Despre succesul Daciei Spring și impactul asupra rețelei de încărcare

Mihai a debutat săptămâna trecută pe blog cu un articol despre așteptarea, bucuria recepției și primele drumuri mai lungi în nordul Moldovei cu Dacia Spring a tatălui său.

La final își exprima un singur regret:

După prima mie de kilometri și după prima lună de utilizare, regretul nostru a fost că nu am comandat două mașini electrice. Și mă bucur că tata a fost mai curajos decât mine pentru a face acest pas!

Primul week-end extra-urban cu Dacia Spring

Decizia familiei Tudosă din Fălticeni nu a fost o raritate în 2021 și chiar dacă au așteptat 325 zile pentru livrarea Springului, în prezent fac parte din cea mai mare familie de proprietari din parcul auto electric din Romania.

În mai puțin de 10 luni, mașina importată din China, dar purtând un nume de referință pe plan național, Dacia Spring reprezintă aproape o treime din parcul auto electric românesc.

Dacia Spring în Europa

Numărul ridicat de înmatriculări din țară nu este un fenomen unic. Analizând statisticile la zi publicate de EU EVs pentru 14 țări vest europene vom găsi Spring pe locul 1 în Franța (tabelul din stânga) și pe locul 3 în Italia, după prima jumătatea a anului.

În clasamentul vest european, Spring este pe locul 15, cu o creștere spectaculoasă a livrărilor față de anul trecut.

Cu peste 11.000 de înmatriculări în șase luni, dacă adăugam și livrările din România, Dacia Spring joacă în aceeași ligă europeană cu VW ID.3, Peugeot 208 și veterana ZOE!

Dacia Spring și proprietarii la stațiile de încărcare

Pe cât de mult ne bucură creșterea sănătoasă a parcului auto electric românesc, cu mașini mici, așa numite „de oraș”, pe atât de mult ne îngrijorează informația transmisă de Tudor despre realitatea din teren: rețeaua de încărcare nu ține pasul cu creșterea parcului auto.

În plus, inventarul stațiilor din indexul mobilității electrice, nu are cum să țină cont de numărul tot mai mare de stații defecte. Cu atât mai mult, atunci când puținele resurse de încărcare sunt utilizate nerațional de o serie de proprietari ce insistă să încarce de fiecare dată până la 100%, neplăcerile legate de experiența la stațiile publice sunt exacerbate cu mult dincolo de limitele tehnice actuale. Fiind în plină vară, nu putem evita să privim la ce se va întâmpla în sezonul rece, când viteza de încărcare scade și durata de încărcare a fiecărui automobil electric va crește și mai mult.

Fac apel la colegii cu Spring, dar și alte modele, să distribuie curbele de încărcare obținute la diferite stații și diferite nivele SOC la începutul încărcării, pe cât posibil la temperaturi exterioare diferite, pe cât mai multe canale, pentru a ajuta proprietarii începători să înțeleagă că dincolo de 80%-90% SOC, viteza de încărcare scade foarte mult. Ca urmare, stația este ocupată în detrimentul altor colegi, care ar putea încărca mult mai rapid, ducând la o folosire colectivă mai rațională a rețelei existente, în situația actuală din țară.

Atașez un exemplu bazat pe datele furnizate de Mihai, în primul său articol.

Grupa mică din cadrul proiectului Electromobilitate

În echipa celor mai mici modele din cadrul proiectului nostru s-a instalat echilibrul, odată cu venirea lui Mihai. Două Dacia Spring și două modele ale grupului VW, Citigo și e-Up! își vor compara rezultatele și performanțele pentru următoarele 12 luni.

Mihai a primit o steluță de debut, la fel ca toți noii colegi în proiect la prima raportare. Valoarea transmisă este rezultatul după aproape 1000 km parcurși în prima lună cu Spring-ul familiei. Începând de săptămâna viitoare și valorile comunicate de Mihai vor reflecta strict parcursul și consumul din săptămâna de raportare.

În direct cu proprietarii

Laszlo – e-Up! Cluj, 21.192 km

e-UP! stă mai mult timp parcată. O singură încărcare a fost săptămâna asta și fiind în timpul zilei sigur a fost gratuită, susținută de panourile solare de pe casă.

În imagine, VW e-Up alături de cealaltă mașină a familiei Hybrid 4, tot mai rar utilizată, rezultând în discuri de frână aproape de culoarea prietenului patruped Moxie.

Doina și Wiwi – Citigo, Timișoara

După doi ani de bucurii și economii alături de Citigo, aproape nu a mai rămas ceva nou de spus. Aceeași navetă zilnică de la Săcălaz la Timișoara, unde ne-am „bucurat” la începutul săptămânii trecute de o zi cu 39o C.

Este singura zi din acest sezon cald, când energia consumată pentru climatizare (10.3 kWh) a depășit pe cea recuperată prin frânare regenerativă (4.7 kWh), rezultând cel mai mare consum din toată săptămâna (13.8 kWh/100km).

Cu toată rutina intervenită, colaborarea pe termen lung la proiect are o valoare deosebită. Succesiunea anotimpurilor dictează un domeniu al valorilor medii ce pot fi obținute cu anumite modele. Chiar și atunci, în cazul lui Doina și Wiwi observăm o scădere a consumului mediu în al doilea sezon rece, ce provine cel mai probabil de la o combinație de factori începând cu condusul în modul ECO, dar și o mai bună adaptare om-mașină, prin care se pot extrage performanțele maxime din frânarea regenerativă.

Din punct de vedere al fiabilitatii, nimic nou de semnalat.

Mihai și familia (4 șoferi) – Dacia Spring, Fălticeni

Vă mulțumim pentru frumoasa și încurajanta acțiune de ”bun-venit”!

În săptămână 4-10 iulie 2022:

  • s-au parcurs 340 km (50 km extra-urban cu 80-90 km/h, 290 km urban);
  • consum mediu afișat pe bord după 994 km: 12.0 kWh/100 km.
  • AC pornit tot timpul treapta 1-2, pe ECO urban, extraurban fără ECO, urcări, coborâri;
  • puțin off-road până la o stână din apropierea Fălticeniului, garda la sol ține cu șoferul și cu cașul sănătos Emoji .
  • suntem patru șoferi diferiți, mașina asta este foarte râvnită, care o prinde, o ia și pleacă;
  • am încărcat o dată la Kaufland CCS 23.51 kWh/60 minute și 15 kWh la Lidl Type2 în diverse reprize (ambele stații, astăzi, nu mai funcționează… 🙁 În Moldova e jale cu infrastructura!

Din păcate Spring trage cu o singură fază pe Type2 (maxim ~7.4 kW), însă unde am încărcat pe Type2 ba a tras 4.1 kW, uneori sub 2 kW. Deci CCS e soluția optimă de încărcare pentru Spring și cu cedarea stației când ajunge la 80% SOC pentru ceilalți;

 Intenționăm să parcurgem mai multe trasee pitorești din zona noastră:

  • Fălticeni – Colibița
  • Fălticeni – Pasul Prislop – Borșa
  • Fălticeni – Trans Rarău
  • Fălticeni – Sabașa, pe drumul Baltagului, dar ne e teamă de stațiile cu probleme și slaba lor densitate în această zonă;

Am măsurat lichidul de parbriz cu refractometru, 0 grade… Atenție! Chiar dacă el vine albastru, nu uitați când vine timpul pregătirilor de iarnă.

Unde este Marcel?

La fel ca voi, am cam pierdut urma lui Marcel după traversarea Transfăgărășanului, despre care așteptăm cu mult interes povestea experiențelor la mare altitudine și cele de la întâlnirea Spring-arilor. Știm că în fiecare din ultimele trei săptămâni a parcurs aproximativ1800 km, așa că mâinile fiind ocupate cu valonul e de înțeles că nu mai are timp de scris 🙂

Drumuri bune Marcel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.