Roadtrip cu Peugeot e208 [video]

Cu ocazia mini-vacantei de 1 Decembrie, am hotărât împreună cu Andreea să facem o scurtă excursie la Brașov pentru a ieși din mediul biroului de acasă din ultimele luni.

Pentru că electro-leul avea pregătite încălțările de iarnă, am ales să călătorim la bordul acestuia deoarece în luna Decembrie, în zona de munte ne puteam aștepta să întâmpinăm zăpadă și temperaturi scăzute.

Am pregătit mașina cu o seară înaintea plecării, încărcând acumulatorul la pana la 100% (deși știam că frânarea regenerativă va fi limitată) pentru ca aveam în plan ca prima etapă să fie Timișoara – Sebeș. Cu toate acestea, socotelile de acasă nu se potrivesc întotdeauna cu cele de pe drum, consumul relativ ridicat (în jurul valorii de 22 kWh/100km) în condițiile temperaturilor scăzute și a șoselei umede, a determinat modificarea planului inițial astfel că prima oprire pentru încărcare am făcut-o la Kaufland Deva, după aproximativ 150 km parcurși.

Nu am vrut să ne provocăm emoții și să continuăm prima etapă până la Sebeș, deși conform calculelor pe baza consumului și a capacității utilizabile a acumulatorului (45 kWh) am fi ajuns cu 1 kWh în baterie.

Pauza de încărcare de la Deva a durat 45 de minute și am pornit cu puțin peste 80% în cea de-a doua etapă de 145 km, până la benzinăria MOL de lângă Veștem (drumul spre Făgăraș), unde partenerii proiectului nostru, EVConnect au instalat o stație de încărcare de 50 kW.

De această dată, încărcarea a costat 29 RON (plată unică pe sesiune de încărcare), a durat aproximativ 40 de minute și am încărcat puțin peste 31 kWh.

Ultima etapă, de la benzinăria MOL, până la Brașov a fost ceva mai scurtă (130 km), vitezele de deplasare au fost mai mici pentru că nu am mai avut porțiuni de autostradă și evident consumul electro-leului a scăzut.

Cu toate că am înregistrat un consum de energie mai ridicat decât în sezonul cald, când cele mai lungi excursii au fost la Cluj și Sibiu, nu am avut nicio secundă emoții că voi rămâne fără energie în acumulator și va trebui sa apelez la serviciile de asistență rutieră. Numărul stațiilor de încărcare a crescut considerabil anul acesta, așadar se poate circula fără griji în țară, chiar și cu mașini electrice cu acumulator mic, dar eficiente, cum este Hyundai Ioniq, sau cu mașini cu acumulator mai mare, dar care înghit electroni în neștire cum este Peugeot e208.

La drumul de întoarcere am ales să ne oprim în aceleași locuri deja cunoscute, MOL Veștem și Kaufland Deva, unde nu am stat mai mult de 45 de minute la încărcat și din motivul că peste 75-80% viteza de încărcare scade considerabil și nu se justifică timpul petrecut în plus.

Bilanțul acestei excursii este următorul: am parcurs peste 900 km cu drumul Timișoara – Brașov și plimbări prin împrejurimile Brașovului cu ZERO emisii și am cheltuit pentru încărcare aproximativ 130 RON, incluzând atât sesiunile de încărcare rapidă cât și încărcarea de acasă. Prețul pe 100 km a acestei excursii fiin în jurul valorii de 15 RON.

Vlogul călătoriei noastre poate fi urmărit mai jos ⬇

1 Response

  1. Marcel Banu spune:

    De cînd m-a virusat Dan Boboescu am început să tot fac calcule…
    Cu o termică, distanța de 900 kilometri s-ar fi făcut cu o cheltuială de 226 lei cu un consum de 5,5 l/100km și un preț de 4,58 lei/litru benzină.
    Cu electrica se schimbă drastic socoteala:
    – 171 lei pentru cei 900 de kilometri cu o medie a prețului la energia electrică de 0,9 lei/kWh (costul casnic și, am estimat eu, costul la stațiile de încărcare de pe traseu) și o media a consumului de 19 kWh…
    Doar dacă s-ar fi încărcat cu 1,45 lei/kWh pentru toată distanța ar fi rezultat 248 lei cu doar 22 lei mai mult.
    Calculele aste sînt empirice dar, de multe ori rezultatele s-au pliat realității, mă refer la benzinarea mea de acum…
    Asta acum, iarna !
    Dar la vară…
    Concluzia mea ?
    Aștept Dacia Spring !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.