Una din știrile care merită să fie menționate în prima parte a cronicii săptămânale pentru Grupa mijlocie este dată de parteneriatul grupului VW cu cel mai mare producător de acumulatori din lume CATL.
Daca nu ații urmărit clasamentul producătorilor mondiali de baterii, e bine de știut că firma chinezească CATL se afla după prima jumătate a anului 2024 pe primul loc, cu o cotă de piața de aproape 38%.

Cel mai probabil, vom vedea pe modelele mici configurații LFP, acumulatori potriviți pentru încărcări dese și pe plaja extinsă 5-100%.
Pe de altă parte, CATL și VW au în plan să dezvolte împreună V2G (vehicle to grid – Vehicul la rețea) și battery swapping (schimbarea rapidă de baterii).
Considerând că o pauză de încărcare de 20-30min este mai mult decât binevenită la fiecare 3-5h de mers, schimbarea rapida a acumulatorilor ar putea fi binevenită de cei foarte grăbiți, eliminând lamentările legate de durata încărcărilor, comparativ cu alimentarea cu combustibil. In plus, ar elimina plângerile față de viteza mai redusă de încărcare în sezonul rece, când acumulatorii sunt prea reci. La fel și cele legate de consumul excesiv de energie pentru încălzirea acumulatorilor premergător încărcărilor.
O altă bătaie de cap eliminată cu stații ”battery swap”, pentru operatorii rețelelor de încărcare, este cea legată de puterea necesară stațiilor de mare putere. Un alt beneficiu (ascuns pentru proprietari) este contribuția la echilibrarea rețelei electrice, încărcarea acumulatorilor de schimb fiind efectuată în perioada de consum redus în rețea, la prețuri avantajoase.
Se naște întrebarea atunci, care sunt avantajele pentru utilizator, cu excepția pauzelor extrem de scurte de ”încărcare”? (mai puțin de 5 min în cazul rețelei NIO din Europa). Probabil eliminarea grijilor legate de degradarea acumulatorilor, a reducerii treptate a autonomiei și a înlocuirii în perioada de garanție sunt cele câteva beneficii aduse de sistemul BaaS – Batery as a Service, practicat în prezent doar de NIO în Europa. In cele din urmă, rețeaua din China (peste 3100 stații swap) cu numeroși utilizatori reprezintă studiul de caz, care va dovedi sau infirma viabilitatea economică a conceptului.
În schimb V2G, după cum am mai discutat, are clar potențialul de a genera un venit pasiv din partea unei mașini electrice.
Datele echipei în săptămâna 09/2025
Din datele primite de la Grupa mijlocie din cadrul proiectului Electromobilitate, vedem o scădere a consumului în tandem cu temperaturile în creștere.
Marcel (Megane) va lua o mică pauză de la raportări. Așteptăm cu nerăbdare revenirea lui pe blog.
Marcel și Cătălin – Megane, Deva
Renault Megane Equilibre 60 kWh de Deva:
- km la bord: 121.616;
- km parcurși: 1.599;
- energie electrică: 302,03 kWh;
- cost energie electrică: 428,02 lei;
- consum: 16,2 kWh/100km;
- climă și altele: 2,7 kWh/100km.



În imagini apar 1420 km ca distanță parcursă, imaginea fiind luată la Cluj Napoca, de unde am revenit la Deva. Am făcut poză la bord cu odometrul total, dar din grabă să resetez contorul am omis să fac poză și la partea cu consumul, din această cauză e diferență în acei 1.599 km parcurși raportați. Am atașat și imaginea cu odometrul luată la Cluj Napoca.
Andreea și Silviu – Megane, Arad
Pentru săptămâna 24 februarie – 2 martie avem următoarele date statistice:
- Distanță: 701 km;
- Încărcări: 35.65 kWh;
- Costuri de încărcare: 29.59 RON (Hidroelectrica);
- Consum: 15.9 kWh/100km;
- Climă și altele: 4 kWh/100 km;
- SOC la începutul săptămânii: 90%;
- SOC la sfârșitul săptămânii: 71%.


A fost o săptămână liniștită și banală, cu naveta zilnică. Consumul a scăzut semnificativ datorită încălzirii vremii, mai ales pentru că nu mai este necesară încălzirea cabinei dimineața. Zilele acestea am primit notificarea pentru revizia de doi ani. Intenționez să aflu și informații despre SOH, urmate de un test de încărcare de la 0% la 100% pentru confirmare.
Mircea – Nissan Leaf, București
În săptămâna 24 februarie – 2 martie am reusit să fac 205.2 km, prin București și mici ieșiri in Ilfov.

În weekend vremea a fost mai blândă și consumul mediu pe toată săptămâna a scăzut la 18.6 kWh/100km.
Ionuț – MG4, Pitești
Datele pentru săptămâna 9 pentru MG4:
- Distanța parcursă km: 691;
- consum mediu kWh/100 km: 17.6;
- Viteza medie: Km/h 46;
- costuri încărcări această săptămână: lei 0:
- costuri încărcări această luna: lei 0;
- costuri încărcări totale: lei 201.6;
- Distanța totală: km 14077.

În această săptămână am făcut revizia de 1 an care a costat 265 ron.
Cu ocazia asta a primit mai multe update-uri, dar am pierdut vreo 50 de km de la ”accumulated” pe săptămâna în curs.
Alexandru – ID.3, București
În săptămâna 24-2 martie am parcurs 297 km cu un consum mediu de 23.2 kWh/100km, împărțiți astfel:
- 24-24 februarie 230 km cu un consum mediu de 23.8 kWh/100km (deja raportați).
- 1-2 martie 67 km cu un consum mediu de 21.2 kWh/100km.


A fost o nouă săptămână în care am mers full în oraș și dincolo de dorința de a parcurge iar niște distanțe la drum lung sunt bucuros că am redus o cotă foarte mare de poluare mergând electric.
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.