De 1 Martie un electro-martisor pentru cititoarele noastre

Seria de articole, care se adreseaza cu predilectie doamnelor si domnisoarelor, a demarat cu „Putina istorie si un sondaj de opinie” in care intrebam electromobilistele „Ce apreciati cel mai mult la modelul electric pe care il conduceti?

Am aflat mai intai de la Lala Muresan, care are cinci ani de experienta cu condusul unei masini electrice de oras, ce o atrage in mod special la aceasta categorie de vehicule si ne-a atras atentia in mod special raspunsul la intrebarea: „Care sunt limitarile actuale ale unei adoptari pe scara mai larga, de  catre doamne, a masinilor electrice pentru nevoile zilnice in oras?

Din dorinta de a afla si alte opinii, am solicitat sprijinul lui Claudiu Suma, antreprenorul care prin electrificarea flotei utilizata de firmele pe care le conduce, a creat oportunitatea pentru mai multe colaboratoare sa experimenteze placerea condusului electric.

Am expediat acelasi set de intrebari la trei adrese indicate de Claudiu si am primit rapid cele doua raspunsuri de mai jos, pe care le dedicam sub forma de electro-martisor tuturor doamnelor si domnisoarelor dornice sa se informeze despre o forma mai economica, mai curata si mai linistita de deplasare in oras si nu numai.

elmob: Cand ati condus prima masina electrica si ce model a fost?

Krisztina Suma: Am condus in urma cu aproximativ 2,5 ani prima masina electrica. A fost un Renault Zoe.

Daniela David: In noiembrie 2018, am condus pentru prima data o masina electrica, Volkswagen E-up.

elmob: Ati avut ocazia sa conduceti mai multe modele electrice? … pe care il preferati si de ce?

KS: Pe langa Zoe, am condus un Nissan Leaf, o Tesla Model 3 si un BMW I3.

DD: Pe langa Volkswagen E-up am mai condus BMW i3 si Renault Zoe. Prefer Volkswagen E-up pentru ca este un model mai compact si imi permite sa ma deplasez si sa parchez cu usurinta in oras.

elmob: Cati kilometri (aproximativ) ati parcurs pana in prezent cu masini electrice?

KS: Probabil in jur de 20.000 de km.

DD: Din noiembrie 2018 si pana in prezent am condus aproximativ 9000 km cu masina electrica.

elmob: Ce va atrage spre o masina electrica?

KS: Imi place ca nu polueaza orasul, e mai ieftin curentul folosit decat benzina pentru aceeasi distanta parcursa, nu platesc abonament de parcare in oras (Timisoara), e silentioasa, demareaza usor.

DD: Principalele avantaje sunt costurile extrem de reduse si lipsa emisiilor.

elmob: Utilizati masina electrica la servici si/sau personal ?

KS: Utilizez masina electrica atat in scop personal cat si la servici.

DD: Ma deplasez exclusiv cu masina electrica, atat la serviciu cat si in interes personal.

elmob: Care sunt limitarile actuale ale adoptarii pe scara mai larga, de catre doamne, a masinilor electrice pentru nevoile zilnice in oras?

KS: Pentru doamnele care folosesc masina doar in oras, varianta electrica ar fi mult mai avantajoasa, dar e o problema cu incarcarea, mai ales pentru persoanele care locuiesc la bloc si parcheaza unde reusesc si nu pot incarca la o sursa proprie. Nici la majoritatea locurilor de munca nu sunt montate statii de incarcare sau o sursa de curent potrivit. Ca limitare as mai mentiona pretul destul de piperat, chiar si cu subventia acordata de stat. Multe persoane sunt ingrijorate legat de durata de viata a bateriei, de poluarea produsa la fabricarea acestora.

DD: Cred ca principalul dezavantaj este lipsa informarii cu privire la avantajele oferite de utilizarea unei masini electrice.

elmob: Unde incarcati masina electrica ? … cat este de complicat ?

KS: Pentru mine nu este complicat. Incarc acasa la curent trifazat si la sevici am incarcatoare semirapide si rapide.

DD: Incarc masina electrica la birou. Grupul de firme unde lucrez are doua sedii in Timisoara si din fericire in ambele locatii (Gheorghe Doja nr. 11 – 2 statii de incarcare, Hub 7006 statii de incarcare, din care 2 fast charger) exista statii de incarcare. Imi este foarte usor sa incarc masina electrica si prefer sa fac asta in locul alimentarii de la statia de benzina.

elmob: Ce avantaje economice are utilizarea zilnica o unei masini electrice in oras? … alte plusuri sau minusuri?

KS: Pret mai scazut pentru deplasare, parcare gratuita in oras (parcarile primariei), nu se plateste impozit pe masinile electrice, subventie de stat la achizitionare. Pentru condusul in oras nu consider ca sunt minusuri.

DD: Costurile cu utilizarea masinii electrice sunt extrem de reduse. Nu vad minusuri pentru utilizarea acesteia in oras.

elmob: Care sunt experientele bune si rele cu masini electrice la drumuri mai lungi?

KS: La drum lung, depasirea unui vehicul ce foloseste carburant este mult mai rapida. Ascult cu placere stiri si muzica, iar masina electrica e foarte silentioasa si nu interfera cu sunetele de la radio. Un minus mare ar fi lipsa sau numarul redus al incarcatoarelor semirapide si mai ales a celor rapide pe anumite rute (mai ales in Romania).

DD: Am avut ocazia sa ma deplasez cu mai multe tipuri de masini electrice, printre care Tesla, Nissan Leaf si Renault Zoe si am participat la Turul electric de iarna Lek3.co unde am experimentat deplasarea cu masinile electrice la drumuri lungi, iarna. Din fericire pana acum nu am avut parte decat de experiente bune.

elmob: Ce mai doriti sa adaugati la dialogul nostru despre utilizarea masinilor electrice de catre doamne, domnisoare ?

KS:  Poate ar fi mai speciala masina electrica daca ar avea comanda vocala pentru motor, lumini…

DD: Recomand doamnelor si domnisoarelor sa se informeze si eventual sa testeze utilizarea masinilor electrice. Sunt sigura ca feedback-ul va fi pozitiv.

Multumim si pe aceasta cale Krisztinei si lui Daniela pentru timpul petrecut raspunzand intrebarilor noastre si dorim sa fie un pas inainte pe calea informarii doamnelor, domnisoarelor si tuturor celor interesati de avantajele utilizarii unui automobil electric in oras.

Krisztina Suma, Daniela David si Dan Boboescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.