Pentru cei urmăresc proiectul Electromobilitate de mai mult timp, probabil nu este o noutate că partea practică, cea de educație prin test drive, a început în urmă cu trei ani cu un Hyundai Ioniq.
A urmat o Tesla Model 3 long range, tracțiune spate (model care se livrează doar în China în prezent), apoi a doua, identică, doar culoarea fiind diferită. Ambele exemplare, botezate cu drag TM3 și TVG, au trecut de 60.000 km fără probleme și sunt denumite generic Veteranele, pentru a le diferenția de exemplarele mai noi, înrolate în proiect începând cu primăvara acestui an.

Exemplarul lui Tudor (AR), deși este tot un Model 3, diferă fundamental de cele două veterane prin tracțiunea integrală și performanțele dinamice superioare, fiind de recunoscut din exterior doar prin inscripția Dual Motor și roți diferite (pentru cunoscători).
Deși această variantă este cunoscută sub denumirea de „long range” în Europa, voi păstra în continuare titulatura LR (long range) pentru cele două veterane în specificație US, pentru simplul motiv că tracțiunea spate combinată cu acumulatorul mare, rezultă într-o autonomie mai mare decât la varianta Dual Motor, așa cum reiese din comparația consumului mediu din fiecare lună a sezonului cald.
- Tudor – Model 3 Dual Motor (EU)
- Moni – Model 3 Long Range (US)
- Roxana – Model 3 Long Range (US)
Motivul pentru care consumul Roxanei a fost mai ridicat, doar în sezonul cald, sunt temperaturile extreme din Nevada și utilizarea permanentă a funcției „climate on” sau „dog mode”, atunci când prietenii patrupezi o însoțesc. De îndată ce începe sezonul rece, valorile se vor inversa, datorită consumului mai mare de energie cu climatizarea în iernile aspre din Michigan. Pe termen lung, consumul celor două veterane rămâne foarte apropiat (+3.5% pentru TM3).


Bobocii echipei Tesla
Să dăm pe repede înainte, după binecunoscutul articol scris de Darius cu mai bine de doi ani în urmă:
Acum puteti comanda Tesla Model 3 oficial din Romania, este insa momentul potrivit?
Cel mai important an pentru electromobilitate în România, pe lângă livrarea primelor Dacia Spring produse în China, a adus atât primele 30 de încărcătoare SuperCharger, repartizate în stații de câte șase la Timișoara, Sibiu, Pitești, București și Constanța, cât și reprezentanța locală Tesla România, care a deschis calea pentru obținerea subvenției generoase la achiziție, mai cunoscută sub denumirea de rabla plus.
Andrei (TM) și Marius (PH) au fost primii din echipa noastră care au recepționat noile Tesla Model 3 și au început să comunice informațiile săptămânale despre traseele parcurse, consum, autonomie și problemele întâmpinate, împreună cu rezolvarea lor.
În așteptare mai sunt Darius (TM), Silviu (B) și Ovidiu (B), toți trei veterani ai proiectului Electromobilitate, unde au participat cu Zoe și două Peugeot e-2008.
La câteva zile după recepționarea mașinii, Marius a urcat la Păltiniș pentru a cincea ediție ElectRoMania, unde a oferit cu multă generozitate plimbări electrice celor interesați de Model 3. Având privilegiul să conduc pentru prima oară varianta SR+ am fost foarte plăcut impresionat de progresul făcut de acest model.






Suspensia este mai îngăduitoare decât cea cu care sunt obișnuit de la TM3 și asperitățile șoselei sunt mult mai bine filtrate și nu se mai transmit direct în volan. Dinamica este bună și interiorul are câteva îmbunătățiri, pe care le-am întâlnit pentru prima dată la Model Y în timpul testului din vara trecută.
In concluzie, la o firmă atât de inovativă cum este Tesla trebuie actualizate impresiile și test drive-urile cât mai des, ca să nu rămâi în urma realităților, în schimbare rapidă, cu idei formate în trecut.

Oare cât de disperat trebuie să fie Herbert Diess, CEO grup VW, de inerția unui mamut ruginit de talia VW, ca să-l invite pe Elon Musk să le vorbească executivilor de cel mai înalt rang din organizația globală despre viteza de reacție și modul în care Tesla pare să plutească deasupra problemelor cu care se confruntă întreaga industrie auto?
Este o cale foarte lungă de la vremurile când Tesla a fost mai întâi ignorată, apoi batjocorită, sau de când i se prevestea în fiecare trimestru dispariția sau falimentul iminent, până în zilele actuale, când vizionarul lider este chemat în ajutor de Diess, pentru a accelera tranziția grupului VW, cu sare presărată pe orgoliile rănite ale liderilor.

Vremurile s-au schimbat rapid, în doar zece ani, odată cu tranziția epocală prin care trece industria auto. Grupul VW nu mai este nici cel mai mare producător auto global, nici cea mai valoroasă companie auto pe bursă. Acest titlu, la mare distanță de toți monștri sacrii ai industiriei tradiționale, aparține în prezent unei tinere firme înființată în California cu 18 ani în urmă, care (poate) anul acesta reușește să producă în premieră un milion de automobile Tesla.
Faptul că Tesla a reușit să schimbe percepția investitorilor despre valorile din industria auto a viitorului, este confirmat de locul 4 ocupat de BYD și 7 de Great Wall, ambii producători mari de vehicule electrice și acumulatori (în cazul BYD).
Dacă locul 9, inaintea Ford (10) și Honda (13) ocupat de NIO este dificil de înțeles prin prisma celor doar 142.000 de automobile livrate, cum se poate interpreta faptul ca Lucid Motors ocupă poziția 14, înaintea grupului Hyundai-Kia (15), FĂRĂ să fi livrat un singur automobil, până la data scrierii acestui articol?
Cel puțin imagini cu primele Rivian R1T livrate săptămâna trecută au început să apară în media socială, chiar dacă firma este într-o perioada de tăcere, impusă de cotarea iminentă pe bursă. In timp ce alte startup-uri dedicate 100% proiectării și producției de vehicule electrice bat la ușa clienților, producătorii tradiționali par paralizați de viteza cu care se produce tranziția.
Peisajul auto global se schimbă rapid chiar sub privirile noastre și vom urmări în continuare cu mult interes evoluția Tesla, cu ajutorul colegilor ce și-au început sau continuat aventura în universul mobilității electrice alături de un Model S3XY.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.