În seria de articole dedicate înlocuirii rapide a acumulatorilor, am revenit săptămâna trecută cu informații despre cea de-a doua stație inaugurata de NIO în Norvegia.
Discuțiile generate în jurul acestui subiect, dovedesc că avantajul vitezei schimbării acumulatorului, față de cea mai rapidă încărcare actuală, este ușor de înțeles, alte aspecte ale modelului de afaceri BaaS – Battery as a Service sunt însă mai puțin cunoscute.
Pe lângă proliferarea acestei metode de reducere a timpului dedicat încărcării pentru călătoriile lungi, mai mult sau mai puțin importantă în funcție de graba șoferului și a pasagerilor, investiții majore în China și demarate la Berlin sunt dedicate transportului urban pentru persoane și marfă. Taximetrul sau furgoneta generează profit doar cât timp roțile se învârt. Timpul cât stă agățat de o stație este perceput ca pierdere de timp=bani (exceptând desigur stațiile încă gratuite, atât de abuzate).
Înainte de a la analiza investiția de la aeroportul din Berlin și reluarea temei de proiectare legată de înlocuirea acumulatorilor la Renault, să înțelegem mai bine cum funcționează modelul propus de NIO clienților norvegieni odată cu lansarea SUV-ului premium ES8.
NIO – Battery as a Service (BaaS) în Norvegia
Pagina norvegiană a startup-ului NIO conține următoarele informații, care pe scurt înseamnă că la semnarea unui contract BaaS prețul de achiziție al ambelor variante oferite scade cu 90.000 coroane norvegiene (aprox. 9300 euro) plus un abonament lunar de 1399 coroane (aprox. 145 euro).
Suma economisită la achiziție, acoperă plata abonamentului pentru 64 luni.
Avantajele promovate de NIO în materialul promoțional reprodus mai jos se vor materializa doar când rețeaua va funcționa conform promisiunilor făcute potențialilor clienți din Norvegia la lansare: 20 de stații de înlocuire rapidă a acumulatorilor până la finele anului 2022. Deocamdată două sunt fucnționale.

Odată cu primul lot de sedan-uri ET7 exportate din China cu destinația Germania, Olanda, Danemarca, Suedia și bineînțeles Norvegia, vom urmări dacă extinderea rețelei de stații de încărcare și modelul BaaS din Norvegia va fi extins în alte țări europene.
Avantajele legate de prețul mai mic la achiziție, lipsa de griji față de degradarea unui acumulator ce nu mai aparține proprietarului, alternativa între acumulatori de diferite capacități și viteza de înlocuire, față de cea de încărcare, sunt ușor de identificat.
Mai ascunse ceva sunt beneficiile încărcării lente pe durata când consumul în rețea este redus, cu energia oferită de producători cu discount și cele legate de asigurarea materiei prime provenite din reciclare.
Așa cum am mai subliniat, tehnologia este la început, investițiile necesare sunt considerabile (0.5 milioane euro/stație), dar câțiva investitori mari din industria auto și petrolului (Shell, Sinopec) au intrat în parteneriat cu NIO.
Începând din 2023 – stație automată pentru înlocuirea acumulatorilor la aeroportul din Berlin

Firma franceza TotalEnergies informa în iunie despre un acord cu INFRAMobility-Dianba, un JV înființat în 2019 între experți germani și Aulton Dianba din China, pentru promovarea tehnologiei de înlocuire rapidă a acumulatorilor.
Știri mai noi din presa germană, preluate de Automotive News Europe definesc primul proiect comun, la care s-a asociat și SAIC (Shanghai Automotive – cel mare producător auto de stat din China) prin brandul MG. Fiind amplasată într-o benzinărie clasică Total de lângă aeroportul din Berlin, stația de înlocuire automată a acumulatorilor este destinată taximetriștilor.
Proiectul va consta în înlocuirea rapidă a unor acumulatori de 50 kWh pentru modelul MG 5 (singurul combi electric comercializat în Europa) și își propune promovarea tehnologiei pentru flota de peste 4000 taximetre din Berlin. Dacă vi se pare cunoscut modelul, revedeți proiectul demarat în 2014 cu stația Super Charger destinată flotei de taximetre Tesla de la aeroportul din Amsterdam.
Revizitarea tehnologei la Renault
Tot în prima jumătate a deceniului trecut ne trimit amintirile despre primul eșec al metodei de înlocuire a acumulatorilor în colaborarea Renault cu defunctul Better Place. Rămâne de văzut dacă declarațiile noului CEO, Luca de Meo, despre tehnologia „inițiată de Renault” vor da roade, dincolo de câteva rânduri pentru jurnaliști.
Din punctul de vedere al afacerii exista motive bune de a separa acumulatorul de mașină, mai ales dacă intenționezi să administrezi a doua viață a acumulatorului. Am făcut estimarea costului și am solicitat inginerilor să revadă idea inițială pusă în practică de Renault (cu Better Place)
Luce de Meo, CEO Renault

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Mi.e tare greu sa inteleg business.ul asta pentru mine ca utilizator al masinii electrice. E buna ideea de a separa acumulatorul de masina pentru usurinta inlocuirii lui daca va fi nevoie vreodata, dar n.as paria pe business.ul asta pentru masini personale.
S.ar preta probabil la transport de marfuri pe distante medii, lungi…