Cu Dacia Spring la electro-sezatoare

Introducere

Într-un anume fel este meritul lui Marcel că electro-sezătoarea a avut loc. După ce Titus a postat o imagine cu panourile fotovoltaice și stația de la Păuca cu îndemnul de a vizita zona, Laurențiu, Marius și Marcel au dat curs invitației și ne-au trimis imagini și două articole foarte convingătoare de la fața locului.

Le-am postat pe paginile primăriilor din Păuca și Ciugud și la foarte scurt timp am primit invitația de a-i vizita. De aici și până la electro-sezătoarea din 14 Mai au urmat cateva discuții telefonice, schimburi de mesaje și o foarte temeinică pregătire din partea gazdelor.

Noi, electromobiliștii, ne-am dus cu mic cu mare și râul de impresii deosebit de plăcute și bogate curge neîntrerupt de atunci. Astăzi câteva cuvinte din partea lui Marcel, primul care a ajuns la locul de întâlnire și ne-a alimentat cu imagini și video pe măsură ce grupul creștea tot mai mare.

Scurte impresii de călătorie la Ciugud și Păuca

Practic, participarea la electro șezătoarea de la Ciugud și Păuca s-a transformat într-un sentiment de admirație și uimire a ceea ce s-a realizat acolo, în cele două comune, una din Alba cealaltă din Sibiu.

Nu a fost doar o electro șezătoare până la urmă, ci mai degrabă o excursie „școlară”, o excursie a cărui ghid a fost un inimos inginer, dl Dan Lungu de la primăria Ciugud, care ne-a arătat și demonstrat că, atunci când vrei, poți să realizezi ceea ce îți propui. La o cafea, o prăjiturică și o apă plată ne-a explicat câteva dintre realizările din comună, dar cea mai importantă pentru mine este școala cu clasele I – VIII.

Am vizitat două școli inteligente, cea din Ciugud și apoi cea din Păuca, la care copii vin cu drag. Sisteme inteligente de coordonare a luminozității în sălile de clase, sisteme moderne de predare la clase, profesori care predau cu drag și interacționează cu copii fără a le provoca inhibiții.

Școala din Ciugud, cu un efectiv de 120 de elevi a ajuns la un număr de 180, cu cereri de înscriere refuzate pentru că, nu-i așa, ce copil nu ar dori să învețe într-o școală modernă ce ar trebui să devină o Mecca al școlilor „smart”.

Ciugud, o comună cu sistem integrat de reciclarea materialelor refolosibile, un sistem la care participă copii ajutând pe Verzulică să păstreze curățenia, fiind recompensați cu „ciugubani”, bani care se reîntorc în proiecte realizate tot de către ei. O clasă a reușit să strângă echivalentul a 5.000 de lei!

Ciugud, o comună în care nu vezi coșuri de gunoi tocmai pentru a determina responsabilitatea cetățeanului de a recicla și a păstra o curățenie desăvîrșită.

Ciugud, o comună ce are în componență satul Șeușa „posesoare„ de o turbină eoliană ce furnizează energie electrică pentru iluminatul stradal.

Ciugud, o comună ce dorește implementarea panourilor foto-voltaice în fiecare administrație locală a satelor componente și montarea de stații pentru reîncărcarea bateriilor pentru cele zece mașini electrice existente până în momentul de azi.

Păuca, o comună din județul Sibiu ce a implementat același sistem de școală inteligentă în colaborare cu primăria Ciugud. Și aici, în Păuca, un primar primitor, după un scurt istoric și câteva precizări ale componenței comunei, după o scurtă ploaie ne-a condus în cele două școli ale comunei. Și școlile de aici au impresionat prin dotări și sistemul inteligent de gestiune al energiei electrice.

După vizitarea școlilor am vizitat Biserica Evanghelică cu o orgă impresionată dar, din păcate, nefuncțională.

La sosirea în Păuca am servit gustări tradiționale, o slăninuță delicioasă de Mangalița și obișnuita țuică de Păuca. Din păcate, unii dintre noi cu responsabilitatea volanului doar am simțit aroma din păhărele. După școală și biserică s-a servit un gulaș cum doar la Păuca se gătește.

Se zice că: „Omul sfințește locul” iar la Ciugud și Păuca se vede și se trăiește realitatea iar școlile din aceste două localități au un „cuvânt” greu de spus !

Mulțumiri primăriei Ciugud, mulțumiri primăriei Păuca pentru primire și ospitalitate.

Sperăm într-o revedere !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.