Dacia Spring, e-Up și Citigo – una caldă, una rece și încărcare de la soare

Colegii din echipa celor mai mici modele electrice, participante la proiectul Electromobilitate, continuă să fie foarte activi și să ne transmită informații utile pentru toți.

După mai multe calatorii, în care a continuat să noteze și să reprezinte curbele de încărcare pentru Dacia Spring la stațiile din zona de nord est a țării (Dacia Spring – experiențe de la Fălticeni, Iași și Suceava), Mihai (Spring, Fălticeni) vine cu o precizare:

La capitolul stațiilor Electromagnetica din Suceava, tocmai am aflat că au fost puse în funcție 7 stații de 50kW începând cu 25 iulie 2022!

https://www.plugshare.com/location/429224 (Hotel Bucovina, 2 statii)

https://www.plugshare.com/location/429234 (Apropo Cafe, 1 statie)

https://www.plugshare.com/location/429236 (Teatru Matei Visiniec, 1 statie)

https://www.plugshare.com/location/429233 (Patinoar Suceava, 2 statii)

https://www.plugshare.com/location/431489 (Statie Centrofarm, 1 statie)

În schimb, Marcel (Spring, Deva), ne transmite din Deva o imagine cu limitarea programului la stațiile de Kaufland.

Regretăm această decizie, care reprezintă o nouă piedică în calea electromobiliștilor. De exemplu, anul trecut pe ultima etapă de la Trans Carpatica am avut acolo, împreună cu Marius (Model 3, Câmpina), o frumoasă întâlnire cu Marcel.

Frumusețile Apusenilor, unde am oprit des pentru poze, și bunătățile de la pensiunea Steaua Arieșului din Albac, ne-au întârziat mult pe drum și am ajuns târziu în Deva, unde stațiile de la Kaufland au fost prieteni de nădejde pentru a ne continua drumul spre casă. Marius a pornit spre Brașov, iar Teo și Dan au luat-o către Timișoara.

Anul acesta, fie scurtăm timpul de contemplare a naturii, fie pe cel de savurat bucatele alese servite aburind la Albac, deși electronii sunt la fel de zglobii noaptea ca și în limitele programului de la 7:30 la 22:00.

Fără să cunoaștem deocamdată motivele acestei decizii, este greu de apreciat ce a dus la implementarea restricției, dar sperăm ca cei responsabili să realizeze piedica pusă în calea electromobiliștilor și să revină la programul inițial de 24 din 24 ore.

Ultima încărcare la Trans Carpatica ediția 2021

Actualitatea în grupa mică

După prelucrarea informațiilor transmise de colegii noștri am remarcat pentru prima dată că un alt model decât buburuzele grupului VW (VW e-Up, Skoda Citigo) și Ionică (Hyundai Ioniq model 2018), a reușit să scadă consumul mediu săptămânal sub 10 kWh/100km.

Este vorba de șoferii Spring-ului (sunt mai mulți, așa cum am aflat din primul episod scris de Mihai), care după 400 km parcurși cu o viteză medie de 42 km/h au realizat un consum de 9.9 kWh/100km.

Mihai – Spring, Fălticeni

În săptămâna 18-24 iulie 2022 s-au desfășurat deplasări urbane (33%) și extra-urbane (67%) (Fălticeni – Suceava, Fălticeni – Iași).

  • Total distanță: 400 km
  • Consum mediu: 9.9 kWh/100 km
  • Viteza medie: 42.1 km/h
  • Am încărcat în total 40.33 kWh (7.42 kWh + 8.85 kWh + 3.77 kWh + 13.99 kWh + 6.3 kWh).

Laszlo – e-Up, Cluj

VW eUP! a mers doar local săptămâna trecută. Am încărcat încă de duminica trecută, iar consumul măsurat la contorul de acasă pare să coincidă cu calculatorul automobilului. În bord îmi indica încă 158 km potențiali.

Încerc să încarc doar de la soare, ceea ce în această perioadă pare să se și realizeze. Graficul lunar mai jos.

Plănuim un alt drum până la Budapesta și înapoi, voi reveni cu detalii „next week”.

Doina și Wiwi – Citigo, Timișoara

Marcel – Dacia Spring, Deva

Dacia Spring de Deva:

– kilometri parcurși: 881 km;

– consum: 11,6 kWh/100km;

– costuri: 65,89 lei (21,86 lei MOL Plugee Sebeș, 30,18 lei MOL Plugee Deva, 13,85 lei Renovatio Deva).

– viteză medie: 50,4 km/h.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.