Claudiu Suma despre avantajele economice ale electrificarii flotei auto

De curand scriam despre o intiativa laudabila a unei firme din Arad, care a pus la dispozitia echipei doua automobile electrice si o stație de încărcare, realizand în acest fel la economii substantiale pentru deplasările în interes de servici, promovand in acelasi timp electromoblitatea in randul colegilor.

În buna parte am atribuit meritul acestui pas, de dorit la toate firmele mari si mijlocii, lui Norbert Varga, un mai vechi colaborator la proiectul Electromobilitate și neobosit promotor al mașinilor electrice, care a convins echipa de conducere de avantajele electrificarii flotei.

Ce pași semnificativi se pot realiza atunci cand echipa de conducere nu mai trebuie convinsă, reiese din dialogul purtat cu Claudiu Suma, antreprenor timișorean implicat intr-un grup de firme active în smart mobility. Una din directiile de business http://LEK3.co  este dedicata producției si instalarii de statii de încărcare pentru automobile electrice.

Foto: Darius Jula

Am scris pentru prima oară in august 2018 despre călătoriile familiei Suma cu un BMW i3 si despre planurile firmei lek3.co, iar Darius a preluat ștafeta în toamna, cu ocazia inaugurării celui mai mare hub de incarcare din Timisoara, instalat de lek3.co.

Foto: Darius Jula

Intre cele doua evenimente am mai avut ocazia sa povestim pe teme electromobilistice, si nu numai, la intalnirea proprieterilor de automobile electrice la Bran. Apoi a urmat un test drive cu TM 3 (Tesla Model 3) unde Claudiu a fost insotit de fiul sau Adam, care speram sa mai conduca o fosila doar pentru amuzament, pe un circuit inchis intr-un viitor nu foarte indepartat.

Testdrive-ul cu TM 3 a fost urmat de decizia de achizitionare a unui Model 3 dual motor, inscris in garajul nostru virtual, cu care Claudiu a parcurs mai mult de 24.000 km in doar sapte luni.

Recent am avut ocazia sa-l reîntâlnesc pe Claudiu pentru un interviu despre flota electrică pe care o vad circuland in Timisoara si pe sosele tot mai des. A venit însoțit de Adam si de fiul cel mare, Felix, student la Graz, acolo unde firma Magna asambleaza Jaguar I-Pace si multe alte automobile interesante pentru producătorii europeni si pentru brandul american Jeep.

Am condensat ideile principale ale dialogului nostru, sub forma de intrebari si raspunsuri:

elmob: Cate masini electrice sunt in flota voastra? … si care a fost cadenta de inlocuire a parcului auto fosil?

Claudiu Suma: Avem in prezent 13 BEV si pe masura ce expira contractele de leasing operational al Skodelor din dotare le inlocuim cu i3, Zoe si mai nou Leaf.

  • 6 Renault Zoe: la Iasi, Cluj, 2 in Bucuresti si 2 in Timisoara
  • 3 Nissan Leaf: 2 la Timisoara si 1 la Bucuresti
  • 2 BMW i3 la Timisoara
  • 1 eUP
  • 1 Tesla M3 deci 13 BEV

elmob: Cum sunt alocate? … pe fiecare firma in parte? … sau exista un parc comun, exploatat dupa necesitati ? 

CS: In grup sunt mai multe firme, una deruleaza leasingurile, dar vehiculele sunt folosite după necesități, adică se face sharing.

elmob: Cine conduce aceste masini ? … soferi dedicati ? … sau toti colaboratorii care au nevoie de un drum de servici ?

CS: Majoritatea EV sunt alocate unor colegi, dar se fac des schimburi și mai nou am introdus EV sharing, special pentru a încuraja electromobilitatea. Avem de curand un manager de flota 

elmob: Care este feedback-ul de la colegii care au condus masinile electrice? Cati si-au cumparat un model electric pentru uz personal, dupa experienta condusului electric din cadrul firmei?

CS: Doi colegi au achiziționat masini electrice și privat. Unul a luat un Zoe la mâna a doua și mai face Uber în timpul liber sau da masina unui alt șofer care face Uber, altul a luat ca masina de familie (are 3 copii 🙂 ) un Leaf!

elmob: Care sunt obiectiunile fata de delegatiile cu masinile electrice? … Ce ati facut pentru a le inlatura? 

CS: Pentru delegații rapide de peste 450km/zi avem doua vehicule cu combustibil fosil și mai folosim si Rent-A-Car.

elmob: In functie de model si vechime, care este costul pe kilometru, incluzand energie electrica, intretinere, reparatii, asigurari, etc ?

CS: Inca nu avem evaluari precise, dar pot spune ca intretinerea e practic zero dupa 3 ani. Energia o platim la 0,7RON/kWh, asigurarea e inclusa in leasingul operational. Costul lunar al leasingului unui Zoe e comparabil cu cel al unei Skoda Rapid. Vezi si aici:  https://blog.lek3.co/studiu-de-caz-diesel-vs-electric

elmob: Cum se compara costul pe km pentru parcul electric, cu cel fosil folosit anterior sau in paralel?

CS: A se vedea postul de blog anterior. În mare pe electric “combustibilul” e de 6X mai ieftin. 

elmob: Cate tone de CO2 estimati ca ati eliminat utilizand masini electrice, pentru un kilometraj echivalent parcurs cu parcul auto fosil?

CS: Nu am calculat, dar am putea. 


elmob: Dincolo de ratiuni economice, ce beneficii ati obtinut prin tranzitia la un parc auto electric? Imaginea firmelor? Motivare echipei? Implinirea unei viziuni despre o lume mai linistita si curata?

CS: Da, mai ales ca ne implicam activ in constructia unei retele de incarcare regionale (RO, IT, HU, SRB, PL)Initial, unii colegi au fost reticenti, dar acum se simt deosebiti, inovatori, revolutionari, trendsetteriSunt convins ca vom respira mai curat datorita electrificarii masinilor. In plus incurajam si chiar montam si noi panouri solare fotovoltaice pe toate sediile noastre, astfel incat mare parte din curentul consumat va fi din productie proprie. Vezi proiectul nostru CIVIPLEX in curs de executie: https://youtu.be/TLTzzXVBIT0


elmob: Ce sfaturi aveti pentru alte firme care evalueaza tranzitia spre un parc auto electric?

CS: Avem un program de la un tert, care permite analiza situatiei existente (avand calatoriile inregistrate prin GPS tracking) si recomandari concrete: care masini se electrifica, unde trebuie statii de incarcare. 

Am multumit in final lui Claudiu in numele colectivitatii elmob, pentru convingerea cu care pune in practica electrificarea flotei proprii, pentru exemplul dat altor firme de calibru asemanator sau mai mari si pentru reteaua de incarcare de care vom beneficia cu totii cat de curand.

NOTA: cei interesati de mai multe detalii despre beneficiile economice ale electrificarii flotei auto pot contacta pe Delia Chis manager al programului de electrificare la delia.chis@lek3.co

Foto: Darius Jula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.