Mobilitate electrică la preț minim – Dacia Spring și Skoda Citigo

După testul paralel de consum de la Timișoara Spring și Citigo au realizat valori de consum aproape identice, ceea ce promite pe lângă prețul rezonabil de achiziție DUPĂ subvenție, economii majore cu energia electrică și întreținerea.

Fiind de dimensiuni apropiate, iar design-ul fiind o opțiune de gust individual, am încercat să înțelegem ce oferă Citigo în plus pentru prețul mai mare cu aproximativ 2500 euro decât Spring (după aplicarea subvențiilor rabla și rabla plus), comparând achiziția din 2020 făcută de Doina și Wiwi cu suma achitată de Marcel pentru Spring săptămâna trecută.

Să începem cu afirmația lui Wiwi despre ce oferă în minus, foarte vizibil de cum te urci în Citigo, unde tabla ușilor dă impresia de mașina neterminată, în timp ce interiorul de Spring este acoperit în plastic.

Autonomia: mai mare cu 20% pentru Citigo (dupa valorile EVdatabase) poate fi interesantă la călătorii mai lungi, dar pentru o utilizare urbană, presupune doar încărcări mai dese pentru Spring. Pentru cine le poate efectua acasă, sau în timpul programului de lucru în parcarea de la serviciu, încărcările mai dese nu vor fi o problemă, în schimb pentru cei dependenți de stațiile publice, sunt previzibile câteva situații de așteptare.

Performanțele dinamice: motorul mai puternic, cu un cuplu mai mare cu 70% decât al Springului rezultă în demaraje mai bune pentru Citigo, dar sincer vorbind, dacă nu ești primul la semafor, te miști cu ritmul coloanei, târâindu-te prin oraș cu o medie cuprinsă între 18 – 25 km/h (București) și doar puțin de tot mai mare în alte orașe din țară.

Wiwi mărturisește că pentru el performanțele Citigo-ului sunt suficiente pentru a utiliza modul ECO în oraș, ceea ce a rezultat într-un consum mediu mai mic anul acesta, decât în primul an de utilizare (2020).

Cu o masă de doar 950 kg, Spring are un raport greutate proprie/putere de 28.8 kg/kW, în timp ce la Citigo indicele care definește performanțele dinamice este cu 30% mai bun (20.2 kg/kW). Probabil că, încurajați de succesul la public, Renault va ridica performanțele Springului la o valoare asemănătoare tripletei VW, pentru care Spring ar avea nevoie de un motor de aproximativ 50 kW, luând în considerare și creșterea greutății proprii odată cu instalarea unui motor și acumulator mai mare.

Dimensiunile interioare

Sursa imaginilor sunt paginile oficiale Dacia și Skoda.

Spring este mai îngust, dar mai înalt decât Citigo. La un ampatament aproape identic, Citigo oferă mai mult spațiu interior, dar pentru aceasta a sacrificat din volumul portbagajului (250 l), care la Sprig este cu 20% mai mare (300 l).

Dacă tot a venit vorba de portbagaj, poate este o surpriză că Spring oferă înălțime pentru șofer și spațiu pentru bagaje apropiat de Sandero (328 l), deși are dimensiuni mai reduse pe toate direcțiile.

Concluzii

Așa cum am subliniat de mai multe ori, Spring este modelul cu cel mai mic preț din gama Dacia (după aplicarea subvențiilor), iar timpul va dovedi proprietarilor că are de departe cele mai mici costuri de întreținere, schimburile de ulei, filtre, curele, bujii, etc. fiind istorie automobilistică în noua epocă a tracțiunii electrice.

Doritorii de performanțe dinamice mai ridicate pentru cele mai mici modele electrice disponibile în țară, au avut de ales între e-Up, Citigo, și Fiat 500e, care este o alternativă foarte atractivă la preț mai ridicat, dar din păcate e-Up și Citigo nu se mai produc, soluția fiind un automobil rulat.

Alte articole recente despre Dacia Spring:

  1. Dacia Spring – ce aduce sezonul rece pentru noii proprietari?
  2. Dacia Spring – al doilea test paralel de consum
  3. Dacia Spring – curba de încărcare
  4. Dacia Spring – LIVRAREA și primul drum!
  5. Dacia Spring – pregătire pentru primele livrări
  6. Dacia Spring – confirmări de livrare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.