Dacia Spring – curba de încărcare

Interesul pentru Dacia Spring este copleșitor. Indiferent dacă discuțiile din media socială sunt pentru a lăuda cel mai accesibil automobil electric pe piața românească sau pentru a huli o altă „chinezărie” Spring a generat pasiuni pro și contra, pe care le-am întâlnit doar pentru Tesla, în micul univers al mobilității electrice.

După preluarea mașinii vineri,15 octombrie, Marcel a parcurs un drum de încălzire pe traseul Deva – Brad și retur apoi a lăsat Spring-ul la încărcat în pregătire pentru prima aventură electrică, o călătorie la Timișoara împreună cu fiul său Cătălin. I-am întâmpinat cu multă bucurie împreună cu Wiwi și Tudor, cu care plănuisem al doilea test paralel de consum, după rezultatul încurajator obținut de Dragoș în urmă cu două săptămâni la Sibiu.

Curba de încărcare

Curiozitățile majore legate de Spring sunt legate mai ales de viteza de încărcare, autonomia reală și consumul realizabil la începutul sezonului rece.

Încărcarea la stația de 7 kW

Pentru încărcare am utilizat hub-ul Lektri.co din centrul orașului. Mai întâi, Tudor a verificat compatibilitatea dintre noua stație SVIK de 7 kW produsă la Timișoara și Dacia Spring.

La 37% SoC (state of charge = starea de încărcare a acumulatorului) bordul indica 1 h 40 min pentru o încărcare până la 80%, valoarea recomandată de producători pentru utilizarea de zi cu zi. Din acest simplu exercițiu rezultă utilitatea stațiilor de acest tip la locul de muncă, unde o singură stație poate alimenta cel puțin patru automobile pe parcursul unui program de lucru de opt ore.

Cu o investiție minimă din partea angajatorului, proprietarii de Dacia Spring ar putea evita stațiile publice tot mai aglomerate, pe măsură ce livrările de modele noi se derulează mai rapid decât poate crește rețeaua de încărcare.

Alternative – propunere de asociere

Cine știe, poate într-o bună zi mai mulți proprietari de Spring se vor asocia pentru achiziția unei stații de 7 kW, asigurându-și propriul punct de încărcare acasă sau la serviciu.

În condițiile traficului din oraș, unde majoritatea electromobiliștilor parcurg mai puțin de 50 km pe zi, o încărcare la trei zile în timpul programului de lucru este suficientă, chiar și în sezonul rece. Prin urmare, o singură stație de 7 kW instalată în parcarea angajatorului poate asigura energia electrică pentru 10 – 12 utilizatori pe săptămâna, cu un pic de disciplină și planificare. Incercăm? Hai, că se poate!

Sunt sigur că firmele din domeniu și asociația AERO vă vor acorda suportul necesar materializării unei viziuni în care încărcarea se derulează în orele de program (sau de somn) și nu constituie o „pierdere de timp” mașina fiind oricum parcată pentru vreo opt ore acolo. Rămâne doar să bateți insistent la ușile conducerii (+ resurse umane, + sindicat) pentru a-i face să înțeleagă că viitorul este electric și a fi în avangardă aduce epoleți ecologici timpurii pentru imaginea firmei.

În acest scenariu optimist de înțelegere și armonie electromobilistică (știu… dar îmi place să fiu naiv), investiția inițială, pentru achizitie și instalare, revine la aproximativ 50 euro/persoană, ceea ce reprezintă MAI PUȚIN DE UN LEU PE ZI în primul an, pentru a avea asigurat propriul loc de încărcare în timpul programului de lucru. Liniștea sufletească și economia de timp, altfel pierdut în așteptările la stațiile publice, valorează cu siguranță mai mult de un leu pe zi pentru primul an de utilizare a unui vehicul electric.

Alimentată de la stâlpii de iluminat din parcările de firmă și evitând birocrația necesară instalării unei stații la bloc, o stație de 7 kW la locul de muncă poate face minuni pentru liniștea angajaților electromobiliști și contribuie la evitarea congestionării stațiilor publice.

Încărcarea la stația de 50 kW

Odată încheiat cu succes testul de compatibilitate Spring – SVIK, am mutat mașina lui Marcel la stația de 50 kW, pentru încărcarea necesară celui de al doilea test de consum în paralel și revenirea la Deva.

Sub îndrumarea lui Tudor, Marcel a învățat cum se utilizează aplicația Carge pentru pornirea stației rapide, iar bordul ne informa că încărcarea începută cu o putere de 31.6 kW (la SoC 38% și temperatura exterioară de 14 grade C) va dura 40 minute pana la 100%, necesari unui test paralel de consum și revenirii la Deva. Pentru o încărcare mai grăbită, dar sănătoasă pentru acumulator, până la 80%, așa cum se întâmplă de obicei la un drum lung, bordul ne informa că sunt suficiente 27 minute.

Noi am avut nevoie de mai mult de 40 minute pentru un prânz simplu, condimentat cu povești electromobilistice, așa că la revenire am găsit Springul plin de electroni proaspeți și pe Wiwi așteptându-ne nerăbdător în parcare alături de Skoda Citigo.

Curba de încărcare

Curba de încărcare extrasă pentru Spring, cu ajutorul lui Tudor, direct din softul stației este ceva mai complexă decât reprezentările noastre anterioare, ca urmare poate sunt necesare câteva explicații:

  • Pe axa orizontală este marcat timpul de încărcare, în intervale de 15 minute, începând cu 10:44 când a început procesul;
  • Pe axa verticală în stânga este starea de încărcare a acumulatorului SoC (state of charge) exprimată în procente;
  • Pe axa verticală din dreapta este puterea de încărcare [kW] , reprezentată cu linia frântă punctată și energia [kWh], linia albastră.

Încărcarea Springului a început cu o putere de 31.6 kW la SoC 38% (temperatura exterioară 14 grade) și a durat 50 min (11:36) când s-a atins SoC 100%. Până în acest moment stația a debitat 16.5 kWh și puterea de încărcare a scăzut în trepte până la 10.8 kW (imaginea din dreapta). După atingerea pragului de 100% stația a mai furnizat 0.8 kWh.

După mai multe măsurători, efectuate la diferite nivele de incarcare si temperaturi exterioare, vom calcula pierderile de încărcare în diferite condiții, pe baza informațiilor furnizate de stație și a celor de la bord.

Comparatie cu VW e-Up!

Din informațiile puse la dispoziție de Marius pentru încărcările efectuate cu Buburuza (e-Up) anul trecut, am ales curba de încărcare din 10 februarie cand temperatura a fost asemănătoare: 13 grade C.

Curba de încărcare VW e-Up! la 13 C temperatura exterioară

Este usor de observat ca la 38% SoC, cât avea Spring la începutul încărcării de mai sus, e-Up accepta aproximativ 27 kW (Spring: 31.6 kW) iar la SoC 82% puterea a scazut sub 10 kW (Spring: 15.9 kW)

Cât de mult variază puterea de încărcare în sezonul rece, putem vedea cu ușurință din curba de încărcare ridicată de Marius pentru e-Up în luna februarie la minus 15 grade C, când temperatura scazută a acumulatorului a redus puterea de încărcare cu 46% la același SoC (punct de referinta 32%).

În concluzie, așteptați-vă ca timpul de încărcare să crească cu până la 50% la temperaturi negative, față de primele încărcări efectuate în prezent.

O altă constatare clară din curbele de mai sus, este că încărcarea peste 80% este un fel de pierdere de timp, fiind tot mai lentă datorită scăderi puterii sub jumătate din cea cu care a început procesul la SoC 38%. Procesul nu este unic pentru Spring și poate fi comparat printr-o simplificare neștiințifică cu umplerea unui pahar cu bere, unde spre final umplerea se încetinește intenționat, ca să nu dea spuma pe afară.

Mulțumim Marcel pentru vizita la Timișoara, în prima zi după luarea în primire a Spring-ului și te așteptăm în continuare atât la acțiunile organizate în cadrul proiectului Electromobilitate, cât și cu numeroase articole despre experiențele acumulate cu Dacia Spring.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.