De ce nu BMW? – continuare la „alternative pentru Niro și 2008”

Ca de foarte multe ori, rândurile de astăzi au fost stimulate de un comentariu din media socială, mai exact o întrebare la articolul publicat ieri, despre ce va urma după Kia Niro și Peugeot e-2008, pornind de la ideea că după Ioniq și Kona, noul IONIQ 5 își va lua locul în mini-flota de test drive a proiectului Electromobilitate.

Întotdeauna am subliniat că Niro și 2008 sunt cele mai încăpătoare modele participante la proiect, excluzând din comparație veteranul Model 3, care deși dispune de mult loc în portbagaj, sub portbagaj și suplimentar în față (frunk), este dificil de utilizat pentru obiecte voluminoase, inclusiv instalarea unui scaun de copil.

Ambele caroserii, Niro și 2008, au o deschidere a ușilor generoasă pentru pasageri și bagaje. In plus, un acumulator suficient de mare le recomandă pentru călătorii electrice mai lungi, așa cum demonstrează de câte ori au ocazia Silviu și Tibi. Ajungând în acest punct, am realizat că am uitat să amintesc primul model electric Kia, care are de asemenea o caroserie spațioasă cu o deschidere mare pentru bagaje și care, în noua echipare cu acumulatorul de 64 kWh, are autonomie de 450 km după normele WLTP.

„BMW I3, de ce nu?”

Este drept că și veteranul BMW i3 are o caroserie încăpătoare și acces ușor la portbagajul de dimensiunile celui de la VW e-Up! și Skoda Citigo, dar asemănările se încheie aici.

Am utilizat EVdatabase ca sursă pentru specificațiile tehnice și preturile din Germania, pentru a avea o bază comună de referință pentru întreaga gama electrică actuală și cea promisă pentru finalul anului de BMW.

Prețul i3-ului este apropiat de Kia Niro cu acumulatorul de 64 kWh, cu care nu poate rivaliza la autonomie sau încărcare rapidă, două elemente esențiale pentru electromobiliști. Peugeot-ul 2008 este mai apropiat ca autonomie, dar oferă mai mult spațiu la un preț cu 10% mai mic, desigur fără pretenții de a fi un automobil premium.

In schimb i3 excelează la performanțe dinamice, cu ajutorul celui mai bun raport masă/putere, realizat în bună măsură prin greutatea redusă a caroseriei din materiale compozite, o soluție la fel de îndrăzneață astăzi, după cum a fost cu aproape 8 ani în urmă, la lansarea în producție (Leipzig, septembrie 2013).

Alte modele electrice BMW

Am listat la final mai multe articole în care am prezentat istoria pionieratului BMW în domeniul electrificării transportului auto, încă din timpul Olimpiadei de la Muenchen în 1972.

Prezentarea i3 și i8 la IAA – Frankfurt în 2011, urmată de lansarea în producție doi ani mai târziu, a fost o dovadă incontestabila de curaj, viziune și talent ingineresc. Din păcate, succesul comercial sub așteptările mari de atunci, singurele care justificau investițiile foarte mari în noile tehnologiile, a stopat brusc elanul inițial și echipa s-a împrăștiat în lume. Astăzi, numeroși participanți la proiectul i3 și i8, contribuie la concepția și realizarea unor modele noi pentru producători chinezi (NIO, Byton, Weltmeister) sau conduc destinele altor firme tradiționale și startup-uri spre viitorul electric, autonom și conectat, în frunte cu:

Herbert Diess (actualul CEO al grupului VW) prezinta BMW i3 la Londra in 2013
  • Herbet Diess, CEO grupul VW
  • Markus Duessmann, CEO Audi
  • Carsten Breitfeld, CEO Faraday Future
  • Ulrich Kranz, CEO Canoo, start-up californian unde-l regăsim și pe designer-ul i3-ului, Richard Kim

Noua gamă de modele BMW, născută din lecțiile comerciale aspre cu i3 și botezată elegant „power of choice”, se bazează pe platforme comune cu variantele echipate cu motoare termice și hibrizi. In conferința de săptămâna trecută, Oliver Zipse, CEO BMW, a promis o platformă electrică dedicată, fără compromisurile necesare în prezent și a caracterizat „neue Klasse”, din care fac parte i4 și iX, ca fiind noul start spre un viitor electrificat la BMW într-o mai mare măsură.

Utilizând EVdatabase ca sursă pentru informații, tabelul alăturat conține informațiile cunoscute în prezent pentru gama de modele BMW 100% electrice, atîat cele în producție curentă (i3, i3s și iX3), cât și cele două prezentate de Oliver Zipse, cu promisiunea lansării în 2021: i4 și iX.

Alte articole dedicate trecutului, prezentului si viitorului electric la BMW:

Trecut, prezent si viitor electric la BMW (partea a II-a – prezent si viitor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.