Cu VW ID.3 după 3 ani și 75.000km

Privind în urmă

Fiind perioada de Sărbători, vă las mai jos datele din anul 2023 pentru ID.3, de citit la gura sobei.

Pe 29 decembrie 2023 împlinesc 3 ani de când sunt posesorul unui VW ID.3 1st edition Max, cu o baterie de 58 kWh.

Nici nu pot să spun cât de bucuros eram de achiziție, dar și câte mesaje primeam de la unii prieteni, spunându-mi că am făcut o greșeală cumpărând o mașină electrică. Asta și pentru că în 2020, din cauza COVID-19 și restricțiilor de deplasare, prețul carburantului era în jurul valorii de 4.5 lei/litru. Ca să ne facem o idee de evoluția prețurilor, astăzi vorbim de aproximativ 7 lei/litru pentru același carburant de la pompă.

Ce nu vedeau mulți însă, mai ales atunci, era că stratul de ozon se refăcuse foarte mult în nici un an de când majoritatea, inclusiv eu, redusesem activitatea și evitam deplasările. Evident că nu mașinile erau cele care poluau cel mai mult, însă și acestea puneau umărul la distrugerea stratului de ozon, că sa nu mai zic de particulele pe care le inhalăm în orașe în cantități uriașe.

Aș fi tare bucuros dacă toți prietenii mei care sunt în căutarea unui nou autoturism, ar face un test drive și cu o mașină electrică.

Ce date au fost reprezentative în cel de-al treilea an?

Am un motor nou instalat pe garanție, ITP-ul luat fără probleme, un parcurs ceva mai mic decât în anii anteriori, consumul este similar, iar costurile sunt în creștere, dar le voi explica pe fiecare.

Parcursul ↓

Parcursul a fost ceva mai mic tocmai pentru că deplasările cu un copil mic nu mai sunt la fel de la îndemână cum erau cândva.
Dar spre bucuria noastră, fetița noastră, Lara, adoră plimbările cu mașina, așa că în 2024 ne-am propus să reluam deplasările cu mașina.

* datele din decembrie 2023 sunt parțiale

Consumul ↔

Consumul nu este mai mic, așa cum îl puteți vedea și în imaginea de mai jos. Singura explicație obiectivă pe care o am este că am mers cu polițele din portbagaj scoase, asta pentru că purtăm după noi căruciorul de copii, iar climatizarea a muncit mai mult în special atunci când temperaturile erau foarte ridicate sau foarte scăzute, iar cantitatea de aer care trebuia climatizată a fost mai mare.

*datele din decembrie 2023 sunt parțiale

Costurile de deplasare în creștere ↑

Costurile sunt în creștere și pentru că am avut peste 90% din încărcări acasă sau la stații cu plată, comparativ cu anii trecuți când fie am consumat din cardul WeCharge sau am încărcat cu ajutorul stațiilor gratuite (de obicei de la Kaufland).

Nu pot să mă plâng de costuri, cu atât mai mult că am reușit să bifez un cost în lei la sub 2l de carburant la fiecare 100km. Iar ținând cont de stilul meu de mers, dar și orele de mers bară la bară în București, cu o termică de generație nouă nu aș fi scos un consum de sub 8 l/100km (realist vorbind).

Costurile din 2023* sunt de 2283lei/16735km – 13.6 lei/100km.

*datele din decembrie 2023 sunt parțiale

ITP

ITP-ul a fost o formalitate, a durat foarte puțin, iar după inspecția tuturor elementelor am primit OK-ul așteptat.

Informații utile la ITP: mașina să fie în modul N pentru testul de frânare, iar seria VIN de pe caroserie o găsiți în portbagaj, sub mochetă, în partea spre banchete, central.

Componente noi?

În 2023 am mai adăugat câteva piese noi la mașină: motorul+reductorul și la pachet, invertorul și cele două stopuri (lămpi) de pe spate.

Astfel că piesele care nu mai sunt originale mașinii sunt următoarele:

 • parbriz (schimbat pe Casco) din cauza unei pietricele.
 • bara spate, din cauza unui mic accident.
 • ECU SOS nu mai comunica. De menționat aici că după ce a fost schimbat ECU-ul, au dispărut și niște pocnituri ce se auzeau în difuzoare.
 • ECU ușă, din cauza că geamul nu se mai ridica la impuls.
 • motor/reductor/invertor, din cauza unui joc mecanic (cel mai probabil în reductor).
 • stopurile spate că dădeau eroare de bec ars ocazional.

Cu exceptia parbrizului, la care am achitat Casco, toate celelalte operațiuni au fost gratuite, acoperite de garanție. Lucrările le-am efectuat la Euro Techo Group Otopeni – îi recomand.

Concluzia aici e că din punct de vedere hardware, ID.3-ul nu este o mașină ”stricăcioasă”, dar era loc de mai bine.
Ansamblul motor-reductor-invertor putea fi reparat, și nu înlocuit, dar din ce am înțeles, acesta se va întoarce la fabrică pentru o diagnosticare amănunțită.
De când a fost motorul înlocuit simt o îmbunătățire la nivelul confortului la accelerare și decelerare. În plus, am scăpat de o vibrație de la viteze mai mari. Cu toate acestea, consumul nu este schimbat.

Cu siguranță după ce vor ieși din garanție mașinile, vom găsi și piese (componente) de reparație, așa că să nu vă speriați de costurile din viitor. Cine știe, în timp poate vom avea la dispoziție și un diferențial Quaife (gata de montat în aceeași carcasă), cu toate că lucrează destul de bine sistemele de tracțiune ca să fie nevoie de un diferențial semi-blocant.

Bateria

Despre bateria ID.3-ului de 58 kWh – 2p108s, am tot vorbit.
Sunt împărțit între mulțumit și nemulțumit.

Puterea maxima de încărcare în prezent este de 133/135 kW (peak), iar o încărcare 10-80% se face în sub 30 min, ceea ce este la nivelul chiar și al standardelor de azi, nici nu mai zic de atunci când a fost lansat.
În schimb, mă nemulțumește degradarea bateriei.

După cei 75.000 kilometri am constatat că mai am disponibili 49.9 kWh între 100 și 0% afișați în bord – important!
Iar o concluzie după acești 3 ani și 75.000 km ar fi că bateria nu ține cont de modul de încărcare (DC sau AC) sau de numărul de încărcări, ci are un comportament ușor atipic: liniar cu timpul.

Spun asta pentru că până la 50.000 km am încărcat 75% DC și 25% AC bateria s-a degradat în același ritm în care s-a degradat și de la 50-75.000 km, când proporțiile au fost invers (75% AC și 25% DC), așa cum puteți vedea în graficul de mai jos.
Iar dacă mai e nevoie de o altă confirmare, valorile înregistrate de colegii mei cu ID.3 sunt în același trend, iar cu toții folosim mașinile după cum avem nevoie.

Întâmplări cu final fericit în 2023

După o călătorie la temperaturi de sub 0 grade la Balvanyos, am avut și experiența de a rămâne fără energie în baterie! Îmi dau seama că v-am făcut curioși, așa că vă povestesc în câteva rânduri cum am reușit.

Am făcut București – Balvanyos (Turia) cu o încărcare, ne-am și abătut puțin de la drum – că să rezolvăm mai multe activitati în aceeași deplasare, iar la hotel am ajuns cu 2% SOC și 2kWh în baterie (cu tot cu bufferul de jos).

La Hotel erau stații de încărcat, dar știind că mai am 2%, am decis să mergem să lăsăm bagajele în cameră, la 200m de stațiile de încărcare. Nu aveam nicio emoție, am mers astă vară și cu 0% și aveam disponibili kWh suficienți cât să câștig o întrecere cu o termică.

Zis și făcut. După 15min de cărat bagaje, intru în mașină, supriza, pe CarScanner 50 Wh în baterie și 0% SOC.

Eram cumva și într-o vale, iar că să ajung la stații, trebuia să urc puțin, iar cum pe jos era destul de multă zăpadă, trebuia să prind puțină viteză. Dar în acest mod, ID.3-ul nu prindea peste 5-7 km/h, chiar și cu cheia poziționată în locul marcat. Am abandonat ideea de a încerca să ajung la stații.

Așa că am găsit o soluție, am parcat cât mai aproape de camera unde eram cazați și după ce i-am rugat pe domnii de la hotel să-mi împrumute un prelungitor (că al meu era acasă la căldură…), am conectat mașina la 8A (pentru a evita orice problema) la o priză din camera de cazare.

Am încărcat până la 10% și apoi am mers la stații, unde am încărcat cu 11kW până la 80%.

Concluziile acestui eveniment, pe care le împart cu voi sunt următoarele:

 • nu va bazați pe energia după 0% decât în cazuri excepționale.
 • luați după voi și un prelungitor pentru încărcarea shucko,
 • iarna fiți mai precauți cu valorile de sub 10% pentru că bufferul la temperaturi scăzute se diminuează;
 • iar la fel de important, descărcați într-un mod safe bateria până la 0% pentru a o ajuta să vă afișeze corect valorile.

Cu ocazia aceasta, am reușit și să calibrez valoarea Energy Content din CarScanner, astfel că acum e mai precisă ca niciodată.

Concluzii personale de final

Ce îmi place cel mai mult la ID.3 este că are un aspect modern și în prezent și e o mașină care se face vizibilă ușor în trafic. Îmi place și că la drum lung rar aștepți după încărcare, ci mai repede te grăbești tu la cafenele sau la fast food, de restaurant nici nu pomenesc.

Și în acest an menționez că aș fi fost mai mulțumit să pot monta un cârlig de remorcare și să mă pot ajuta de o remorcă în caz că am nevoie să car ceva mai voluminos. Cu toate acestea, în Germania există un cârlig de remorcare capabil sa tracteze peste o tona, însă reglementările din țara noastră sunt ușor neclare și nici vânzătorii nu știau să-mi confirme că îl pot folosi legal la noi.

Din cauza asta sunt și sceptic că voi înscrie ID.3-ul la retromobil, cu toate că va fi un model destul de exclusivit, fiind un model 1st edition, iar seria la caroserie este 45xx (a 4500-a mașină de acest tip).

Tot pentru a păstra „exclusivitatea”, VW ține prețul ID.3-urilor în continuare mult prea ridicat, iar acest lucru o face mai puțin accesibilă celor care sunt în căutarea unei mașini electrice.

În primul rând, e doar cu puțin mai ieftin decât un ID.4, iar ID.4 e superior prin spațiul interior, plus posibilitatea folosirii legal a unei cutii pe plafon sau utilizarea unei remorci. Tot din cadrul VW, viitorul ID.2 va fi o mașină cu mult potențial.

În plus, în prezent s-a lansat și MG in Romania, iar Renault Megane E-Tech mi se pare o mașină ceva mai bună overall, astfel că șansele să mai vedem ID.3-uri în top 10 al înmatriculărilor sunt scăzute.

Dar altfel, e o mașină spațioasă pentru pasageri, te poți baza pe ea la orice drum, accelerează rapid și, daca nu te deranjează consumul ceva mai mare pe vreme rece (indiferent dacă este dotat cu PTC-uri sau pompă de căldură), este mașina care bifează multe avantaje din clasa din care face parte.

Dat fiind și contextul personal, și anul viitor voi avea ID.3-ul în posesie, așa că veți vedea încă un an în care voi descrie evenimentele notabile alături de ID.3 și să vă ajute să vă faceți o idee cum îmbătrânesc ID.3-urile. Cu siguranță astfel de review-uri vor fi extrem de utile viitorilor posesori. Sunt convins că peste câțiva ani, la fel ca și Leaf-urile, vor fi multe componente ce vor putea fi schimbate ușor (cum ar fi bateria cu una de capacitate dublă).

Intenționez să reduc video-urile de pe YouTube, muncesc mult prea mult pentru ele, iar rezultatele nu sunt cele așteptate. Însă voi rămâne activ în scris mult timp de aici înainte. În ciuda la ce au mai spus colegii mei, nu cred că te poți opri să descrii cum e viața alături de o electrică, cel puțin cât ești early adopter și cât timp mai e loc de educare a celor care nu cred într-o lume mai curată prin utilizarea mașinilor fără ardere internă.

Mai jos vă las imaginea unui tablou primit de la prieteni, sunt foarte bucuros.

Ca și până acum, vă rămân alături cu informațiile despre ID.3, iar pentru întrebări, nu ezitați să adăugați comentarii.
Să ne auzim cu bine!

4 Responses

 1. Claudiu Nan spune:

  👍
  Interesanta si utila (pentru noi) prezentarea ta, Alex.

  intrebare 1 : ce inseamna „mod safe bateria” in leg cu afirmatia ta: descărcați într-un mod safe bateria până la 0% pentru a o ajuta să vă afișeze corect valorile.
  si,
  intrebare 2: valoarea Energy Content din CarScanner ai calibrat-o si e mai precisa comparativ cu ce?

  • Alexandru Florea spune:

   Mulțumesc mult, Claudiu!
   Pentru întrebarea 1: mașină sa fie in apropierea unei stații, descărcarea sa nu se facă cu valori mari (mers pe autostrada cu viteza), ci mai repede o descărcare statica folosind climatizarea (tocmai pentru a evita neplăcerea rămânerii fără energie în baterie).
   Pentru întrebarea 2: valoarea Energy Content din CarScanner este mai precisă comparativ cu valoarea afișată anterior. Din păcate aceste valori nu sunt disponibile decât în CarScanner și nicăieri pe ecranele mașinii. Nu sunt in continuare valori pe care sa ne putem baza 100%, dar să ne facem o idee sunt mereu binevenite.

 2. Ciprian spune:

  Este de apreciat munca ta.
  Felicitări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.