Dacia Spring și Skoda Citigo – peripeții la încărcare

În plin sezon de vacanță, când călătoriile lungi și programul cu familia au prioritate, veștile de la colegii noștri se rezumă uneori la un singur rând: „ZERO km săptămâna trecută”, semn că atât mașina cât și proprietarii se odihnesc în tihnă.

Cu atât mai interesați am fost de informațiile primite de la Mihai, care continuă munca minuțioasă de înregistrate a curbelor de încărcare pentru Dacia Spring la diferite stații, temperaturi și stări de încărcare ale acumulatorului.

Mulțumim Mihai!

Mihai – Dacia Spring, Fălticeni

În săptămâna 01 – 07 august 2022 s-au desfășurat deplasări urbane (70%) și extra-urbane (30%) (Fălticeni – Suceava).

  • Total distanță: 163 km
  • Consum mediu: 10.7 kWh/100 km
  • Viteza medie: 31,5 km/h
  • Cost: 0.


Am încărcat o singură dată: 21,63 kWh de la 28% la 100% la stația Electromagnetica nou înființată de la Patinoarul de pe strada Universității din Suceava (una dintre cele 7 despre care vă spuneam la ultima raportare că au fost puse în funcție la liber).

După obișnuita curbă de încărcare obținută la stația Electromagnetica la Suceava (nr. 33, încă gratuită), iată că Spring-ul a ajuns la 100%. Nu am putut decupla, nu oprea din aplicație, nu am putut să mă conectez la ElMotion să opresc încărcarea. 


S-o testăm, zic! (Nu decuplăm când suntem sub 25 kV în zona neutră cu locomotiva de 5100 kW, d-apoi acum?!)

A mai stat 13 minute unde a încărcat încă 1.7 kWh. N-am mai lăsat să încarce, am oprit forțat stația (apăsând butonul roșu, altfel nu o poți opri, nu funcționa nici o aplicație, nici o altă metodă). Am considerat că funcționează într-un program de test care ar putea să aibă efecte asupre mașinii, așa că am oprit.

Deși scrie foarte clar pe instrucțiunile de utilizare de la stație că ”La încărcarea completă a bateriei mașinii dumneavoastră stația decuplează automat.” Nu s-a încărcat mașina complet sau nu a știut stația să oprească? La Lespezi, când am încărcat contra cost până la 100%, stația a decuplat instant. Același tip, de la Electromagnetica.

În cele 13 minute încărca de la 11 kW în momentul t0 (100%, 0 minute), iar la t1 (tot 100%, 13 minute) când am decuplat forțat încărca cu 4.5 kW.

PS: Am mers de la Suceava la Fălticeni cu… 1%. Abia când am ajuns acasă, după 25 km, s-a clintit la 99%. De asemenea, când am decuplat de la stația de încărcare, aveam autonomie 241 km și am ajuns acasă cu 261 km…. Piciorul meu drept are grijă de mediul înconjurător.

Pe baterie scrie 26.8 kWh. Dacă mă întrebați pe mine, cred că e mai mult. E o întreagă discuție de garanție / procente / fiabilitate. Dar ingineria nu e despre ce ”cred”, e despre fapte și date, deci vom face test.

Între timp, am făcut o excursie de 1100 km cu Sandero 1.5 dCi (2 adulți, 2 copii) unde am consumat 51 litri motorină a 8.45 lei (431 lei), consum mediu 4.5 litri/100 km și urmează o revizie de aprox. 4000 ron la 160.000 km pentru distribuție, uleiuri, filtre, amortizoare față… 

Doina și Wiwi – Citigo, Timișoara

Imagini de la una din foarte rarele încărcări ce nu se derulează în garaj. De această dată la o stație SOCAR.

Finalul de săptămână cu trei zile peste 35 C a ridicat consumul pentru AC și în final pe cel mediu pentru întreaga săptămână, dar Citigo rămâne consistent mai economică decât Dacia Spring.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.