Costuri călătorie în Maramureș cu Outlander PHEV, Dacia Spring și Model Y

Recent am avut ocazia să fac un test drive de aproape două săptămâni cu Tesla Model Y Long Range. Nu cred că are rost să intru în detalii, deoarece pe internet putem găsi o mulțime de materiale, atât în format scris, cât și video despre mașină.

Mie mi-a plăcut absolut tot: putere, tehnologie, siguranță, etc.

I-aș acorda o singură notă de 9 pentru confort, deoarece din cauza celor 380 CP are o suspensie cam rigidă pentru drumurile noastre și scaunul de la Mitsubishi este mai confortabil din punctul meu de vedere, dar compensează volanul încălzit.

Am fost foarte curios să vad cum se comportă la drum întins, mai exact la drumul meu spre socrii din Maramureș. Dus-întors Sibiu-Șomcuta Mare sunt în jur de 630 km (drum parcurs în 2 zile). Am parcurs această distanță cu Mitsubishi de nenumărate ori, iar cu Dacia Spring și Tesla Model Y doar câte o dată.

Outlander în apropiere de Sibiu

Outlander-ul obține un consum variat, între 8 și 10L/100km, depinzând de viteza de rulare. De dragul comparației, propun să considerăm media de 9L/100km.

Spring pe Transfăgărășan

Cu Dacia Spring am parcurs această distanță de „două” ori, prima și ultima dată, ca să și glumim puțin.
Întru-un weekend, de plictiseală și spirit de aventură am decis să încerc această mașină de oraș și la drum lung.

Am ieșit cam șifonați amândoi, deoarece drumul de 8 ore a durat 12. Această întârziere s-a datorat faptului că temperatura de afară era de 3 grade Celsius, autonomia fiind mai mică și încărcarea mai lentă. Am stat timp de o oră la stația fast charger din Turda (atât la dus, cât și la întors) și am avut o viteză mai redusă de rulare, mai ales pe autostradă, în jur de 90/95 km/h. Concluzia este evidentă, mașina rămâne pentru mine mai potrivită în oraș.

Tesla a parcurs această distanță cu brio, mai bine decât m-am așteptat. După ce am parcurs 315 km, mai aveam încă 100 de km autonomie. Pe autostradă am mers cu 130 km/h și 99% din timp a condus mașina. Autopilotul este foarte practic și te ajută să nu obosești așa tare când conduci. Este destul de greu de explicat, trebuie testat pe distanțe lungi.

Interesant este faptul că am mers mai ieftin cu Tesla la drum lung decât cu Dacia Spring, deoarece cu Dacia a trebuit să mă opresc de două ori să încarc la stațiile publice unde prețul kWh este încă sau tot mai piperat.

Spring la Bâlea Lac

Tesla a fost încărcată acasă la priza de 220 V peste noapte, atât la mine, cât și la socrii, la costul pentru energie electrică casnică de 0,7 RON/kWh.

În concluzie, vreau să atrag atenția asupra ideii că această comparație de costuri este cât se poate de reală: aceeași distanță, același traseu, același sofer.

Chiar dacă Dacia Spring nu prea are ce căuta în această comparație, din toate punctele de vedere (gabarit, performanțe și mai ales preț de achiziție), am introdus-o cu scop informativ și pentru că am avut aceste date.

Tesla Model Model Y și Mitsubishi Outlander PHEV sunt mult mai asemănătoare, atât ca preț, cât și ca gabarit. Mitsubishi-ul meu este modelul din 2014 cu 200 cai putere, dar noul model are un motor mai mare termic, de 2,4L vs. al meu, care este de 2L și 248 cai putere.

Dacă ar avea unde, Tesla poate atinge viteza maxima foarte rapid, datorită hergheliei de 380 de cai. Impresionantă, chiar la a doua, treia reîntâlnire cu mașina, rămâne accelerația datorită cuplului instant. De aici rezultă și diferența imensă față de Outlander, atât ca performanță, cât și de costuri/100km.

Spoiler Alert: după aceasta experiență (și recenta ieftinire), dacă se aliniază astrele, poate poate ajunge un Model Y și la noi în garaj.

1 Response

  1. Viorel O spune:

    Frumos prezentat! De accord cu tine ca Spring e de oras, dovada si durata mai de incarcare fata de Model Y

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.