Putina istorie si un sondaj de opinie adresat conducatoarelor de automobile electrice

Masinile electrice au fost dintotdeauna populare cu electromobilistele si astazi este la fel. De mai mult timp am pornit pe urmele intrebarii: Care sunt motivele si ce anume apreciaza doamnele la un automobil electric modern?

Cateva momente importante din istoria autovehiculelor electrice

In epoca auto timpurie, motivul preferintelor doamnelor pentru masinile electrice era de multe ori legat de pornirea dificila la manivela, schimbarea vitezelor cu forta, zgomotul, uleiul improscat si mirosul cu care erau asociate automobilele de la inceputul secolului XX.

1914 Detroit Electric Model 47 condus de Clara Ford, expus la muzeul The Henry Ford din Dearborn, Michigan

Chiar si Clara Ford, sotia marelui industrias, care a cladit un imperiu auto, conducea un automobil electric produs de firma Detroit Electric, un exemplar fiind expus la muzeul din Dearborn, in suburbiile Detroit-ului.

Masinile electrice aveau multe avantaje fata de cele antrenate de abur sau motoare cu benzina. Erau linistite, usor de pornit si condus si nu emiteau noxe, ca celelalte modele ale timpului. Prin urmare, au devenit populare cu locuitorii oraselor, in special cu doamnele, fiind ideale pentru calatorii scurte in oras.

Si atunci si acum, incarcarea acasa este un argument puternic in favoarea automobilelor electrice
Imagine obtinuta prin amabilitatea lui Eugen Cocea 24auto.ro

Incepand din 1910, pe masura ce tot mai multi locuitori au avut acces la electricitate, a devenit mai simplu sa incarci masina electrica acasa, popularitatea lor fiind in continua crestere.

Intre personalitatile si inventatorii preocupati de perfectionarea masinilor electrice amintim pe:

  • Ferdinand Porsche, ca al sau P1 in 1898 si hibridul Semper Vivus in 1900
  • Thomas Edison, care a declarat tehnologia electrica ca fiind superioara motoarelor cu ardere interna si s-a preocupat de solutii pentru acumulatori mai performanti
  • Henry Ford, care a investit sume considerabile in dezvoltarea unui automobil electric incepand din 1914.

„Evul mediu” al automobilului electric

Prima linie de asamblare in industria auto si productia de catre Ford a celebrului Model T a dat lovitura de gratie masinilor electrice timpurii. In 1912, un model T costa 650 USD, in timp ce modele electrice erau oferite incepand de la 1750 USD.

In acelasi an, Charles Kettering a introdus demarorul electric pentru motoarele cu ardere interna, usurand pornirea si netezind drumul pentru adoptarea pe scara larga a tractiunii cu motoare pe benzina.

Dupa 1920, imbunatatirea retelei de drumuri in afara oraselor a oferit posibilitatea unor calatorii mai lungi, iar exploatarile de petrol din Texas au pus la dispozitie o sursa ieftina de energie pentru aceste calatorii.

Pe la 1935 automobilele electrice aproape disparusera cu totul de pe soselele americane, dar au reaparut in atentia publicului dupa 1970, cand cresterea rapida a pretului combustibilului, ce a culminat cu embargoul din 1973, a generat dorinta de independenta energetica fata de sursele de import.

In 1976, Congresul american a votat legea „Electric and Hybrid Vehicle Research, Development and Demonstration Act” care a pus la dispozitia ministerului energiei (Energy Department) fondurile necesare finantarii cercetarii in domeniul automobilelor electrice si hibride.

Dupa mai mult de 40 de ani de „ev mediu al electromobilitatii” in SUA, calea era deschisa pentru cercetarea unor alternative fata de atotputernicul motor cu ardere interna.

Epoca moderna incepe cu productia GM EV 1

GM EV1, primul automobil electric modern asamblat in serie de un mare producator auto

Despre seria limitata de automobile electrice produsa si apoi retrasa de GM de pe piata am discutat in repetate randuri. La fel si despre incercarea timpurie a norvegienilor de a lansa un mini automobil electric de oras, Th!nk.

Din aceleasi motiv ca si efortul american din anii ’70, independenta de petrol importat, cele trei puteri industriale din Asia: China, Japonia si Corea, s-au alaturat in secolul XXI investitiilor masive pentru gasirea unor solutii viabile necesare electrificarii transporului rutier. Nu este de loc intamplator ca din aceste trei tari provin astazi majoritatea acumulatorilor utilizati pentru productia globala de autovehicule electrice.

Doamnele din nou in prim plan la volanul „electricelor”

Asa cum s-a intamplat si la inceputul anilor 1900, in zilele noastre conducatoarele auto au re-descoperit usurinta, linistea si simplitatea conducerii unui automobil electric. Angajate mai rar in discutii despre timpii pentru acceleratia de la 0 la 100 km/h, numarul kilowatilor sau momentul motor, doamnele au inteles cat de practice, curate si mai ales economice sunt masinile electrice pentru drumurile scurte din oras.

Un scurt sondaj de opinie nestiintific cu mai multe colaboratoare la proiectul Electromobilitate a scos in evidenta cateva functii si facilitati de care dispun masinile electrice, pentru care au devenit preferatele lor.

TVG – „teslavegasgirl”, Tesla Model 3 long range, tractiune spate

Roxana este o ecologista militanta convinsa, optiunea pentru Tesla Model 3 fiind de la sine inteleasa. Dincolo de „the joy of electric driving”, traita din plin la volanul unui Model 3, preferintele pentru automobilul electric provin din economia cu combustibilul inlocuit de electricitate si eliminarea intretinerii periodice. Evitarea drumurilor la service pentru schimburile de ulei au adus o mare usurare. Pentru Roxana functiile „climate on” si „dog mode” sunt cele mai utile, cand temperatura urca amenintator vara in Las Vegas si isi duce la plimbare prietenii patrupezi, Milo si Bear.

TM 3 – „timi trei”, Tesla Model 3 long range, tractiune spate

Chiar daca glumeste de multe ori ca pasiunea mea pentru masini electrice s-a transformat in obsesie, sotia mea Monica conduce cu placere Model 3-ul familei si afirma ca cea mai mare bucurie o are cand nu mai trebuie sa mearga la statia de combustibil, fiindca poate incarca Tesla in garaj.

Ionica dis de dimineata, pregatit de drum cu functia de preincalzire la ora fixa

Dintre membrii echipei Porsib, Luci este cea care porneste prima la drum in fiecare dimineata cu Ionica, pentru naveta intre Turnisor si Cisnadie. Ea ne furnizeaza datele de consum publicate saptamanal. Pentru Luci, cea mai importanta functie a Hyundai-ului Ioniq este cea de preincalzire programata la ora dorita, care ii permite plecarea la drum, chiar si in diminetile cele mai geroase, cu geamurile curate si interiorul incalzit.

Roxi in drum spre Transfagarasan cu TM 3, martie 2019

Pentru Roxi in schimb, incarcarea wireless a Ioniq-ului a fost un punct in plus, care l-a scazut din aprecierile favorabile la adresa Model 3, dupa un drum pe Transfargarasan.

Evy – Nissan Leaf model 2019

Gabriela utilizeaza Leaf-ul zilnic pentru naveta, drumurile cu copiii si la cumparaturi si ne-a povestit in detaliu despre bucuriile primilor 1000 de kilometri in compania lui Evy, experienta acumulata dupa 4800 km electrici cu Evy si prima calatorie mai lunga in afara Bucurestiului. In plus adauga, cu un gust amar provocat de faptul ca dupa mai mult de sase luni nu au rezolvat incarcarea la bloc, ca factori importanti pentru preferinta electrica:

Avand in vedere ca lupta cu birocratia continua pentru instalarea wallbox-ului la bloc, as fi mentionat tot preincalzirea si mai putina poluare in oras.

Hyundai Ioniq model year 2019

Motivele pentru care Tudor ramane cateodata fara Ioniq-ul indragit, atunci cand mama lui, Laura, lasa fosila acasa si conduce electric pe drumurile zilnice este o combinatie a celor intalnite mai sus:

Pe langa costurile reduse pentru rulare, parcare si impozit, aspectele ecologice sunt importante. Dar este si deschiderea spre noua tehnologie si dorinta de a fi un early adopter in Romania.

ne povesteste Tudor

In plus, energia transmisa de Tudor din pasiune pentru automobile electrice este irezistibila.

adauga Laura

Sondajul de opinie Electromobilitate extinde tuturor doamnelor si domnisoarelor, ce conduc un automobil electric intrebarea:

Ce apreciati cel mai mult la modelul electric pe care il conduceti?

Recompensa pentru raspunsul la intrebarea noastra si o poza cu masina electrica pe care o conduceti, este un test drive de Martisor cu Hyundai Ioniq la Paltinis.

Asteptam cu interes opiniile la adresa office@electromobilitate.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.