Tesla și arma (nu chiar) secretă în competiția globală

In fiecare zi se publică sute de articole despre Tesla, comunitatea proprietarilor este extrem de activă în media socială, iar Elon Musk știe să rămână în centrul atenției, indiferent de mijloacele și subiectele abordate.

Un lucru este cert. Cu doar patru modele de caroserie și mai multe variante de motorizare și acumulatori, Tesla continuă să domine înmatriculările globale, înainte ca Giga Berlin și Giga Texas să fii ajuns la cadența de producție proiectată, 10.000 Model Y pe săptămână, pentru început.

Pe lângă spiritul inovativ din proiectare, abilitatea dovedită cu softul și actualizările OTA, sau modul cu totul nou în care se produce Model Y (giga-casting și acumulatorii structurali), s-a scris mult despre modelul de afacere cu vânzare directă, care a revoluționat comerțul cu automobile și a zdruncinat din temelii monopolul dealerilor.

Dar atracția principală pentru utilizatori și pentru orice electromobilist experimentat, mai ales dacă și-a început cariera cu un model de la alt producător, rămâne rețeaua de încărcare Super Charger.

Experiențe recente cu rețeaua Super Charger

Imensitatea acestei rețele globale este mai greu de perceput doar din cifre. Peste 35.000 puncte de încărcare rapidă poziționate în mii de locații pe glob sunt cifre mari, care într-un anume fel parcă scapă imaginației noastre, constrânsă de realitățile înconjurătoare. Cu siguranță cifrele nu pot descrie cât sunt de utile și mai ales ușor de folosit Super Chargerele Tesla.

Întâmplarea a făcut ca săptămâna trecută atât Marius (PH), aflat în vacanță cu Model 3 în Alpi, cât și Tudor (TM), în căutarea unui sfat pentru tatăl său, să pomenească de rețeua Super Charger. Mai întâi cuvintele proprietarului:

Date statistice 04-10 iulie:
– Parcurs (km) – 2418
– Energie consumată (kWh) – 308
– Consum mediu – 12.74 kWh/100km
– Durată deplasare – 2078 minute
– Viteza medie – 69.8 km/h
– Cost încărcări – 54.31 euro și 16.52 CHF

După mai multe trecători montane la peste 2000m altitudine, am rămas fără cuvinte. Eficiență. Confort maxim.
Rețeaua Super Charger impecabilă!

Marius – Tesla Model 3 (SR+), Câmpina

Pentru cine a început să ne urmărească mai recent, este util de știut că Marius a pornit pe calea mobilității electrice cu Buburuza (VW e-Up!), despre care găsiți zeci de articole cu experiențele acumulate timp de un an, fie prin naveta zilnică în toate anotimpurile sau călătorii mai lungi în țară.

Tudor (Ioniq, Peugeot 208, Kona, IONIQ 5), Timişoara

Pe lângă oportunitate de a conduce în trei ani, de când ne-am cunoscut la prima ediție ElectRoMania la Brebu Nou, patru modele electrice diferite, Tudor își dedică energia dezvoltării rețelelor de încărcare în cadrul firmei lektri.co.

Această traiectorie profesională nu este chiar întâmplătoare, dacă știm că tema lucrării sale de licență a fost un semnal de alarma pentru rețeaua de încărcare, care rămâne în urma dezvoltării parcului electric din județul Timiș. Cele câteva soluții posibile pentru a evita o situație tensionată și neplăcută pentru proprietarii de electrice au fost înmânate autorităților de la primăria Timișoara, din păcate fără efect.

Având tot acest bagaj de cunoștințe și preocupări în domeniul de maxim interes pentru o bună experiență electromobilistică, rețele de încărcare, Tudor ne-a scris recent:

Săptămâna trecută am parcurs doar 85 km urbani din totalul distanței, restul fiind parcurși de părinții mei pentru un drum TM-CJ la sfârșitul săptămânii.

I-am „convins” să nu meargă cu BMW-ul PHEV și să cheltuie cel puțin 600 RON pe benzină. IONIQ-ul e arhisuficient pentru două persoane, iar autonomia oferită înseamnă ca pot ajunge fără încărcare la Cluj.

S-au oprit totusi la Sebeș, restaurant Trans Iviniș și au încărcat la stația de 50 kW pentru a avea suficientă energie rămasă pentru întoarcere, neavând posibilitatea să încarce peste noapte la destinație de această dată. 

Din păcate le-a dat bătăi de cap încărcarea de la Cluj, achiziția de credite și pornirea încărcării prin SMS fiind o experiență nu foarte prietenoasă cu utilizatorul. Am intervenit și eu, și după vreo 15 minute am reușit să pornim încărcarea.

La întoarcere au făcut câteva cumpărături la Kaufland Sebeș, timp în care mașina s-a încărcat mai mult decât ar fi fost nevoie pentru drumul de întoarcere.

Tatăl meu (Teo – BMW X5 PHEV) se gândește ca anul viitor să renunțe complet la ICE și să treacă la o mașină full electrică. Mai ales după experiența de la Vivo Cluj, nu îi pot recomanda altceva în afară de Tesla Model Y, care beneficiază de rețeaua SuperCharger și de încărcări fără aplicații, conturi și SMS-uri.

Eu m-am obișnuit și nu mai este o povară să mai instalez încă o aplicație, să mai înregistrez un cont s.a., însă pentru o anumită categorie de persoane nu pot să recomand pletora de aplicații necesare încărcării pentru parcurgerea distanțelor lungi. 

Eu am 27 (douazecișișapte) de aplicații de încărcare instalate în telefon pentru a găsi pe cea potrivită încărcării lui IONIQ 5. Sigur că nu le folosesc sau nu le-am folosit pe toate (încă), dar sunt acolo pentru orice eventualitate.

Tudor – IONIQ 5, Timișoara

Alte exemple de firme preocupate de propriile rețele de încărcare

  • Rivian – startup-ul american propune instalarea de stații rapide în zone pitorești, la intrarea în Parcurile Naționale și pe traseele consacrate pentru clienții amatori de off-roading. Aceeași idee este fluturată și de Jeep. Spre deosebire de Rivian, care în prezent livrează două modele: un pickup truck R1T și SUV-ul R1S, Jeep și toate mărcile americane ale grupului Stellantis nu au în ofertă modele 100% electrice. Dacă legea nu obligă (ca în China) și amenzi nu există (ca ]n Europa), la revedere strategie verde…
  • Grupul VW – cele mai multe și diverse eforturi de a replica ceva ce va seamăna candva cu rețeua Super Charger vedem la firmele grupului VW. Pe lângă participarea la Ionity în Europa și Electrify America în SUA, grupul VW a demarat o colaborare cu BP, pentru instalarea de stații rapide în stațiile de carburanți.
    • Porsche promite să construiască o rețea rapidă dedicată clienților;
    • Audi a prezentat conceptul sau de stație de încărcare cu spații de relaxare pentru clienți, dar cu toată recepția favorabilă a primei locații, extinderea conceptului pare să ia mai mult timp decât ar fi convenabil pentru clienții unei mărcii premium. Exemple de soluții pentru viitorul stațiilor de încărcare

În final vom depăna alte experiențe cu Tesla primite de la participanții la proiectul Electromobilitate, inclusiv o situație de încărcare ideală la locul de muncă, în timpul programului, care cât de curând se va derula cu energie de la soare.

Ovidiu – Model 3 Dual Motor

În intervalul 1-10 iulie, M3 DM a parcurs 545 km cu un consum mediu de 16,8 kWh/100km și un total de 91 kWh consumați, drumuri exclusiv prin oraș.

Consumul este crescut din cauza vremii caniculare din ultima perioadă, dar și a schimbării traseului către serviciu, prin oraș și nu pe centură. Odată cu venirea concediilor orașul s-a mai decongestionat un pic fiind mai rapid de ajuns la serviciu, în special dimineața.

Prin oraș, consumul e ceva mai ridicat decât pe centură – semafoare multe și talpa grea 🙂

Costuri: 0 RON

Situația celor trei încărcări la birou mai jos.

Am atașat un mic video făcut cu dronă la serviciu unde se construiește parcul fotovoltaic de 800 kWp:

Încă mai sunt de pus panouri, cam aproape un rând și conform planificării ar trebui să fie gata la începutul lui August.

https://youtu.be/Yfqcw3emWDk


Pentru acasă am luat o decizie similară, ce constă într-o investiție etapizată. O primă etapă ar fi achiziția unui invertor hibrid de maxim 5kW undeva în octombrie apoi la scurt timp patru baterii solare pentru stocare.

A doua etapă ar fi achiziția în primăvară a 3 kWp de panouri și în timp, dar și în funcție de spațiul disponibil, voi completa pana la 5 kWp. Odată instalate invertorul și bateriile, vor servi ca ups pentru întreaga casă, în caz de pene de curent. Doar așa aș putea renunța la generatorul Diesel, care e si gălăgios pe lângă poluarea specifică.

Odată instalate panourile în primăvară, voi încărca bateriile și voi consuma din rețeaua națională cat mai puțin posibil. Ca și prosumator nu cred că ar fi posibil având în vedere consumul mediu lunar de 500 kWh cu vârfuri maxime pe perioada de vară de peste 800 kWh.

Alex – Model 3, București

În săptămâna 4-10 Iulie, am mers foarte puțin cu mașina, astfel:

  • 140 km parcurși majoritatea pe DN la viteza medie de 70km/h
  • temperatura exterioara de 32C
  • 2 adulți în masina
  • eficienta 161Wh/km
  • AC – ON pe 21C
  • consum 23 kWh

Deoarece nu am mers prea mult cu mașina, nu am mai încărcat-o de mai mult de două săptămâni. În tot acest timp, a pierdut undeva la 3% din baterie stând pe loc (datorită unui update).

Weekend-ul acesta voi face un drum ceva mai lung de ~250 km și pot veni cu date mai semnificative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.