Tesla Model 3 LR – două cazuri de utilizare total diferite

Dialogul pe care-l purtăm de aproape șase ani cu publicul interesat de mobilitatea electrică, revine frecvent la noțiunea de ”consum” sau ”autonomie”, pornind de la valorile indicate în specificația tehnică.

Pe baza exemplelor colectate pe parcursul a peste 2.7 milioane de kilometri electrici, am repetat adesea că utilizarea zilnică a oricărui model electric, va rezulta în variații semnificative de consum, și implicit de autonomie, în funcție de condițiile atmosferice, viteza și condițiile de deplasare.

Colegul nostru Răzvan (Model 3 LR, Karstula) fiind în vacanță în țări mai calde, după un început extrem de rece al sezonului alb în Finlanda, am preluat valorile săptămânale de la George (Ineu) și Moni+Dan (Motor City, Michigan). In plus, am alcătuit o comparație pentru primele 11 luni din acest an.

Două cazuri de utilizare total diferite

Mai întâi să vedem diferențele între veterana TM 3 (peste 134.000 km la bord) si exemplarul de la Ineu (14.000 km):

  • TM 3 fabricată la Fremont în 2018, cealaltă la Shanghai în 2023;
  • TM 3 cu tracțiune spate, cealaltă este LR cu tracțiune awd, echipată cu două motoare, câte unul pe fiecare punte;
  • TM 3 utilizată ocazional pentru călătorii lungi, în rest cumpărături, plimbări și drumuri la grădiniță cu nepotul, cealaltă fiind calul de bătaie pentru naveta zilnică între Ineu și Arad, plus călătoriile din concediu.
  • veterana TM 3 acumulează majoritatea kilometrilor pe autostradă, în timp ce exemplarul lui George a circulat preponderent pe DN, cu excepția vacanțelor din vară și drumurilor la București;
  • pentru szonul rece este bine de știut că TM 3 nu dispune de pompă de căldură, în timp ce mașina produsă la Shanghai este echipată cu o pompă modernă și performantă.

Consumul mediu săptămânal

Diferențele semnificative de consum în sezonul rece le-am discutat în mai multe cronici săptămânale, când în Finlanda erau deja -20 C, iar la Ineu temperatura nu coborâse sub zero grade.

Condiții meteo

Pe parcursul anului 2023, în clima blândă din vestul țării, termometrul nu a coborât sub – 6 grade la Ineu.

In zona metropolitană Detroit, ianuarie și februarie au fost reci cu minime frecvente între -10 și -20 C.

Cunoscând aceste informații este mai ușor de înțeles de ce nu vorbim de un consum pentru Model 3 LR. Fiecare exemplar va realiza valori specifice mediului și cazului de utilizare.

Parcursul lunar

In graficul parcursului lunar este ușor de văzut că TM 3 a alergat ceva mai mult în lunile mai și iunie, în timp ce George a ales luna iulie pentru o vacanță în Italia.

Consum mediu lunar

Cunoscând condițiile meteo și parcursul lunar, nu mai este de mirare că TM 3 consumă mai mult în sezonul rece, chiar dacă are un singur motor și este ceva mai ușoară. Cu siguranță și lipsa pompei de căldura are un cuvânt de spus în consumul mai mare din lunile reci.

In concluzie, ”consumul” și ”autonomia” depind de cazul de utilizare al fiecăruia. Pe masură ce valorile medii în diferite condiții sunt tot mai bine cunoscute, călătoriile lungi fără ”range anxiety” sunt posibile în orice sezon.

Informații din săptămâna 18-25 decembrie

George – Model 3 LR (dual motor), Ineu

  • 272 km efectuați
  • 13.1 kWh/100km consum mediu
  • fără probleme
  • marea majoritate a kilometrilor făcuți pe navetă
  • o săptămână cu temperaturi între -2 și +5grade, vânt puternic, ploi și ninsori

Monica și Dan – Model 3 LR rwd, Motor City (Michigan)

O săptămână cu ceva alergătură la cumpărături, un drum la grădiniță cu nepotul și străbunicul și o scurtă călătorie pentru a vedea progresul noului pod între Windsor (Canada) și Detroit (SUA), a rezultat într-un parcurs total de 297 km, în proporție de aproximativ 80% pe autostradă.

Orașele și unele parcuri din zona metropolitană Detroit sunt împodobite de Crăciun, dar zăpada lipsește cu desăvârșire. La +10 C și ploi zilnice, consumul mediu a fost de 18.3 kWh/100km, cu aproape 6% mai mare decât media afișată pentru 1405 km parcurși până acum în luna decembrie (17.3 kWh/100km).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.