Autonomie necesară vs. imaginară

Un articol semnalat de Wiwi (Citigo, TM) punctează corect lipsa de informații și de educație electromobilistică, ca una din piedicile majore pe calea adoptării în masă a mobilității electrice.

Dacă nu s-ar lega direct cu afirmația lui Marcel (ID.3, CJ), după întâlnirea cu publicul din Alba Iulia, poate nu am fi revenit la acest subiect, care este punctul de plecare al proiectului Electromobilitate: nevoia de informații pe baza datelor reale obținute din exploatarea pe termen lung.

Să ne reamintim:

Cei curioși, care au fost în piața cetății din Alba-Iulia pentru a lua contact cu mașinile electrice, mi-au lăsat impresia că aceasta tehnologie (mașina electrică) am adus-o noi. Oamenii nu par a fi informați sau nu se informează, fie efectiv nu doresc să accepte că există această alternativă.

Marcel – Un nou coleg se alătura echipei VW ID.3 după participarea la electro-șezătoare

Deși principală cauză a tranziției lente spre mobilitatea electrica în masă este producția insuficientă de modele cu preț accesibil unui număr mare de clienți, cea mai bună dovadă fiind Dacia Spring, revenim la exemple care subliniază de câtă autonomie avem nevoie cu adevărat în viața de zi cu zi.

Autonomia necesară

Pe lângă prețul de achiziție și rețeaua de încărcare, cea mai frecventă întrebare este legata de autonomia actualelor modele electrice disponibile în România.

Chiar dacă numeroși colegi, care exploatează foarte intens mașinile lor au depășit cu mult kilometrajul mediu românesc și european, supra-estimarea nevoilor proprii de deplasare, duce la o percepție falsă despre inabilitatea unui model electric de a acoperi nevoile zilnice de deplasare.

Câteva exemple:

  • Paul (DJ) și Andrei (BV) au depășit 100.000 km cu Kona într-un an și jumătate. În cazul lor autonomia fiind suficientă, atenția se concentrează pe locațiile și viteza de încărcare: Kona. Level 99999+

  • Radu (PH) și Ciprian (SV) au trecut cu ZOE de 80.000 km (mai puțin de doi ani), respectiv 30.000 km (aproximativ un an), făcând naveta zilnic de la Ploiești la București și de la Gura Humorului la Suceava. Ca și în cazul de mai sus, autonomia a fost suficientă pentru nevoile zilnice, iar pentru călătorii mai lungi de vacanță Radu a ales avionul;

  • Marcel (HD) a trecut de 30.000 km cu Dacia Spring în doar opt luni, cu timp și răbdare pentru încărcări.

Șirul exemplelor alergătorilor electrici de cursă lungă poate continua, dar majoritatea utilizatorilor vor acoperi 90% din nevoile zilnice, cu orice model capabil de 200 km autonomie.

Experiențe cu modele cu autonomie redusă

Alături de colegii noștri Klara cu Smart Forfour la Timișoara, Adi cu Smart Fortwo la Roma, Doina și Wiwi cu Citigo la Timișoara, Laszlo și soția cu e-Up! la Cluj, majoritatea proprietarilor de Dacia Spring pot povesti despre utilitatea unor modele mini cu autonomie redusă.

Recent, Marian (Fiat 500e și Mazda MX-30, Balș) a atins 100.000 km cu un Fiat 500e din prima generație, produs în Mexic pentru California.

Marian – Fiat 500, Balș

Marian a achiziționat Fiat-ul 500, importat din California, cu 64.000 km la bord și zilele trecute a trimis o imagine de la bord însoțită de cuvinte foarte potrivite pentru tema de astăzi. Mașina, a cărei autonomie de 47 km la 75% SOC (state of charge = încărcare acumulator) în 22 mai 2022 la 29o C, ar baga în sperieți majoritatea electro-scepticilor, își face zilnic datoria în mod satisfăcător, după cum veți afla de la proprietar.

În plus, cei 36.000 km electrici cu Fiat au fost parcurși în paralel cu alți 23.000 km acumulați cu Mazda MX-30, primul model 100% electric al constructorului japonez, renumit pentru motoare (termice) rotative. Iată ce ne scrie Marian cu această ocazie:

Experiența cu Fiat-ul a fost cea mai interesantă de până acum și asta din mai multe motive:

– În 99% din cazuri a fost încărcat gratuit;

– 50% din numărul încărcărilor au fost cu energie verde, de acasă din panourile fotovoltaice;

– Experiența condusului este similară cu cea a conducerii unui cart, cu deosebirea că nu face zgomot;

– Accelerația are un răspuns similar unei catapulte, este explozivă, la Mazda însă este mai liniară.;

– Este economică, vara reușesc un consum mediu de 10,5-11 kw/100 km;

Lista ar putea continua, sunt suficiente motive să nu renunț vreodată la mașina asta, a devenit un membru de bază al familiei!

Alte articole despre experiențele lui Marian alături de Fiat 500e:

Cu mențiunea că noul Fiat 500e, asamblat în Italia pe o platformă dedicată, a cucerit inimile și buzunarele europenilor, aflându-se pe podium alături de Model 3 și Y, dar încă lipsește din garajul nostru virtual, reluăm invitația adresată proprietarilor de a ni se alătura în demersul de informare și educare a celor ce încă stau pe gânduri.

Top 10 EU vest – sursa: EU EVs (25.05.2022)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.