Din nou despre incarcarea wireless a taxiurilor din Oslo

Nu este un secret ca suntem mari suporteri ai electrificarii flotelor de transport persoane si marfa, care parcurg cel mai mare numar de kilometri in aglomeratiile urbane.

Am scris pe larg despre proiectul derulat la aeroportul Schipol unde administratia aeroportului, primaria din Amsterdam si o mare firma de transport persoane s-au asociat pentru a asigura transportul calatorilor cu masini electrice, mai intai Tesla Model S, apoi Model X.

La fel de amanuntit am relatat despre informatiile furnizate de doua companii de taximetrie din Muenchen, despre exploatarea pe termen lung a unei Tesla Model S si a unei flote de Jaguar i-Pace in cpitala Bavariei.

Am revenit la subiect atunci cand primaria din Oslo si firma americana Momentum Dynamics au demarat un proiect foarte util taximetristilor, cel de incarcare wireless pe durata asteptarii urmatorului client, asigurand in acest fel autonomia curselor pe distante mai lungi.

Jaguar i-Pace va fi modificat pentru incarcare wireless in cadrul unui proiect de taximetrie in Oslo

O noua stire face inconjorul lumii interesate de mobilitatea electrica, cu mai multe detalii despre proiectul de incarcare wireless, pentru o flota de Jaguar i-Pace utilizate pentru taximetrie in Oslo de catre firma Cabonline. Este vorba de 25 de automobile echipate cu receptorul necesar incarcarii fara fir, produs de Momentum Dynamics, care asigura incarcare cu 50 kW, asemenator cu o statie DC.

Emitatoarele inglobate in asfaltul statiei de taxiuri de langa gara din Oslo vor fi operationale spre sfarsitul anului si vor asigura colectarea de date despre viteza si durata de incarcare, necesare perfectionarii sistemului, in vederea unor viitoare aplicatii pe scara larga.

Obiectivul proiectului este de a verifica in lumea reala posibilitatea teoretica ca un taxi electric sa nu fie obligat sa opreasca pentru incarcare, aceasta producandu-se pe durata asteptarii clientilor in statie, fara a fi necesara conectarea prin cablu la o statie de incarcare.

Unele taxiuri electrice nu pot functiona cu o singura incarcare pe zi. Dar ele trebuie sa fie permanent in miscare. Cand stau, nu aduc venituri.

Andy Daga, CEO Momentum Dynamics
Sursa imaginilor: Momentum Dynamics

Solutia utilizata de Momentum Dynamics pentru taxiurile din Oslo a fost verificata in ultimii trei ani pe scara larga cu autoboze electrice pe ruta Seattle – Spokane in SUA.

Nu sunt necesare actiuni ale soferului. Pur si simplu parchezi deasupra emitatorului inglobat in asfalt. Nici macar nu te gandesti la incarcare. Conectarea se produce automat.

Andy Daga

Incarcarea wireless vine in intampinarea taximestristilor din Oslo, care incepand din 2023 vor fi obligati sa utilizeze doar automobile electrice.

Prototipul unei solutii asemenatoare de incarcare wireless a fost realizat la Craiova si prezentat de domnul academician Andrei Marinescu in cadrul conferintei dedicata vehiculelor electrice organizata de AVER, in luna octombrie 2019 la Bucuresti.

Aspectele legate de incarcarea wireless si detaliile despre un prototipul electric Dacia Solenza, realizat la Pitesti si echipat cu sistemul de incarcare conceput la Craiova, au fost extrem de interesante si promitatoare pentru oportunitate gasirii unor solutii autohtone la o problema mai complexa, legata de aglomerarea statiilor publice de incarcare, de catre firmele de transport persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.