GM salveaza fabrica din Hamtramck, dedicand-o exclusiv productiei de autovehicule electrice

Concernului General Motors i se pot reprosa multe decizii strategice gresite, care au dus la falimentul din timpul crizei economice, sau „pacate ecologice” legate de giganticele SUV-uri si pickup-uri produse pentru piata americana, dar pionieratul in epoca electrificarii moderne trebuie recunoscut.

GM EV-1

Primul automobil electric de serie modern, EV 1, a venit insa putin prea devreme, cand tehonologia acumulatorilor Li-ion era la inceputul carierei in industria eletronica si a fost retras de pe piata, in conditii inconjurate de mister pana astazi. Filmul „Who killed the electric car ?” incearca sa explice conjuctura economica si politica in care s-a luat decizia retragerii primului model electric GM.

CHEVROLET VOLT

Sub conducerea legendarului Bob Lutz, GM a relansat epoca moderna a automobililor electrice cu Chevrolet Volt (Opel Ampera) un hibrid, la care motorul termic are rol de „range extender”. Ajuns la a doua generatie, Volt a reprezentat reluarea discutiilor despre autovehicule electrice la GM, fara a de deveni insa un succes comercial.

CHEVROLET BOLT

Urmatorul pas pe calea spre electrificare a fost un automobil 100% electric, proiectat in Corea (fostul centru de design si inginerie Daewoo) si asamblat in Michigan, Chevrolet Bolt (Opel Ampera-e). Cu autonomie de peste 350 km in prima varianta (2017-2019) si peste 400 km pentru modelul 2020, Bolt a castigat numeroase trofee acordate de industria auto si jurnalistii din domeniu.

Fiind primul model cu autonomie mare, la pret accesibil si performante remarcabile (200 CP, 361 Nm) Bolt promitea pe hartie vanzari bune pentru GM. In timpul unui test drive este insa usor sa descoperi ca, pentru a atinge pretul de aproximativ 30.000 USD (dupa reducerea de 7500 USD din taxele anuale), GM a economisit atat de mult la interior incat este aproape dureros sa privesti sau sa atingi plasticul ieftin, scaunele plate si in general impresia de „ieftin” se instaleaza de cum te asezi la volan.

Realitatea este ca fabrica din Orion, Michigan, nu a produs Bolt in volum mare, speculatiile analistilor, neconfirmate oficial, fiind ca GM ar pierde intre 5000 si 9000 USD pentru fiecare Bolt vandut.

Aceasta experienta nu tocmai incurajatoare, justifica in buna parte pasii ezitanti facuti de GM din 2016, anul de lansare a Bolt-ului, pana spre sfarsitul anului 2019 pe calea electrificarii.

VIITOARELE PRODUSE ELECTRICE

Ziua aleasa, 21 noiembrie 2019, pentru anuntul initial al viitoarelor planuri legate de un pickup electric produs de GM in SUA, a fost tocmai cea de pomina cu prezentarea Cybertruck-ului Tesla. Faptul ca Model 3 se vindea profitabil pe plan global in volum mai mare decat producea fabrica Tesla din Fremont, California, nu mai era un secret in acel moment. Nu a ajutat prea mult faptul ca GM nu a prezentat o imagine sau performantele viitorului truck electric, ceea ce a creat o impresie cat se poate de proasta, despre un moment „hop si noi”, fara intentii serioase.

Dupa doar doua saptamanai, in 5 decembrie 2019, a sosit insa anuntul cel mai important, care dovedea planuri de electrificare concrete, prin formarea unui joint venture pentru productia de acumulatori Li-ion impreuna cu LG Chem, la Lordstown, Ohio. Investitia initiala de 2.3 miliarde USD pentru o capacitate de 30 GWh, poate fi extinsa in functie de cererea pe piata autovehiculelor electrice.

Adevarata fundatie pentru un viitor electric a fost prezentata in 27 ianuarie 2020 si consta intr-o investitie de 2.2 miliarde USD pentru retehnologizarea fabricii din Hamtramck, care va fi dedicata productiei exclusive de autovehicule electrice, incepand cu un pickup in trim IV 2021.

Pana nu de mult fabrica din Hamtramck era pe lista celor ce urmau sa fie inchise, alaturi de cea din Lordstown, Ohio, despre al carei nou destin electric am scris in noiembrie. Indelungata negociere, fortata de o greva sindicala de peste o luna, dar si considerente sociale legate de o zona defavorizata din Motor City, au inclinat balanta in favoarea vechii unitati de productie.

Fabrica Hamtramck se afla la mai putin de 7 km de sediul global GM, Renaissance Center Detroit

Ajutorul statului Michigan pentru crearea a 2200 locuri de munca a fost desigur un factor important in decizia luata, dar este posibil ca istoria carierei lui Mary Barra, actual CEO-GM si fost director al fabricii cu pricina sa fi avut un rol ? … pura speculatie.

Cert este a dupa redeschiderea Hamtramck, ca un bastion modern al electrificarii gamei GM, primul pickup in 2021 va fi urmat de o serie de vehicule electrice si de naveta autonoma pentru transport public Cruise Origin. Despre „mobilitatea individuala ca serviciu” cu ajutorul navetelor autonome, vom mai povesti pe larg cat de curand.

Electromobilitatea creaza peste 20.000 de locuri de munca in patru fabrici din SUA

Spre deosebire de reconvertirea unor fabrici traditionale VW in Europa, sub presiunea legislatiei europene pentru emisii de CO2 si vesnica lamentare despre piederea locurilor de munca, perceptia in SUA este ca electromobilitatea genereaza locuri de munca.

Daca ar fi doar cele patru exemple de mai jos, in locul fabricilor inchise, eletromobilitatea a generat in aceste locatii peste 20.000 de locuri de munca si alte cateva zeci de mii la furnizori.

  1. Fremont, California – Tesla
  2. Normal, Illinois – Rivian
  3. Lordstown, Ohio – Lordstown Motors
  4. Hamtramck, Michigan – General Motors

Primele trei sunt startup-uri dedicate autovehiculelor electrice, care au generat job-uri noi in zone puternic afectate de plecarea producatorilor traditionali.

Viitorul farbricii din Hamtramck reprezinta speranta ca GM va reusi tranzitia spre mobilitatea electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.