Cronica S46 cu ID.3 – 200 de săptămâni de monitorizare

Așa cum ați surprins din titlu, săptămâna aceasta sărbătorim 200 de săptămâni de monitorizare a echipei VW ID.3.

ID.3-ul a fost o mașină reușită pentru vremea ei, drept dovadă nici în prezent nu avem multe lucruri de obiectat. Singurul lucru la care nu a excelat ID.3-ul, în special la lansare, a fost softul.

La primele versiuni, pe lângă numeroasele bug-uri, BMS-ul era calibrat ineficient. Probabil vă mai aduceți aminte de încălzirile repetate ale bateriei pe timp de iarnă, pentru protejarea ei prin… uzura generată de descărcare.

Iar cum o imagine înlocuiește 1000 de cuvinte, observăm cum de la an la an consumul de energie s-a diminuat iarna, după vârful din primul sezon rece.

Dacă tot vorbim de îmbunătățirile aduse la nivelul softului, o veste precum cea de zilele trecute, prin care Volkswagen anunță un parteneriat cu Rivian, este bine venită. Primele mașini care vor folosi un soft generat din acest nou Joint Venture va fi disponibil din 2027.

Nu cred că problema softurilor a fost exclusiv generată de know-how. Un producător european de vehicule (indiferent dacă sunt cu motoare termice sau electrice) stăpânește bine dezvoltarea softurilor de pe ECU-uri. Problemele apar în special atunci când producătorii se încăpățânează să refolosească ECU-uri din generațiile anterioare, sau când externalizează o mare parte de funcționalități către alte companii.

Cazuri de utilizare și service

Revenind la imaginea cu graficul domeniului de consum pentru aproape 4 ani (200 de săptămâni), consumul a fost ceva mai temperat în anii 2022, 2023 și 2024 și datorită exploatării mai cumpătate. Din proprie experiență mărturisesc că este imposibil, în primele săptămâni după achiziția unei mașini electrice, să nu testezi accelerația cel puțin când ești primul la semafor…

În aproximativ 3 secunde, un ID.3 atinge viteza de 50km/h, pornind de pe loc. Cum să nu conduci zâmbind tot drumul în primul an? Ce mai contează 1-2-3 kWh/100km în plus în condițiile astea?
Pe de altă parte, acum găsesc ID.3-ul cu 204 CP (ușor) lent. Noroc că am revenit pentru câteva zile la o termică, atunci când am fost la ultima revizie în garanție, și mi-am resetat așteptările despre ce înseamnă o accelerație decentă și ce nu.

Că tot vorbeam de revizie. La ultima intervenție în garanție am schimbat și luminile de zi, cunoscute ca DRL-uri. Dacă mașina a ieșit din garanție și luminile de zi sunt mai slabe și au prins o tentă gălbuie, e bine de știut că aceste lumini se pot schimba. Costul este de aproximativ 2500 lei (componente și manoperă în service autorizat). Desigur, pare genul de activitate bună și DIY, dar nimic nu se compară cu o garanție la lucrare.

Datele de la colegi

Parcursul din această săptămână este ceva mai scăzut, comparativ cu săptămânile trecute. Traseele fragmentate (porniri dese și distanțe scurte), generează un consum mare de energie, în special din cauza acționării climatizării la puteri ceva mai mari pentru a aduce în scurt timp habitaclul la temperatura dorită.

Variația dintre minim și maxim a consumului pare să fie la cote rezonabile, cu toate acestea, trendul se păstrează în continuare ascendent.

Marcel – Cluj

Datele săptămânii 11-17/11:

  • Distanță parcursă: 538 km,
  • Consum mediu: 17.3 kWh/100 km,
  • Incarcari: 121 kWh,
  • 4xAC 96 kWh,
  • 1xDC 25 kWh,
  • Cost încărcare: 10 ron.

Climatizarea s-a setat de vreo două săptămâni între 19-20 grade, precondiționarea e regulă dimineața înainte de pornire, așadar frigul ne va însoți până prin martie.

Consumul este în media anilor trecuți, range-ul estimat de mașina cu 80% SoC a scăzut și el spre 300 km.

Delia și László – Cluj

ID.3-ul nostru șomeaza 🙂
Acel consum de 20.7 kWh/100km nu este deloc relevant, întrucât drumurile făcute au fost multe și scurte (2:28h – este împărțit între multe reprize de câte 20-30 de minute, cu distanță mare între ele), iar între aceste drumuri mașina se răcea, după care trebuia să se încălzească de la 2-3 grade C la 18 grade C.


Cu alte cuvinte, este cel mai prost exemplu de utilizare a unei mașini, fie ea termică sau electrică.
În același timp, am parcurs 1100 km cu Kodiaq-ul într-un singur weekend, cu media de consum 5.8 l/100km la un cost de 464 de lei (asta o las aici pentru comparație).

Și nu, nu puteam merge cu ID-ul pentru că am avut de „cărat” o bicicletă enduro, care a ocupat toată platforma Kodiaq-ului (1.88m x 1.3m). Și aici nu cred că în afara lui EV 9 are concurent în lumea electricelor (între timp a apărut și IONIQ 9). Mai este și timpul petrecut pe drum (5:30 ore pe un sens) care, din păcate, a fost foarte important în decizia de a merge într-un asemenea „trip”.
Dar, vine și momentul lui IDDD (pun intended)!

Alex ID.3 – București

În săptămâna 11-17 noiembrie am parcurs 213 km cu un consum mediu de 21.6 kWh/100km.

Am făcut multe drumuri scurte, iar climatizarea a mers permanent. 
Nu știu cum funcționează un ID.3 cu pompă de căldură, dar în habitaclu temperatura crește foarte rapid (sub 1min) cu ajutorul PTC-urilor.
Și spun asta pentru că o mașină termică…ohoo…abia după 5 km și 10min simți căldura motorului în interior.

Întrebarea de final

Cum v-am obișnuit, la final vă adresez o întrebare: Credeți că noul Joint Venture se va limita la nivelul softului între VW și Rivian?

1 Response

  1. Florin spune:

    Nu cred. E doar inceputul. Intre timp cei de la Rivian au obtinut un imprumut federal de $6 miliarde pentru constructia fabricii din statul Georgia(R2+R3)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.