O privire la succesul noilor modele electrice

In primele zece poziții ale clasamentului de înmatriculări pentru automobile electrice din anul 2020 nu vor fi schimbări majore după luna decembrie, cu excepția ofensivei Tesla de final de an și a lichidării stocurilor de ID.3, produse pe parcursul unui an întreg si livrate doar după ce softul a devenit oarecum funcțional.

Nume consacrate, începând cu Zoe și terminând cu Leaf, în TOP 15 pe cea mai mare piață europeană

In schimb, o nouă promoție de modele 100% electrice, lansate în a doua jumătate a anului conform planului (Volvo XC40 Recharge), cu întârzieri cauzate de pandemie (mulți alții) sau pur și simplu fiindcă soft-ul nu a fost finalizat (ID.3), bat la ușa succesului și vor avea un rol major în 2021.

Primul exemplar livrat in Suedia

Înmatriculările de vehicule electrice, deși NU REFLECTĂ CEREREA REALĂ, producția actuală fiind insuficientă, AU CRESCUT IN 2020, în contrast puternic cu piața auto în scădere cu aproximativ 20% în Europa.

Am analizat situația la finalul lunii noiembrie pe trei piețe majore europene, unde în prezent se comercializează mai mult de 45 de modele 100% electrice:

  • Germania – cea mai mare piață după numărul înmatriculărilor;
  • Norvegia – campioana mondială după procentul de vehicule electrice din totalul înmatriculărilor;
  • Olanda – o piață foarte receptivă la modele noi;

Din clasamentele naționale am extras acele modele lansate după lock down-ul din primăvara și rezultatele sunt foarte interesante. Indiferent dacă noile modele electrice au fost lansate doar pentru reducerea amenzilor aplicate de Comisia Europeană, pentru depășirea limitei de CO2, sau din convingere, acestea vor reprezenta noi alternative pentru cumpărătorii europeni.

In măsura în care producătorii vor avea suficienți acumulatori și componente electronice (o criză majoră se profilează la orizont pentru 2021), anul viitor unele modele vor avansa în preferințele publicului, în timp ce altele vor deveni doar încă un exemplu, că un simplu compliance car (produs doar pentru a evita o amendă), nu poate cuceri inimile pasionaților.

Protagoniștii – Top 3

Pe podiumul noilor modele întâlnim două variante de caroserie asamblate pe o platformă comună, care au ajuns pe piețele europene în a doua jumătate a anului:

  • Polestar 2 – produs în China, livrat începând cu luna iulie
  • Volvo XC 40 Recharge – asamblat în Belgia, primele livrări în octombrie
Volvo XC 40 Recharge

Intre cele două modele ale grupului Geely – Volvo, ce sunt în curs de negocieri pentru o contopire, a ajuns primul model 100% electric produs, după numeroase declarații anti-electrificare și reticență organizațională la Mazda. Sperăm să aflăm mai multe detalii despre viața de zi cu zi alături de noua MX-30, de la Marian Nica, un dedicat promotor al electromobilității, care își încarcă mașinile de la soare.

Foto – Marian Nica

Alte modele noi

Deocamdată cu livrări limitate, concentrate doar pe anumite piețe (exemplu Honda-e în Germania), aceste noi modele vor avea un cuvânt de spus în 2021.

Model Y și Model 3, doi concurenți redutabili pe piața europeană în 2021

In măsura în care producția va ține pasul cu cererea și problemele de soft se rezolvă din mers, ID.4 va deveni barometrul succesului global așteptat de investitorii VW, după mulți ani de promisiuni. Va fi primul model electric VW produs pe trei continente, ce se va întâlni frontal cu Tesla Model Y, care a cucerit deja buzunarele americane, în primul an după lansare. In prezent, Tesla este pe cale să înceapă livrările variantei produse la Shanghai în China, o piață capabilă să înghită peste 20.000 de exemplare pe lună, așa cum a demonstrat succesul obținut de Model 3 MIC (made in China).

Aiways U5

Dintre startup-urile chineze dedicate mașinilor electrice, Xpeng testează piața europeană în Norvegia, în timp ce Aiways a preferat Olanda. Va fi extrem de interesant anul 2021, când Nio își face apariția în Europa, dacă va investi în stații de schimbare a acumulatorilor de la început (cum a făcut Tesla cu rețeaua SuperCharger), sau va aștepta confirmarea succesului la public. O rețea de schimbare rapidă a acumulatorilor ar ajuta mult la eliminarea uneia din principalele obiecțiuni ale electro-scepticilor: durata de încărcare.

Prețul de achiziție este totul?

In interminabilul dialog pro și contra mașini electrice, apare foarte des argumentul prețului mare de achiziție, pe care VW și Renault l-au mai crescut o dată anul acesta, proporțional cu creșterea subvențiilor majorate de unele guverne europene.

Privind clasamentul noilor modele intrate pe piață în a doua jumătate a anului 2020, acest argument nu prea are credibilitate, fiindcă Volvo XC40 Recharge (63.461 euro) și Polestar 2 (62.077 euro) sunt printre cele mai scumpe modele nou lansate.

Noul Fiat 500 electric

Este deocamdată greu de apreciat, necunoscând volumul livrărilor și lungimea listelor de înscriere, dar o situație asemănătoare pare să fie și în partea a doua a clasamentului, unde Honda e (38.498 euro) și noul Fiat 500 (36.518 euro) se bucură de înmatriculări mai mari decât Renault Twingo (24.004 euro), care costa cu 12.000 euro mai puțin (toate preturile – Olanda).

Ați pus ochii pe unul din noile modele electrice lansate în 2020? Care sunt preferințele si de ce? Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau în rubrica de comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.