#konașii: săptămâna #28 și responsabilizarea consumatorilor de energie

Săptămâna #28 ne-a adus cea mai mare medie de temperatură în zona Clujului. Lucru care a cerut mai mult efort din partea sistemului de climatizare. Marcăm astfel intrarea oficială în luna lui cuptor.

Săptămâna #28: inline image

În articolul #konașii: luna iunie în retrovizoare, despre mediu și o paralelă cu ID.3 și Megane, publicat zilele trecute, am reamintit câteva dintre efectele valului de căldură recent, care își face simțită prezența și în România.

Responsabilizarea consumatorilor de energie

Conform InfoCons pentru anul 2023 s-a ales pentru Ziua Mondială a Protecției Consumatorului o temă despre energie. „Responsabilizarea consumatorilor cu privire la tranziția la energie curată”.

Informații mai recente decât cele din articol ne spun că vorbim despre mai mult de 63.000 de prosumatori la finele lui aprilie și se estimează că puterea instalată la mijlocul anului este de peste 900 MW.

Dacă aruncăm o privire asupra producției de energie pe portalul sistemulenergetic.ro vedem astfel:

La o căutare pe un termen mai lung am văzut un maxim de 855 MW injectați din sistemele fotovoltaice. Evident că acest „tsunami al prosumatorilor” aclamat de reprezentantul Enel sună ca o scuză pentru ce va urma. Au avut așa mulți ani să se pregătească pentru acest moment, dar pare că au fost surprinși totuși.

Aceste „surprize” din partea companiilor din energie vor cădea probabil tot în spatele unor prosumatori cărora li se vor impune taxe sau care vor fi prosumatori doar cu numele, pentru că tensiunile mari din rețea le va reduce invertorul la tăcere. Și atunci cum rămâne cu responsabilizarea? Cine pe cine ar trebui să responsabilizeze? Vă propun să căutăm răspunsurile împreună, în continuare, la această trecere la surese de energie verde/regenerabilă.

Săptămâna #28

Să trecem totuși la ceea ce ne place mai mult. Datele adunate cu multă minuțiozitate de konași și transmise pe calea Internetului se transformă în grafice, tabele și explicații. In acest fel se formează și se distribuie cunoștințele despre conviețuirea cu un autovehicul electric zi de zi în România, într-un autentic proces de ”knowledge sharing” ca serviciu social.

Săptămâna #28: tabel agregator

Chiar dacă ne lipsesc momentan informațiile de la Dan (B/CH), fiind în concediu, avem un parcurs de 5130 km. Cea mai mare zestre de kilometri vine din Maramureș, unde Codruț a condus aproape 1800 km.

Consumul mediu al echipei este într-o mică scădere raportat la săptămâna precedentă: 12.6 kWh/100km.

Mai jos avem graficele consumului mediu săptămânal și a domeniului de consum Kona. Aceste grafice ne ajută să vedem cum se comportă mașina pe termen mediu. Veți observa pe graficul domeniului de consum consumurile minime și cele maxime pe parcursului unui an complet de raportări săptămânale.

Titus (SB)

În săptămâna #28 (10-16 iulie):

Distanța parcursă216 km
Consum mediu12,6 kWh/100km
Costuri încărcări0 lei

Daniel (CJ)

În săptămâna 10-16 iulie pentru Kona am următoarele date :

  • parcurs: 973 km
  • consum mediu: 12.4 kWh/100km
  • cost încărcări: 108.5 lei

Codruț (MM)

Săptămâna #28:

  • parcurs: 1799 km
  • extraurban: 1600 km
  • urban: 199 km
  • consum mediu: 13 kWh/100km
  • energie consumată: 234 kWh
  • temperatura rulare: 23~ 39°
  • costuri  încărcare: 30 lei 

Florinel (TM)

Săptămâna #28:

  • parcurs: 949 km
  • consum mediu: 13.9 kWh/100km

Gabriel (MS)

Săptămâna #28 a arătat așa:

  • distanță parcursa: 921 km
  • consumul mediu: 10.5 kWh/100 km
  • încărcare: doar acasă, din panouri fotovoltaice

Distanța parcursă săptămâna aceasta e împărțită astfel:

  • Naveta: luni – vineri
  • Drumuri pe distanta scurte, în afara orașului
  • Sâmbătă : o ieșire la Cheile Băniței, peștera Bolii și o urcare pana pe Transvâlcan. Stiam că voi avea de parcurs cel puțin 550 km și am decis sa merg mai liniștit, pentru a nu fi nevoit să mai opresc să încarc mașina.

Am ajuns la cheile Băniței dar din păcate cu 20 de minute înainte să ajungem a fost o alunecare de teren și niște pietre mai mari au căzut exact la intrarea în chei, și atunci am fost nevoiți să mergem mai departe la următoarea destinație.

La peștera Bolii a fost foarte plăcut, temperatura în peșteră fiind scăzută în comparație cu cea de afară (aproximativ 32-33 C) și amenajată ok pentru a putea fi vizitată. Pe Transvâlcan am urcat pentru că era în apropiere și nouă ne plac platourile de la mare înălțime.

In total am făcut 571 de km cu un consum de 10.4 kWh/100km , ajuns acasă mai aveam încă 47 km rămași la 8% baterie. Am avut și 150 km de autostrada în total, parcurși cu o viteza de 90-95 km/h pentru a păstra un consum scăzut, culmea nu am găsit un camion după care sa ma plantez :).

  • Duminică am mai avut o ieșire la Blaj la Pizzeria Boema, o recomand dacă ajungeți prin zona.

Cosmin (CJ)

Săptămâna #28:

  • parcurs: 272 km
  • consum mediu: 13.7 kWh/100km
  • temperatură medie: 23.6 °C
  • viteză medie: 45.2 km/h

Doar drumuri Jucu-Cluj-Jucu pentru aprovizionare sau plimbat copii la orele lor de instrument, unde a început și Patric. Pentru că sunt două drumuri de făcut și de așteptat 1h în mașină, a mers și aerul din plin. Lucru care se vede în consum. Cât timp am avut posibilitatea, în trecut am stat cu geamul deschis. Săptămâna trecută a fost necesară utilizarea aerului. Săptămâna în curs va fi și mai grav din ce observ. Daaaarrr… este varăăă, ne bucurăm de vitamina D. 🙂

Am avut o singură încărcare, în garaj, 29.4 kWh pe contor. Ca de obicei pierderile sunt de 20% față de ce arată mașina.

Ca niciodată am si eu poză. Folosind metoda încărcărilor la final de săptămână pot avea poze, doar că a fost o săptămână tare liniștită. Nu are cum să devină obișnuință 🙂

Am sărit de 55.000 km pe odometru, după cum se vede. Am pierdut momentul, de aceasta dată. Mai vin și altele 🚙

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.