Dacia Spring – 900 km cu 113 lei

Accesul populației din Nordul Moldovei la serviciile de sănătate din București se derulează cu învoiri de la angajatori și de la școală, călătorii dus-întors de peste 20 de ore. Încercăm să parcurgem aceste distanțe fără zgomot, fără fum, pentru un viitor mai bun dedicat copiilor noștri!

Chiar dacă bateria Spring-ului se încălzește la drum lung, neavând management activ de control termic, am reușit să plecăm și să ne întoarcem în aceeași zi, pornind cu 100% SoC la ora 02.00 din Fălticeni (km 0), încărcând pe traseu:

  • 21.11 kWh | 52.5 RON | eCharge Rompetrol Adjud
  • 14.05 kWh | 0 RON | EVConnect Ledmax Ploiești (card Dacia)
  • 22.79 kWh | 0 RON | EVConnect Veranda Mall București (card Dacia)
  • 20.73 kWh | 36.28 RON | Electromagnetica Big Market Focșani
  • 10.00 kWh | 24.54 RON | e-On Drive Roman

Am ajuns înapoi în Fălticeni la 23:00 cu 6% SoC după fix 900 km cu 3 persoane în mașină.

Spring-ul s-a descurcat așa cum trebuie să se descurce un automobil la 30.000 km – ireproșabil. Două ”glitch”-uri, unul la o stație Renovatio de la Rompetrol Adjud și altul la o stație Electromagnetica la Focșani au ”lungit” călătoria cu câte 10 minute, însă linia telefonică disponibilă 24/24 și operatorul cumsecade au reușit să transforme experiențele de încărcare într-o reușită.

1. Fălticeni – Adjud

Drumul de la Fălticeni (02:00) la Adjud (04:53) a fost parcurs în plină noapte, temperatură exterioară de 3-4 grade Celsius. Am ajuns la stația eCharge Renovatio de la Rompetrol Adjud cu 14% SoC. Am încercat să pornesc stația, dar primeam eroare de conectare pe aplicație.

ABC – Always blame the Charger (cum zice Bjorn).

După 10 minute de tatonări și apeluri la Hotline 031.6400640 la 5 dimineața, stația a fost resetată și încărcarea a pornit, în cele din urmă. Am plecat din Adjud la 05:53 cu 88% SoC, 21.11 kWh și 52.5 ron retrași din contul preîncărcat cu 150 lei.

2. Adjud – Ploiești

DN2 a devenit din ce în ce mai aglomerat, însă Spring-ul se strecoară exemplar prin orașele încă fără autostradă: Mărășești, Râmnicu Sărat, Focșani, Buzău, Ploiești… Deși era mai scurt să urmez calea Urziceniului pe DN2, am ocolit pe la Ploiești pentru a încărca la EVConnect Ledmax Ploiestiori (descoperit de Alex aici).

Cunoscând foarte bine limitele și performanțele mașinii, am ajuns cu 5% SoC și am încărcat 14.05 kWh (0 lei, din cardul EVConnect Dacia) până la 57% SoC, suficient cât să intrăm în București. Avantajul folosirii unui card RFID este timpul de doar câteva secunde necesar pentru pornirea stației, fără complicarea cu aplicații de pe telefon, semnal etc. Am plecat la 09:25 (Blejoi) și am ajuns la 10:50 (Lia Manoliu, București).

3. București

După un slalom pe străzile din București, am oprit la Veranda Mall pentru încărcare la stația EVConnect (în curând, Voltrelli… și veți vedea în episodul următor de ce). Din nou, cu ajutorul cardului RFID, stația a pornit instant, iar în timpul servirii a doi mici de la Obor, mașina a încărcat de la 19% până la 100% SoC în 78 de minute 22.79 kWh.

4. București – Focșani

Capitala am părăsit-o la 14:19 cu 100% SoC și am ajuns la 17:52 cu 5% SoC la stația Electromagnetica BigMarket, unde am încărcat 20.73 kWh pentru 36.28 RON până la 80% SoC. Încărcarea nu a pornit din prima încercare, a trebuit să dau un Restart stației care, bașca, avea și butonul defect. L-am repus în funcție (fiind un buton cu reținere și rotire anti-clockwise) și stația a pornit încărcarea (pfiu…!).

Deși a afișat pe ecran ”redresor defect”, stația a repornit cu un ”simplu restart”. Sesiunea a durat 55 de minute, timp în care pasagerii s-au bucurat de o înghețată și răcoritoare, iar șoferul cu priveliștea de panouri solare și satisfacția unei noi încărcări reușite. Mă întreb, oare, dacă era altă persoană care ar fi văzută stația ”pe roșu”, cu eroarea pe ecran, ar mai fi încercat să găsească o rezolvare pentru a putea încărca?

Temperatura celulelor bateriei a ajuns la 44 de grade Celsius și am părăsit Focșaniul la 18:50.

5. Focșani – Roman

La Roman am ajuns la 21:20 și am încărcat de la 8% la 45% fix 10 kWh, cât să ne ajungă până la priza casnică de la Fălticeni cu încărcare de la Soare. Cele 20 de minute petrecute la stație au permis încărcarea cu 33 kW, stațiile e-On Drive fiind recunoscute pentru experiențele pozitive.

6. Roman – Fălticeni și concluzii

Un ”blestem” sau o bucurie, de mic copil am adorat drumurile lungi, fie cu trenul, fie cu autocarul, microbuzul școlar sau mașina personală, fie ea cu motor termic sau electric. Uneori obositoare, alteori pline de experiențe diverse, cu gândul la destinație și cu sufletul la drum, cu cafele în torpedo, povești în habitaclu, momente de conexiune cu cei dragi, drumurile de sute de kilometri cu mașina, în ultimul timp, electrică, fac parte din viețile noastre de zi cu zi.

Cei 900 km au fost parcurși cu un consum de 11.7 kWh/100 km și o viteză medie de 63.9 km/h. Am cheltuit 113 lei pe energia electrică, în comparație cu 298 lei dacă aș fi alimentat 41.4 litri de motorină (4.6 l/100 km la 7.2 litrul) în Sandero 1.5 dCi.

Puncte slabe:

  • erori (simplu de resetat, totuși) la stații ce întârzie procesul de încărcare;
  • raritatea punctelor de încărcare în zonele de tranzit intens (E85, de exemplu);
  • dependența de aplicațiile băncii / aplicațiile rețelelor de încărcare care pot deveni indisponibile fără un anunț prealabil;
  • poziționarea stațiilor de încărcare cu ocoluri de câțiva kilometri față de drumul de tranzit.

Puncte tari:

  • ușurința de condus, specifică mașinii electrice;
  • economia realizată;
  • aventura: curiozitatea pasagerilor despre modalitățile de încărcare, modurile de rezolvare a diverselor momente ”critice”, totul este mai dinamic cu mașina electrică;
  • cardul RFID care pornește instant încărcarea.

Dacă o să mai repet experiența Fălticeni – București și retur cu Dacia Spring? Da! Peste 3 zile. Stați pe aproape! Urmează un test ”Cap ou pas cap?” (ca în filmul Jeux d’enfants) cu un Tesla Model 3 Highland cu rezultate surprinzătoare!

2 Responses

  1. bullet dodger spune:

    Salut Mihai,

    Sunt curios cat din timp ai avut pornit AC/caldura pe acesti 900km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.