Dacia Spring – între cerere, ofertă și programul rabla plus 2021

Așa cum era de așteptat, Dacia Spring a trezit un interes major atât din partea posesorilor actuali de automobile electrice, care-i înțeleg foarte bine utilitatea pentru deplasările pe distanțe scurte, cât și a celor ce nu s-au încumetat să facă pasul spre electromobilitate, din cauza prețurilor exagerat de mari, practicate pe piața puținelor modele noi.

După douăzeci de ani de subvenționare consistentă și consecventă, Norvegia are mai mult de 100 de modele electrice în lista de înmatriculare, o diversitate suficient de mare, ca să așeze prețurile automobilelor noi și a celor rulate pe bazele sănătoase ale cererii și ofertei.

In România, subvențiile de 45.000 RON pentru achiziționarea unui automobil electric s-au epuizat în anii precedenți în doar câteva luni, ducând la mai mult decât dublarea parcului auto electric în fiecare din ultimii trei ani.

Câte Dacia Spring vor ajunge în România?

După valul de interes anunțat de Dacia, imediat după deschiderea înscrierilor, este mai ușor de înțeles una din cele mai frecvente întrebări ce face turul în media socială: câte vor ajunge în România?

Spre deosebire de alte modele noi, care se produc în număr redus după lansare, până problemele de calitate sunt înlăturate și doar apoi ritmul liniei de asamblare crește proporțional cu prognozele sau cererea reală, Dacia Spring a fost produsă sub cinci nume diferite începând din 2019, în orasul Shiyan, provincia Hubei din China. :

  • Renault K-ZE
  • Venucia e30
  • Dongfeng Aeolus EX1
  • Dongfeng Fengxing T1
  • Dongfeng Fengguang E1

Producția a demarat la eGT New Energy Automotive, un joint venture fondat în 2017 între Renault (25%), Nissan (25%) și firma de stat Dongfeng (50%), cu o capacitate inițială declarată de 120.000 unități pe an.

Varianta electrică este derivată din modelul Renault Kwid echipat cu motoare termice (destinat piețelor din India și Brazilia) și se bazează pe platforma comună Renault-Nissan-Mitsubishi denumită CMF, destinată segmentului A (CMF-A).

Informațiile de vânzare în China sunt foarte limitate, niciunul din modele nu a pătruns în Top 20 al înmatriculărilor. Conform Carsalesbase (sub rezerva verificării din alte surse) situația vanzarilor din 2019 și 2020 este:

In prezent, varianta Dongfeng Fengxing T1 este oferită pe Alibaba cu discount-uri în funcție de cantitate.

Prin urmare răspunsul la întrebarea câte vor ajunge în Romania, trebuie amânat până Renault și producătorul chinez vor avea o privire de ansamblu a pre-comenzilor din Europa și vor repartiza producția, ce nu pare nici pe departe absorbită de piața chineză.

Câte subvenții rabla plus vor fi disponibile pentru Dacia Spring?

Sursa: blog lektri.co

Bugetul limitat disponibil pentru subvenționarea achiziției de autovehicule electrice, a fost împărțit cu generozitate, depășind 1.700 de unități pentru prima oara în 2019 și 3.100 în 2020.

Precomenzile pentru Dacia Spring sunt cu mult mai mari decât cifrele totale de vânzare din anii precedenți, ceea ce va ridica probleme interesante de alocare a subvențiilor pentru produsele importate din:

  • China: Dacia Spring, Tesla Model 3 SR, BMW iX3;
  • Coreea: Hyundai, Kia;
  • Japonia: Mazda, Honda;
  • California: Tesla
  • și majoritatea modelelor europene ale grupurilor VW, Stellantis, Renault, dar și Jaguar și Volvo.

O posibilă alternativă

Pentru toți cei deciși să pornească alături de noi pe calea electromobilității în 2021, care nu vor „prinde” anul acesta o Dacia Spring cu subvenția rabla plus, mai există piața automobilelor rulate, la prețuri mult mai rezonabile decât cele noi fără subvenții.

Indiferent dacă provin din țară (aproximativ 6000 de bucăți) sau din străinătate, modelele rulate au fost achiziționate cu subvențiile locale, prin urmare cererea și oferta au format o gamă de prețuri mut mai accesibile decât pentru cele noi.

Sursa imagine titlu: Renault

(va urma)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.