De ce nu sunt un fan al statisticilor EV

Pentru cei ce urmaresc din 2018 rubrica electromobilitate din revista online 24auto.ro, transformata de aproape un an in blogul Electromobilitate, titlul poate fi surprinzator, dat fiind numarul mare de statistici publicate.

Bazandu-ne in principal pe rezultatele compilate de echipa de analisti de la EVsales si in special Jose Pontes, am alcatuit propriile noastre grafice, pentru inmatricularile de automobile 100% electrice (BEV). De ce nu am inclus hibrizii este o alta discutie, care tine de convingeri personale.

Realitatea este ca aceste cifre reprezinta inmatricularile pe pietele majore. Asezate procentual pe curba de adoptare a noii tehnologii, ne arata cat de avansate sunt difertie tari in adoptarea mobilitatii electrice.

Din pacate aceste grafice nu reprezinta CEREREA REALA pentru automobile electrice !

Pe toate pietele, oferta de automobile 100% electrice in 2019 a fost cu mult mai mica decat cererea. Faptul ca Tesla a produs si a livrat cat de mult a permis fabrica din Fremont si logisitica internationala, nu a acoperit nici pe departe cererea de Model 3, cu toate ca a devenit, din primul an de vanzari globale, cea mai bine vanduta masina electrica in lume.

In aceasi categorie se afla alte startup-uri din China, a caror productie nu acopera nici macar 1% din cererea de pe cea mai mare piata mondiala.

Despre producatorii clasici, care in majoritatea lor doar mimeaza tranzitia spre electromobilitate, cu planuri de productie limitate la 5% – 10% din volumul total de vanzare, ce sa mai spunem ?

La ce ne putem astepta in 2020 ?

Speranta este ca in 2020, odata cu productia si livrarile din Shanghai, Tesla va acoperi mai bine piata din China si Asia si contingente consistente de Model 3 vor fi livrate din California in Europa, pana la inceperea productiei in 2021 la Gruenheide, Germania. Pentru SUA, despre perspectiva lansarii inainte de termen a productiei noului Model Y, vom auzi mai multe detalii deseara de la Elon Musk si echipa sa.

Grupul Hyundai Kia, singurul cu patru modele cu acumulatori si o varianta cu pila de hidrogen in productie in 2019, va accelera cu siguranta livrarile, odata cu productia Kona in Europa, in limita acumulatorilor disponibili.

Intentiile serioase ale grupului VW, exprimate in repetate randuri de Herbet Diess, trebuie mai intai sa se materializeze cu livrari semnificative pentru noul ID 3 si tripleta de oras VW eUp, Seat Mii si Skoda Citigo. Altfel vor ramane doar „propanganda verde”.

Cu noul Zoe, Renault are cu siguranta un model castigator pentru publicul european, iar noul Leaf este pe aproape, mai ales in Asia si Europa.

Grupul PSA, cu toata limitarile de productie planificate, va contribui la electrificare cu diferite modele Peugeot, Citroen, DS, Opel si Vauxhall, care se bazeaza pe aceasi platforma comuna.

Mini, Honda, Volvo, Polestar si Mazda vor juca un rol minor, dar ca si PSA, vor contribui cu cateva zeci de mii de modele la o piata ce se pregateste sa depaseasca 3.5 milioane de automobile electrice in 2020.

Marile necunoscute raman Toyota si producatorii chinezi, care cu exceptia Rowe si MG, apartinand de grupul SAIC, si a catorva startup-uri, nu prea dovedesc apetit sa omologheze international modele produse pentru piata locala.

Va acoperi productia suplimentara de peste un milion de autovehicule, inclusiv primele pickup-uri electrice, cererea din 2020 ? … Ramane de vazut. Doar atunci vom putea afirma despre statisticile de inmatriculari ca au devenit relevante si reflecta cu adevarat apetitul publicului pentru tractiunea electrica.

Pana atunci sunt doar o imagine a lipsei de interes a producatorilor clasici pentru noua tehnologie, de teama ca ar putea elimina un numar semnificativ de SUV-uri foarte rentabile, afectand profitabilitatea.

Sub presiunea cotelor NEV din China si a legistlatiei privind emisiile de CO2 din Europa, chiar si cei mai retinuti producatori sunt fortati in 2020 sa se miste taras-grapis pe calea spre electromobilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.