătând astfel apetitul tot mai mare al oamenilor de a-și folosi mașinile la orice fel de deplasare urbană. Nu transport în comun, nu mijloace alternative, nu mers pe jos, o lume minunată, ce mai….

În altă ordine de idei, sunt în planificarea unui sejur buzoian de câteva zile, cu vizitarea electrică a frumoaselor și pitoreștilor locuri din acea zonă. Revin cu povestea și pozele din acest tur.

Ciprian – ZOE, Gura Humorului

Săptămână urâtă pt mine.
Mi-a împachetat un dement Outlander-ul în spate. A intrat cu 70 la oră fără pic de frânare.

Datele pt Zoe:

 • Parcurs 662.9 km
 • 52.8 km/h viteză medie
 • Consum 13.3 kWh/100 km
 • Cost 57.6 ron (de săptămâna asta revine accesul gratuit la priza de la serviciu)

Márton – ZOE, Târgu Mureș

Săptămâna trecută ZOE a parcurs 720 km cu un consum de 13.3 kWh/100 km după bord, cu o viteză medie de 40 km/h. 

Am avut o ieșire Târgu Mureș – Târgu Secuiesc prin Sighișoara, și am revenit prin Odorheiu Secuiesc. Se pare că drumurile prin Harghita sunt mai OK pentru mașini electrice, se regenerează mult, fiind o mulțime de coborâșuri lungi de tot.

Săptămâna trecută am făcut revizia la mașină, și fiind în ultima lună a garanției, le-am zis sa verifice mai atent. Cost revizie și schimb de filtru polen: 301 ron. A durat 2 ore revizia, și au identificat o singură problemă, brațul stânga față, pe care l-au schimbat pe garanție. 

În final le-am zis eu de mai multe probleme minore care le întâmpin:
– diuza stânga față la spălare parbriz funcționa aiurea, au schimbat-o în garanție;
– chederele la geamurile laterale au avut un joc de 4-5 mm și se tot ridicau – au rezolvat și asta (nu știu metoda);
– am avut două elemente mici de caroserie dezlipite, în apropiere de haion, pe care le-au lipit la loc.

În plus, am solicitat un schimb de ulei în reductor și asta m-a costat 255 lei, inclus uleiul și manopera.

La ZOE producătorul nu are în lista de service schimbul de ulei la reductor, dar în grupurile de Zoe din Ungaria se face la fiecare 30 mii de km, tot opțional de utilizator, noi avem acum 34.000 km la bord. 

Șerban – ZOE, Suceava

Săptămâna trecută mai liniștită cu Zoe. Atașez, ca de obicei, poza cu datele: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.