O discutie despre automobile electrice incepe de obicei cu „pretul mare de achizitie„, urmat de intrebarea „unde incarci?„
PRETUL DE ACHIZITIE
Pretul actual al automobilelor electrice este fara indoiala mare, comparativ cu variantele clasice cu spatiu, confort si performante asemanatoare. Considerand insa TCO – total cost of ownership, automobilele electrice sunt la paritate cu cele echipate cu motoare cu ardere interna, datorita subventiilor acordate la achizitie, eficientei si pretului mai mic al energiei electrice, costurilor scazute de intretinere si altor facilitati locale sau regionale acordate automobilelor electrice. (NOTA: durata pana la break even, depinde de numarul de kilometri parcursi anual)
Cel putin trei factori influenteaza disproportionat de mult pretul actual de vanzare, primul fiind oferta redusa de modele electrice, al doilea volumul de productie intentionat mai mic decat cererea si al treilea pretul acumulatorilor.

Dintr-o prognoza BNEF – Bloomberg New Energy Finance, rezulta ca in timp ce necesarul de baterii pentru gadget-uri electronice este in crestere liniara, cererea de acumulatori auto va creste exponential in urmatorii cinci ani.
Volumul mai mare de productie ar trebui sa duca la scaderea pretului acumulatorilor, dar pentru 2020 si 2021 cererea este cu mult mai mare decat capacitatea de productie, asa ca slabe sperante intr-o continuare a ieftinirii acumulatorilor, in ritmul ultimilor opt ani, cand pretul s-a injumatatit.
Cel mai bun exemplu despre gatuirea productiei din cauza acumulatorilor a fost furnizat de Elon Musk, in timpul conferintei din 29 ianuarie cu analistii financiari. Intrebat de ce nu intra in productie „Semi”- camionul greu sau naveta de transport persoane, care face parte din Master Plan II, Elon Musk a raspuns ca mai intai trebuie sa creasca productia de acumulatori „la nivele de neimaginat” din cauza cererii pentru Model 3 si Model Y.
INCARCAREA
Este aproape vizibila neincrederea pe fata interlocutorilor, cand le marturisesc ca prefer, din comoditate, sa incarc acasa, la banala priza casnica. Desigur ca incarcarea este lenta, dar peste noapte acumulez suficienta energie electrica pentru drumurile de a doua zi, sau pentru plecarea intr-o calatorie mai lunga.
O alternativa foarte buna pentru locuitorii la bloc, ar fi incarcatul la servici, in timpul programului de lucru. De cate ori avem ocazia, incurajam antreprenorii, conducatorii marilor firme si oficialitatile locale, sa instaleze statii de incarcare, pentru colaboratorii interesati de electromobilitate.
Fara sa fim euforici cu rezultatele de pana acum, sunt suficiente exemple foarte bune de firme, restaurante, pensiuni, centre comerciale si primarii, care au inteles ca exista o piata in formare si au contribuit mult la posibilitatea de reincarcare a autovehiculelor electrice, cu ajutorul producatorilor si furnizorilor de statii.
Cu Plugshare, sau alte aplicatii asemanatoare, statiile pot fi identificate si cu putina buna vointa si cooperare din partea utilizatorilor, este posibil sa vezi cate puncte de incarcare sunt ocupate si cand vor fi libere. Ca nu se intampla intotdeauna asa, tine de educatia continua a eletromobilistilor. O solutie buna, aplicata in reteaua SuperCharger, este sistemul de comunicare prin care statiile informeaza automat daca sunt ocupate.
INCARCARE BIDIRECTIONALA
Cand discutia continua la urmatorul nivel de complexitate, ajungem si la subiectul incarcarii bidirectionale, prin care acumulatorul unui automobil electric poate furniza curent pentru o locuinta, cabana, etc. afectata de o pana de curent, eliminand nevoia instalarii unui generator de curent cu motor termic. Cu ajutorul unui incarcator bidirectional, acumulatorul masinii electrice poate debita curent pentru cativa consumatori indispensabili, pana la restabilirea functionarii retelei electrice.

Printre produsele premiate de juriul endgadget la CES anul acesta a fost si incarcatorul bidirectional Quasar, expus alaturi de alte produse Wallbox in standul firmei.

De la reprezentantul din stand am aflat ca statiile Quasar se livreaza in toata Europa si utilizeaza protocolul ChadeMo (Exemplu: Nissan Leaf). Detalii si specificatii tehnice gasiti aici.

Mai multe detalii despre statiile bidirectionale Quasar puteti afla de la Dragos Ciobanu, reprezentantul firmei EVconnect, partener al proiectului Electromobilitate.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Incarcarea acasa. Din cite am mai auzit, am inteles ca pentru acumulatoare e mai bine sa fie incarcate lent. Care varianta ar fi mai buna? O priza zdravana pe monofazic, una pe trifazic, sau un Wall-Box?
avantajul unei statii de incarcare chiar si acasa este dat de comunicarea cu masina care asigura o incarcare corecta a bateriilor, ceea ce se transpune intr-o prelungire a vietii bateriilor, deci definitiv, recomand incarcarea curenta cu o statie de incarcare, indiferent daca se incarca monofazic sau trifazic (ideal la 25 sau 32 amperi), incarcare pe care oricum o priza schuko obisnuita nu o poate permite (max. 10 Amperi)