Drumul către casă 8 iulie
După cinci nopți petrecute în Thasos, ne-am trezit că trebuie să plecăm deja spre casă, mult mai devreme decât ne-am fi dorit. Prindem ferry spre Keramoti de ora 11:30 și la ora 12:10 plecăm din port cu 62% baterie către Retail Park Haskovo, unde navigația mașinii ne arată că vom ajunge cu 12%. Din fericire nu au mai fost surprize pe drum, la vamă s-a mers repede, aprox. 15 minute.
Ajungem în Haskovo la ora 15:40, după 210 km cu 10% baterie parcurși în 3 ore iar consumul mediu a fost de 17,8 kWh/100km. Aceasta a fost singura oprire pentru încărcare timp de o oră și 9 minute, de la 10% la 96%, cu un cost de 140 RON. A durat ceva mai mult decât în mod obișnuit întrucât era ocupat și al doilea port de încărcare al stației, înjumătățind practic puterea ei disponibilă de 150kW, însă Tesla e capabilă să înceapă încărcarea cu 250kW la stațiile mai puternice cum sunt cele din rețeaua Tesla.
Navigația ne arată că putem ajunge direct acasă cu 22% baterie și 354 km de parcurs în 5 ore, așa că nu vom mai opri pentru o a doua încărcare. Înainte de a pune la încărcat mașina, am configurat în aplicația Fines funcția de autocharge și încărcarea chiar a pornit automat, fără a mai deschide aplicația și selecta portul, exact cum este în rețeaua Tesla de încărcare!
Desigur că soția a dispărut ca prin magie la magazinele din complex, prelungind acest popas cu încă 20 minute de la terminarea încărcării, supărându-se din nou pe mine pentru că am grăbit-o „aiurea”.
De unde scot acești timpi cu precizie? Tot din TeslaMate unde avem o secțiune denumită Timeline și mai jos regăsim toate detaliile pentru drumul de întoarcere:
Pentru că cinci ore de condus fără pauze e prea mult pentru noi, decidem să facem un popas de doar 20 minute la jumătatea distanței, într-o benzinărie OMV, special aleasă întrucât nu erau magazine prin zonă. 190 km parcurși în 2 ore și 38 minute, iar consumul mediu a fost 14,6 kWh/100km.
La 22:36 ajungem în sfârșit acasă, după ultimii 165 km parcurși în 2 ore și 25 minute, cu un consum de 15,8 kWh/100km:
În imaginea de mai sus regăsim și datele pentru călătoria în Thasos: 1298 km parcurși cu o medie de 16,8 kWh/100km și 60 km/h viteza medie conform TeslaMate, fiind puțin mai mare decât cel WLTP de 15,4kWh/100km, un consum bun având în vedere că am fost cu familia și cu o tonă de bagaje după noi. Un coleg cu model Y cu tracțiune spate a făcut acelasi traseu obținând un consum de 14,8kWh/100km, Y SR fiind o mașină mult mai ușoară cu roți de 19″ dar cu o baterie de capacitate mai mică. Cu Model 3 Long Range probabil aș fi scos puțin peste 14kWh/100km pe acest traseu fiind ceva mai mică și mai eficientă cu roțile de 18″. Deși echiparea Performance a mașinii în cauză este codașă la capitolul eficiență, tot reușeste să scoată un consum bun oferind un spațiu excelent atât pentru pasageri cât și pentru bagaje (2100+ litri cu scaunele spate rabatate sau 854 litri nerabatate). Cu alte cuvinte, o mașină de familie excelentă atât pentru naveta zilnică cât și pentru distracție pe circuit când nu e soția în preajmă, folosind modul dedicat.
În medie am mers cu 10 km/h peste limita legală, la fel cum aș fi mers cu mașina clasică înainte de tranziția la electric. În poza a doua se confirmă stilul de mers, în care mașina ne arată în mod defalcat cum a fost consumată bateria de la benzinăria OMV (BG) până acasă. Acesta este meniul Energie care ne arată 5,4% baterie consumată în plus peste estimarea navigației din care 4,4% pe conducere doar pentru faptul că am mers mai repede decât se aștepta. Restul reprezintă diferența de elevație, accesoriile mașinii și aer condiționat. În partea dreaptă din meniul Energie la „Sfat Autonomie”, mașina oferă o serie de sfaturi cum să ai o autonomie optimă atât pentru ultima călătorie cât și de la ultima încărcare. Procentul estimat de navigație nu este unul fix și variază în funcție de mai mulți factori, de aceea pe parcurs, estimarea a crescut la 28% însă am mers ceva mai repede și am ajuns cu 22% acasă. Cum este calculată această estimare? Aflăm în manual la „Estimarea utilizării Energiei” spre finalul paginii și pare să fie mult mai complexă decât mă așteptam, semn că inginerii Tesla au investit mult efort aici.
Mai jos este un exemplu de sfaturi legate de autonomie din 21 decembrie anul trecut când Bucureștiul era extrem de aglomerat cu pregătirile de Crăciun:
Deși până în Keramoti sunt doar 571 km, această rută prin Bulgaria nu are autostrăzi și limitele de viteză superioare sunt în general la 90 km/h, dar și multe localități. Dacă aș fi mers în Halkidiki, până pe primul braț la o distanță de aprox. 750 km, durata călătoriei ar fi similară, întrucât avem destulă autostradă aici. De aceea, posibil ca următoarea vacanță să fie în septembrie în sudul brațului Kassandra, unde sunt destule opțiuni de cazare cu stații de încărcare conform Plug Share.
Costurile totale în această călătorie au fost de 386 RON pentru aproape 1300 km rezultând aproape 30 RON pentru 100km parcurși. Include și încărcarea de acasă până la 100% înainte de plecare, dar și încărcarea gratuită de la Lidl Thassos. Nu m-am complicat să tot încarc gratis la Lidl, întrucât era aglomerată stația, iar costul cu încărcarea în vacanță e aproape nesemnificativ, întrucât beneficiez de încărcare gratis la birou din panouri fotovoltaice. Detalii mai jos:
În prezent am un cost de 8,16 RON pentru 100km în 16130km parcurși până la data postării acestui articol, conform Tesla Mate:
Băiețelul a fost foarte cuminte pe drum și înțelegător, și-a făcut și somnul de prânz, am ascultat muzica preferată și deja ne-a zis că mai vrea la mare! Când? „Mâine!”
Primul episod aici
Ți-au plăcut acest articole și te gândești să achiziționezi un model Tesla pe viitor? Utilizați linkul meu de recomandare pentru achiziție și câștigăm amândoi credite, pe care le putem valorifica în schimbul unor recompense exclusive, cum ar fi kilometri de încărcare gratis la Supercharger, discount-uri și produse: http://ts.la/necula50142.
Am facut acelasi traseu recent, cu ID3 58kWh. 2 adulti, 2 copii maricei si bagaj.
1750 km si ~275kWh consum, deci o medie de 15,7
Am plecat din Bucuresti si Keramoti cu 100%. In BG am incarcat pana la 80% iar cel mai jos am ajuns la incarcare cu 36%.
A/C pe 24 de grade cam 50% din drum. In Thassos l-am folosit mai putin. Am avut drumuri scurte si nu ajungea sa raceasca. Mai mult ne vajaia ventilatorul.