Renault ZOE și Peugeot e-208 – duelul sub-compactelor franceze s-a încheiat?

După o lungă carieră de vedetă necontestată a înmatriculărilor din europene, ZOE se apropie de apus, lăsând locul noului Megane să apere culorile Renault, până la apariția mult așteptată a reîncarnării celebrului Renault 5 într-o nouă viață 100% electrică.

In nișa sub-compactelor europene, lăsată tot mai liberă de reducerea livrărilor pentru ZOE și de migrarea producătorilor spre modele mai mari și mai profitabile, s-a strecurat cu abilitate Peugeot e-208. Deși a câștigat titlul Mașina Anului în Europa din 2020, varianta electrică a fost mai degrabă copilul nedorit al familiei, dacă este să ascultam declarațiile beligerante la adresa electrificării făcute de Carlos Tavares, CEO Stellantis, cu orice ocazie.

In prezent, când jocurile pe piața europeană sunt amenințate de invazia producătorilor chinezi, Tavares așteaptă o rezolvare (taxe de import?) de la politicienii din Bruxelles, avertizând că, fara o „soluție politică” rapidă, războiul cu produsele importate din China va fi crâncen.

Oare decernarea titlului de Mașina Anului unui model Stellantis produs în Europa sub marca Jeep, va descreți pentru scurt timp frunțile îngândurate ale executivilor Stellantis? Puțin probabil, fiindcă este vorba de un model electric, dorit de public și apreciat de jurnaliștii ce au format juriul european, dar utilizat în prezent de grupul Stellantis doar pentru a diminua riscul amenzilor pentru depășirea cotei de CO2.

Inmatriculări 2022

In clasamentul înmatriculărilor europene, după 11 luni din 2022, găsim Peugeot e-208 pentru prima oară înaintea lui ZOE. Diferența este atât de mare încât rezultatul final nu mai poate fi schimbat de înmatriculările lunii decembrie.

In cel din România, la finalul anului 2022 găsim ZOE înaintea rivalului francez. Dacă privim la rubrica TOTAL scorul 2166 la 277 este definitiv în favoarea lui ZOE.

Poate vă întrebați de ce sunt importante aceste cifre?

Considerând că piața second hand este în formare, „abundența” de ZOE, comparativ cu cele doar 277 exemplare de Peugeot e-208 înmatriculate, reprezintă o alternativă interesantă pentru cei ce nu se pot împăca cu gândul că Dacia Spring este produsă și importată din China.

Sursa: RO e-mobility index

ZOE și e-208 în proiectul Electromobilitate

Comportamentul acestor modele pe termen lung poate fi urmărit pe blogul nostru, în rapoartele săptămânale, lunare și anuale ale celor două echipe Renault și Stellantis din cadrul proiectului Electromobilitate.

Utilizând funcția de căutare veți găsi cu ușurință informații despre parcursul colegilor noștri, consumul realizat în diferite anotimpuri și condiții de exploatare, probleme apărute, costuri de încărcare și câteva excursii frumoase în țară si străinătate.

Radu (PH), Darius (TM), Șerban (SV), Márton (MS) și Ciprian (SV) au scris despre ZOE din punctul de vedere al proprietarilor, ce utilizează zi de zi diferitele variante, în mai multe zone din țară.

Începând din iunie 2020 am monitorizat săptămânal informațiile despre Peugeot 208 transmise de Tudor pentru Laura (TM) și mai recent de Bogdan (B), care ne-a trimis și câteva frumoase imagini din vacanță.

Dacă încă sunteți indecise/indeciși care model se potrivește cel mai bine cu nevoile personale, vă încurajăm să luați legătura cu proprietarii, prin rubrica de comentarii sau în media socială și întrebați ce vă frământă. Vă așteptăm cu drag să veniți la evenimentele organizate în 2023 să întâlniți colegele și colegii noștri. Prima întâlnire din 2023 va fi la Vatra Dornei în sfârșitul de săptămână cu Serbările Zăpezii.

Dacă vă preocupă consumul celor două modele, am anexat mediile săptămânale din ultimul an, așa cum ne-au fost comunicate de Laura, Bogdan și Márton.

1 Response

  1. Gabi spune:

    Peugeot e-208 pare sa aiba un tren de rulare mult mai putin eficient decat Zoe, probabil si experienta Renault in dezvoltarea masinilor electrice conteaza.
    In loc sa se vaiete ca o baba si sa ceara interventia politicului in piata, Tavarez mai bine si-ar pune inginerii la treaba sa dezvolte o platforma electrica adevarate si eficienta.
    In caz contrar, previziunile lui in legatura cu invazia chinezilor si a Tesla se vor transforma intr-un macel pentru producatorii „legacy”, care vor disparea incet-incet de pe piata, pe masura ce EV-urile vor domina tot mai mult piata auto europeana si mondiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.