Odată cu începerea livrărilor pentru noua Kia EV6, bazată pe platformă electrică dedicată EGMP a grupului coreean Hyundai-Kia, ne-am întrebat ce se întâmplă cu Niro?
O privire aruncată pe clasamentul înmatriculărilor în cele mai mari piețe europene pentru automobile electrice, identifică rapid Kia Niro în Top 10, pe locul șapte după luna septembrie, cu o creștere spectaculoasă a înmatriculărilor în 2021, după trei ani mai modești. Doar 1000 de exemplare (3.9%), mai puțin decât Hyundai Kona, despart în Europa cele două modele înrudite (Sursa – EUevs).


In schimb, din analiza amănunțită (pe baza datelor DRPCIV) prezentată de Andrei în legătură cu succesul Konei în România, constatăm că pe meleagurile noastre Kona s-a vândut în perioada ianuarie-septembrie de aproape 10 ORI mai bine decat Niro:
- Kona 217
- Niro 22

Motivele cu siguranță nu sunt legate de specificațiile tehnice, care se încadrează perfect între Hyundai Kona și VW ID.4, în categoria crossover de 150 kW (204 CP).
Dimpotrivă, Niro are un portbagaj mai generos cu 182 l (50%), spațiul oferit pentru bagaje fiind una din criticile aduse des Konei.

Dispunând de un motor cu specificații identice și un acumulator de aceeași capacitate, dar alt furnizor, Niro are un consum și autonomie apropiată, afectată puțin de greutatea proprie mai mare cu 52 kg (+2.9%).






Din exemplarele participante la proiectul Electromobilitate am selectat informațiile furnizate săptămânal de Teo (București), pentru a înțelege mai bine variația consumului pe parcursul a 12 luni. Pentru cel de al doilea exemplar, tot din București, Tibi transportă des biciclete sau schiuri pe portbagaj și consumul suplimentar ar distorsiona rezultatele, comparativ cu alte modele.

Cu o singură excepție, cea din ultima săptămână, consumul realizat de Teo (curba gri) se încadrează perfect între valorile maxime și minime rezultate din compilarea informațiilor furnizate de șapte colegi, proprietari de Hyundai Kona, cu care Niro împarte tehnologia de bază și arhitectura platformei.

Într-un scurt schimb de mesaje despre această valoare mai mare, Teo a confirmat o schimbare a rutinei de călătorii anterioare, cu un drum mai lung pe autostradă (12 octombrie 388 km cu 17.5 kWh/100 km), care va deveni în curând săptămânal.
Niro și ID.4
Pentru cei interesați de un model electric cu și mai mult spațiu pentru pasageri și bagaje, VW oferă una din variantele ID.4 cu motor de 150 kW și tracțiune spate, asamblat pe platforma electrică dedicată MEB a grupului VW.
Autonomia mai mare a modelului german provine dintr-un acumulator mai mare, care ridică greutatea proprie la 2124 kg, cu 312 kg (+17%) mai mult decât Niro. Acest „bagaj” suplimentar se reflectă în performanțele dinamice și consum, dar cumpărătorii europeni s-au decis în număr mai mare în favoarea noului ID.4.
După 7.700 km monitorizați pentru Niro în cadrul proiectului Electromobilitate, Teo a realizat un consum mediu de 15.5 kWh/100 km, care este cu 10.4% MAI MIC decat valoarea indicată de EVdatabase (17.3 kWh/100 km).

În comparația directă cu ID.4 începând din luna mai, Teo a realizat cu Niro la București valori medii de consum mai mici decat Laurențiu cu ID.4 la Cluj, cu doar două excepții. Vom urmări cu atenție comportamentul celor două modele în sezonul rece.
În loc de concluzie
Specificațiile tehnice, împreună cu dimensiunile mai generoase ale caroseriei, nu oferă răspunsul de ce Niro a avut de zece ori mai puține înmatriculări în România decât Kona și aproape de șapte ori mai puține decât ID.4.
Apropierea numărului de înmatriculări al celor două modele produse de grupul coreean Hyundai – Kia pe principalele piețe europene, indică fie probleme de livrare în România, fie unele comerciale (preț, garanție, service), sau pur și simplu neîncrederea importatorului în dorința de electrificare a transportului individual în țară. Cel mai târziu actualul val de înmatriculări pentru Dacia Spring (preț mai mic) și Tesla Model 3 (preț mai mare) ar trebui să se risipească orice îndoieli despre dorința de achiziție a unor modele electrice moderne în România.
Poate Kia EV6 va avea o soartă mai bună?

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Ar mai fi de mentionat lipsa de promovare a brandului KIA in Ro in general, spre deosebire de Hyundai.