Tesla Model 3 LR – cu și fără pompă de căldură

Este suficient să privim pe geam și aflăm că a sosit sezonul rece, vremea când electromobiliștii se adună în jurul focului pe grupuri și se jeluiesc câți kilometri au dispărut din autonomia zilelor de vară. Stați liniștiți, nu s-au evaporat, doar hibernează! La primăvara vor reveni, cam odată cu urșii…

În acest context intens dezbătut, mai ales de electro-bobocii care și-au luat mașinile în primire în sezonul cald și au zburdat pe șosele fără alte griji decât unde este următoarea stație funcțională și liberă, apare des discuția despre pompa de căldură. Aparent un sistem miraculos, care culege excesul de căldură de la toate componentele pe unde se poate strecura agentul termic (pe vremurile motoarelor termice scriam lichid de răcire) și-l donează acumulatorului zgribulit, pentru a înveselii electronii.

Fiindcă proiectul Electromobilitate se bazează pe datele transmise de proprietari-voluntari direct de la bordul mașinilor, sau sunt culese cu diferite aplicații, am re-deschis și noi capitolul pompelor de căldură cu o recapitulare a ultimelor două sezoane reci.

De ce am legat acest subiect de Model 3 LR?… când inainte de abecedar copii învăță că sistemul Tesla rezolva toate problemele legate de creșterea consumului iarna. Dar nu a fost așa de la început.

În deceniul trecut, nici Tesla nu a dat prea mare importanță pompelor de căldură, ca urmare veterana TM 3 fabricată în 2018, nu este echipată cu dispozitivul miraculos. După succesul pe Model Y, a beneficiat și Model 3 de instalarea pompelor de căldură. Good job Tesla!

Variația consumului fără pompă de căldură

Pentru analiza efectului pompei de căldură, nu avem din păcate două masini care au circulat în condiții asemănătoare în echipa Model 3 LR (vom reveni la subiect cu echipa ID.3, unde avem doi colegi din Cluj), așa că vom compara consumul minim cu cel maxim pentru fiecare participant în parte.

Pentru TM 3:

  • Valoarea minimă din iulie 2023 (13.3 kWh/100km) a fost desemnată ca 100%
  • Valorile maxime din ianuarie și decembrie au fost cu 36% respectiv 31% mai mari, confirmând aceeași variație între consumul lunar minim și maxim pe parcursul ultimelor șase sezoane reci.

Concluzia pe scurt: fara pompă de căldură consumul între sezonul cald și cel rece a variat (în cazul nostru de utilizare) cu aproximativ o treime.

Variația consumului cu pompă de căldură

O alta diferență între cele două exemplare analizate, în afară de locul și anul de fabricație și prezența pompei de căldură pe mașina lui George (Ineu), este faptul că aceasta este AWD, în timp ce TM 3 este RWD. În plus, furnizorii acumulatorilor sunt diferiți. Dar probabil diferența cea mai semnificativă este gerul năprasnic din Michigan, comparativ cu iernile mai blânde din zona Ineu – Arad.

George a început raportările în luna mai 2023 și a atins consumul minim în septembrie (desemnat ca 100%). Valorile maxime sunt cele din noiembrie și decembrie cu 20%, respectiv 17% mai mari decat minimul. Semnificativ redusă diferența, față de variația de 36% pentru TM 3 (fără pompă de căldură).

În anul 2024 valorile minime au fost în lunile mai (100%) și iunie (101%), iar maxima în ianuarie cu o creștere tot de 20%, înregistrată și în noiembrie 2023. Ar fi foarte interesant să aflăm ce se petrece și în al doilea sezon rece…

Cronica echipei

Consum mediu săptămânal

Răzvan – Lituania

In saptamana 46:

  • am mers 813 km,
  • am încărcat 159 kWh,
  • am consumat 148 kWh
  • consum mediu de 18,2 kWh/100km
  • cost 0 EUR.

A fost o săptămână de muncă în care am avut vreme mai rea decat de obicei, vânt puternic, mereu ploios sau zăpadă… Încă nu rămâne zăpadă pe sol pentru ca e prea cald. 

Dar noroiul rămâne pe Snowflake… în fiecare zi.

Andrada și Andu – București

Saptamana aceasta a fost una doar cu drumuri prin București si o calatorie București-Pitești.

Raportul saptamanii:

  • Distanta parcursa: 703 km
  • Consum mediu: 20.3 kwh/100 km
  • Cost total: 40 lei
  • Cost mediu/100 km: 5.69 lei

Moni și Dan – Motor City (Michigan)

O săptămână foarte liniștită pentru noi, de veghe cu nepotul în cele doua jumătăți de zi de școală, când se desfășoară ”discuțiile” între părinți și educatoare.

Un telefon primit vineri de la Tesla, mă informa că au sosit noile variante LR rwd ”highland” și sunt disponibile pentru test drive. Rezultatul călătoriei la Clarkston l-am descris într-un articol scris la cald, până impresiile au fost proaspete:

Datele săptămânii pe scurt:

  • parcurs: 451 km
  • consum mediu: 15.3 kWh/100km
  • toate încărcările la priza casnică din garaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.