Informații despre consumul și costul alimentării pentru Hibrizi și PHEV

În desele interacțiuni cu persoanele interesate de electromobilitate, suntem confruntați cu întrebări despre variantele hibride și cele plug-in ale unor modele ce se livrează și 100% electric.

Cel mai amănunțit studiu, elaborat de Mircea și Tudor, a ajuns la al 13-lea episod, după tot atâtea luni de la achiziția celor două autoturisme noi în 2020. Mircea a optat pentru varianta hibridă, iar Tudor pentru cea electrică a îndrăgitei Kona. Amandoi circulă în zona Timișoara și merg în excursii lungi în perioada concediilor.

În primul an Porto (varianta electrică) a acumulat mai mulți kilometri (peste 26.000) și costurile cu încărcarea sunt mai mici decât cele cu benzina consumată de hibrid, chiar și în sezonul rece, când consumul hibridului a crescut procentual mai mult decat cel al electricii, amândouă fiind raportate la luna septembrie 2020.

Pentru a înțelege mai bine discrepanța costurilor, care au ajuns în septembrie 2021 să fie de 13 (treisprezece) ori mai mici pentru varianta electrică, trebuie să știm că Tudor:

  1. Are posibilitatea să încarce acasă;
  2. Beneficiază de încărcare gratuită la serviciu;
  3. Porto a beneficiat în septembrie de un cupon Kaufland donat de Darius și două încărcări oferite de partenerii noștri de la Porsib.

Cu siguranță gratuitățile nu vor continua la nesfârșit, dar realitatea de astăzi arată ca în graficul de mai sus. Costurile pentru varianta electrică au fost în toate cele 13 luni mai mici, chiar dacă nu cu o diferență atât de mare ca în septembrie.

Alte costuri raportate de participanții la proiectul Electromobilitate pentru luna septembrie:

  • Andrei – Hyundai Kona, Brasov: 12.79 RON/100 km;
  • Tudor – Tesla Model 3 Dual Motor, Arad: 11.30 RON/100 km;
  • Dan – Hyundai Kona, București: 2.97 RON/100 km.

Astfel de valori reduse ale costurilor cu energia se pot obține doar în contextul gratuităților, cupoanelor și încărcărilor la locul de muncă, achitate de angajator.

Considerând maximul și minimul prețurilor pentru 1 kWh, am reprezentat cheltuielile celor mai mari modele electrice din garajul nostru virtual, comparativ cu cele comunicate de Octavian pentru Outlander-ul său PHEV despre care ne scrie:

Am parcurs în luna Septembrie 631 km, în care am consumat 14,4 kWh/100km și am avut un consum de benzină 3,3 l/100km. Consumul mic de benzină se datorează faptului ca am mers foarte mult pe distanțe scurte unde nu a fost nevoie sa intervină motorul termic. De altfel, acest aspect reiese și din consumul mai ridicat de energie electrică.

Dacă proprietarii modelelor electrice mari ar încărca doar la stațiile rapide cu cel mai mare preț al energiei electrice, este posibil ca în condițiile utilizării din luna septembrie, Outlander-ul PHEV să fie mai avantajos cu un cost total benzină + energie electrică de 30.86 RON/100 km.

In schimb, dacă toți proprietarii modelelor mari ar încărca acasă, așa cum are posibilitatea Octavian, cel mai mare cost (pentru Tesla lui Tudor) ar fi 2.3 ori mai mic decat cel al PHEV-ului.

Alte cheltuieli

Poate vă amintiți de articolul introductiv scris de Octavian despre achiziția Outlander-ului rulat. Așa cum se întamplă de obicei la mașini cu kilometraj ceva mai mare, alte costuri pot să apară. Iată relatarea lui Octavian pentru luna septembrie:

Mașina a stat cuminte luna aceasta. Am rectificat și bara față, cost 500 RON.

Am avut și prima problema la baterie. Cea de 12 V. Personalul de la reprezentanța din Sibiu mi-au recomandat să o schimb. Oferta lor a fost de 900 Euro cu TVA inclus. Motivul? Bateria este specială, are evacuare de gaze.

După șoc, mi-am revenit rapid și am început sa caut o soluție pe net. Nu e nimic special la bateria cu evacuare de gaze. Tehnologia este veche. Am găsit o echipă care doar cu acest lucru se ocupă, schimbă baterii de 12V. Au  inlocuit-o și pe cea a mașinii mele la uimitorul preț de 355 RON cu TVA inclus.

Aceasta a fost prima experientă negativă cu reprezentanța. 

Octavian, Mitsubishi Outlander PHEV, Sibiu

Alte articole scrise de Octavian:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.