De la Sud la Nord cu Polestar 2 prin Danemarca

Am coborât din Spring la Fălticeni și am urcat în Polestar 2 la Billund în Danemarca. Toți mergem pe ideea de reducere a poluării în acțiunile întreprinse zi cu zi, la serviciu sau acasă, așadar am ales să închiriez alături de colegii mei o mașină electrică. Cum am ajuns să conduc Polestar 2?

Haideți cu mine în următoarele rânduri într-o călătorie prin Danemarca!

1. Bye-bye Spring! Welcome Polestar 2!

După ce am lăsat Spring-ul în România cu 28% SoC, am preluat în Danemarca de la Sixt un Polestar 2 Long Range Single Motor cu 90% SoC și 400 km range. Modelul primit are 170 kW și baterie declarată de 78 kWh, fabricat în Luqiao, China. Inițial, am dorit un Hyundai Ioniq sau Nissan Ariya sau Tesla Model 3, însă biroul Sixt din Billund mi-a pregătit o surpriză.

Mașina a fost wow! Cuplu mai mult decat ai nevoie. Scaunul încălzit în 3 trepte oferă un suport lombar excelent, fiind totuși ”înghesuit” (cum zicea Bjorn) între consola centrală și ușa plină de butoane (control geamuri, blocare copii uși spate, reglare oglinzi – margineless mirrors…). Pe de altă parte, acest lucru te cuplează mai bine cu mașina, ca șofer te simți la un loc, unul cu mașina.

Dashboard-ul cu informații clare (viteză în stânga și status range / SoC în dreapta) și cu harta Google Maps din centru îți oferă cam tot ce vrei să știi despre călătoria ta. Conectarea s-a realizat prin intermediul unui cablu USB-C – USB-C (cumpărat rapid dintr-un magazin). Tableta centrală, bazată pe arhitectură Android 11, răspunde instant la comenzi. Meniul este foarte practic, la obiect. Nu ai cine știe ce statistici, dar oprești/pornești tot ce dorești din comenzi simple, 2-3 atingeri.

Mâinile pe volanul încălzit cu trei trepte de căldură + sistemul Harman Kardon te conving că mașina este orientată îndeosebi spre șofer. Temperatura poate fi reglată atât de șofer, cât și de ocupantul scaunului din dreapta, ambele fiind dotate cu reglaje pe toate direcțiile.

Nu plimbarea cu mașina electrică a fost scopul meu în Danemarca, dar am îmbinat utilul cu plăcutul, bucurându-mă la maximum de momentul deplasării, fără zgomot, fără fum, pentru un viitor mai bun. Și apropos, danezii folosesc în mod serios mașina electrică. Pe autostradă: Tesla, Kia, Ford, Skoda. În orașe, variante ”Blue! și ”Hybrid” oriunde te uiți. Nu am văzut însă nici un Spring. Nici măcar unul!

Am stat o oră în mașină seara târziu, exact cum stătea tata în Spring în prima zi de la achiziție. Detaliile de care au avut grijă designerii de la Polestar îți iau ochii și mințile. Blocurile optice, în toate variantele de lumină de zi / fază scurtă / fază lungă adaptivă / proiectoare oferă o lumină foarte bună, iar stopurile conectate cu o bandă de-a lungul portbagajului amplifică lățimea de 1859 mm.

Ampatamentul de 2735 mm oferă loc suficient pasagerilor din spate, iar plafonul panoramic aduce multă lumină în habitaclu, lumină foarte scumpă la vedere în Danemarca. Totuși, are o rază de bracare de 11.5 m, lucru cu care m-am obișnuit abia în a 2-a zi…

2. Danemarca și încărcările

Marți. Flensburg (Germania)

Am încărcat de la 48% la 89% SoC la o stație Shell Recharge în mod ad-hoc (scanat QR și retras din pagina web un depozit de 153.69 lei/30 EUR, ulterior rămânând debitat doar €22.82 pentru 28.882 kWh în 28 de minute – 0.79 Euro/kWh). Aplicația Shell Recharge nu este disponibilă pentru cei din România (este a nu știu câta oară când pățesc… ca în Austria, Ungaria, Polonia și acum în Germania…), de aceea am încărcat ad-hoc. Mașina încărca cu doar 67 kW la 11 grade Celsius. La 88% SoC aveam o autonomie de 400 km.

Am realizat un consum de 17.5 kWh pe o distanță de 135 km. Urma să înnoptăm în Nordul Germaniei, pentru ca a doua zi să plecăm spre Nordul Danemarcei. Luminile ambientale de sub mânerele portierelor și modulul keyless entry sunt alte dotări ce inspiră atenție la detalii.

Miercuri. Flensburg (D) – Danemarca Sud – Aarhus (DK).

Așa cum am scris și în titlu, am condus în Danemarca de la Sud la Nord un Polestar 2. Experiența închirierii unei mașini electrice într-o țară cu o vreme destul de câinoasă, bacoviană, cu 6 grade noaptea și 8 grade ziua, ploaie aproape non-stop, lumină precum în casa lui Hagi Tudose, nu promitea consumuri mici. Căldura era mereu pe 20-21 grade, încălzire volan, încălzire scaune.

După îndeplinirea sarcinilor zilnice, mașina ne aștepta pentru a ne duce la hotel. Din păcate, rețeaua de încărcare a mașinilor electrice din Aarhus are până în 5 încărcătoare fast-charge, din care două prin zona portului. Am găsit un Fotex (o rețea faină de supermarket din Danemarca) cu stație de 50 kW, suficient pentru încărcarea mașinii și cumpărăturile aferente.

Eh, și cum vorba ”Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, stațiile Clever de la Fotex erau ”roșii”, încă nedate în funcție (ce imagine… am admirat momentul vreo 5 minute), a trebuit să caut altă stație rapidă. Am găsit una, tot în rețeaua Clever, la 6 minute. Am încărcat de la la 33% la 93% în 82 minute. 47,3 kWh pentru 165,13 DKK (0.47 EUR/kWh). Mi-a plăcut aplicația Clever, rapidă, fără bug-uri, hartă rapidă, căutare rapidă. Știu să facă bani oamenii ăștia…

Durata prelungită s-a datorat faptului că stația de 50 kW se împărțea la 2 când erau două mașini la încărcat. Pentru 30 min, când am încărcat doar cu 25 kW, am împărțit electronii cu un Hyundai Ioniq. Am urmărit un clip de-al lui Bjorn, cu Polestar 2, evident. A fost interesant, când căutam în trecut un 1000 km challenge, ce era cu Polestar 2, evitam să mă uit… De ce să mă uit la ceva ce oricum nu aveam să experimentez vreodată… Acum am ajuns să-l conduc / să-l încarc / să-l vizionez pe Bjorn pe tableta din Polestar 2. Cum e viața asta!

La 93% SoC aveam autonomie 420 km.

Jantele pe 19 cu anvelope Michelin 245/45 R19 au contribuit la drumul lin și direcția precisă, dar câteodată frânarea era prea ”serioasă”. Se scuză cele peste 2 tone…

Vineri. Aarhus – Grenen – Aarhus

Fiind între Marea Nordului și Marea Baltică, am gândit un traseu spre Nordul Danemarcei, până la locul întâlnirii celor 2 mări (Grenen). Iar până acolo, am hotărât să oprim câteva zeci de minute la Nordsøen Oceanarium. Loc în care am încărcat în rețeaua Norlys. Nu m-a lăsat să-mi fac cont, însă am încărcat Ad-hoc. Am adăugat 50.28 kWh în 64 minute, făcând 100% de la 34% – mașina încărca cu 98.64 kW. La 100% aveam 450 km autonomie.

Am vizitat Nordsee-Ozeanarium. Un loc creat pentru cei curioși de vietățile din Marea Nordului și nu numai. Tone de apă și de pești, foci, meduze, locuri de joacă pentru copii.

Bucuros că am găsit mașina la 100%, am pornit spre Grenen. Cel mai nordic punct din Danemarca, unde în trecut se scufundau vase, iar în prezent puteai să încarci Tesla. A se observa cum valurile mărilor se spărgeau unele de altele. Fantastic!

Am ajuns la locul de cazare (Aarhus) cu 20% după un drum de 230 km. Începuse o mică mare aventură privind încărcarea Polestar 2. Opresc la un HyperCharger Clever. Error. Mă duc la un HyperCharger Shell. Error. Merg la stația Clever unde am încărcat miercuri. Error. CCS / Type2, la fel. Era ora 21, stres maxim, a doua zi la ora 03 trebuia să plec spre Billund pentru a preda mașina. Situații limită cu mașinile astea electrice!

După vreo 2 ore de umblat prin Aarhus printre stații de încărcare, aproape am capitulat între 2 stații Type2 de la e.on și Clever. M-am așezat în mașină, am căutat pe Youtube ”Polestar 2 not charging”. După vreo 5 minute de privit clipuri, am găsit ca și cauza ”handshake-ul” defectuos datorită contactului imperfect între mufă și conector. Simpla verigă de cauciuc care proteja portul CCS se interpunea între mufă și conector. De asemenea, conectorul de la stație trebuia ținut apăsat în mufă 5-10 secunde pentru a se auzi contactorul mașinii. Human engineering. EVRICA!!! De vină am fost eu…

Am reușit să încarc nici 2 kWh pe Type2 la o stație e.on, unde am plătit, bineînțeles, tot ad-hoc, deoarece nu permitea instalarea aplicației pe telefon.

Am fugit într-un suflet la stația HyperCharger Shell Viby Aarhus, unde am reușit să conturez și o curbă de încărcare. Handshake-ul reușit, electronii intrau în mașină, eu m-am liniștit după un episod palpitant, altul de altfel, alături de mașina electrică (Berlin, Gdansk). În deplasare, în altă țară decât România. 🙂

După blocarea unui depozit de 500 DKK, am plătit 239.01 DKK pentru 59.901 kWh la un tarif de 3.99 DKK/kWh. Bineînțeles, tot ad-hoc nereușind să instalez aplicația Shell Recharge.

Sâmbătă. Aarhus – Billund

Dis-de-dimineață, cu mașina încărcată, am mers pe ultimii 100 km. Faza lungă adaptivă îți oferă timp de reacție față de eventualele pericole, animale sălbatice sau alte obstacole. Am predat mașina intactă cu 10.025 km.

Am încărcat pentru ultima dată la Shell Recharge Billund pentru a preda mașina cu peste 90% SoC, așa cum am primit-o. Am alimentat cu 23.82 kWh în 31 de minute, de la 68% la 95% SoC.

Mașina a fost configurată în Danemarca la €63,740, oferind un range de 515 – 551 km (WLTP) și un consum combinat de 17.1 kWh/100 km.

3. Bye-bye Polestar 2! Welcome… Spring!

  • 997 km
  • 19.9 kWh/100 km
  • 16 ore de condus (20% urban, 80% extra-urban)
  • 65 km/h viteză medie
  • 108.44 EUR / 997 km
  • 188.3 kWh încărcați
  • 10.88 EUR/100 km

Sunt doar niște cifre. Experiența celor 170 kW pe care-i ai instant, când efectiv mașina parcă-și ia zborul de pe asfalt, confortul deosebit, detaliile grijulii cu șoferul și pasagerii, siguranța, stabilitatea, ușurința în condus, muzica clară, încărcarea rapidă, autonomia generoasă, luminile fenomenale, tableta centrală extrem de precisă, scaunele și volanul încălzite… Îți cauți drumuri unde să călătorești, să explorezi. Să te bucuri de călătorie, să te bucuri de locurile frumoase unde poți ajunge cu mașina electrică… fără zgomot, fără fum…!

PS: Spring-ul, lăsat marți cu 28% SoC avea sâmbătă 27% SoC. Aveam să ajung acasă după 50 km cu 3% SoC, revenind cu picioarele pe pământul natal… Eram bucuros! Eram bucuros de experiența avută și că dintr-o mașină electrică am coborât la o altă mașină. Tot electrică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.