Noi experiențe cu ID.3 și ID.4 în cuvintele proprietarilor

Echipa Volkswagen din cadrul proiectului Electromobilitate a pornit pe calea mobilității electrice cu multe nemulțumiri legate de erorile softului instalat pe noul ID.3.

Pe măsură ce o parte din probleme au fost rezolvate și actualizarea care permite update-uri OTA (over the air) a contribuit la economia de timp, față de vremurile când trebuia mers în service, criticile colegilor noștri s-au redus și satisfacția, cu modelul ce trebuia să deschidă o nouă epocă glorioasă pentru grupul Volkswagen pe calea electrificării, a crescut.

Cu siguranță gustul amar al unora nu va dispărea ușor, dar deocamdată nu am primit semnale despre schimbări majore, așa cum s-a petrecut cu colegii proprietari de Peugeot e-2008, ZOE și e-Up!

În continuare, aveți impresiile transmise de echipa VW ID.3 și ID.4 despre experiențele din săptămâna 11-17 octombrie.

Alexandru – ID.3, București

În săptămâna 11-17 Octombrie am parcurs 330 km cu un consum de 17.2 kWh/100 km. Consumul crește pe măsură ce temperaturile scad.

Joi am schimbat roțile cu cele de iarnă, aceleași de la începutul anului, cu dimensiunea 215/55/18. Acum, că am făcut schimbul de roți rapid, am văzut diferențele între roțile de 18″ și cele de 20″. Cele de 18″ sunt mult mai confortabile. Însă vin cu un dezavantaj: aproape că s-a pierdut feedback-ul dat de roți, iar astfel îți dă impresia că ID-ul a devenit mai instabil în viraje. Probabil urmează să mă re-obișnuiesc și să capăt mai multă încredere în ele.
Am verificat și discurile, iar după 21.000km sunt ca noi, plăcuțele la fel. Mă aștept să rămână așa încă 100.000km.

Călin – ID.3, Cluj

Săptămâna aceasta am parcurs 181 km cu un consum de 20.3 kWh/100km, din care în jur de 120 au fost făcuți în regim extraurban iar restul în oraș la temperaturi între 5 și 15  °C. Atașat mai e o poză cu consumul meu dimineața aceasta la 4 °C , AC la 18 °C pe parcursul călătoriei + încălzire volan și scaune și preîncălzire (setată cu 10 minute înainte de plecare la 22 °C ). Încărcarea bateriei a scăzut de la 79% la 71% în aceste condiții.

Am primit e-mail de la VW pentru instalarea update-ului la 2.3 , aștept să văd cum mă descurc cu instalarea lui săptămâna aceasta.

NOTA: la 4 grade temperatură exterioară și 18 interioară, cu căldura pornită în scaunul șoferului și volan, „consumul” indicat la bord este 32.6 kWh/100 km, dar pe măsură ce Călin a parcurs distanțe mai lungi, media a scăzut la 20.3 kWh/100 km după 181 km. Acest subiect este analizat în detaliu în două articole de anul trecut:

Laurențiu – ID.4, Cluj

Săptămâna trecută am făcut cu ID.4  254 km cu un consum de 15.2 kwh/100 km. Chiar dacă dimineața a fost mai frig, drumurile făcute în afara localității, după-amiază, au ținut consumul jos. Azi dimineață am observat că mașina, raporta temperatura bateriei la 9 grade, când afară erau 4 și nici nu a  consumat nimic pentru încălzire. O să mai verific să văd de la ce temperatură începe încălzirea.

Cosmin – ID.3, București

Săptămâna trecută am parcurs 397km cu un consum mediu de 22.5 kWh/100 km, viteza medie 22 km/h. Circa jumătate din distanță în afara orașului în regim de DN, restul prin oraș și la cumpărături.

Consumul mare este doar de la frig și stat în trafic cu încălzirea pornită. Dimineața am folosit des preîncălzirea. În rest, mașina a mers într-un ritm liniștit mai tot timpul.

Dan – ID.3, Timișoara

ID.3-ul meu în săptămâna 11-17 octombrie a facut 270 km, consum 16.6 kWh/100 km cu o viteză medie de bicicletă :)) … 20 km/h :)))

Rezumatul săptămânii

Începutul sezonului rece este caracterizat de o creștere a valorilor medii săptămânale de consum. În plus, se observă o dispersare mai mare a valorilor între maxim și minim, ca urmare a cazurilor individuale de utilizare, a nevoilor de preîncălzire, lungimii etapelor parcurse între două opriri, frecvența deschiderii ușilor, durata staționărilor, condițiile meteo și de trafic. Pe scurt, sunt foarte numeroși factorii care influențează negativ consumul și implicit autonomia în sezonul rece, pe lângă electrochimia acumulatorilor Li-ion, cărora nu le place frigul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.