Inmatriculari globale de automobile electrice ianuarie – mai

Chiar daca in Europa vanzarile de vehicule electrice au fost in crestere fata de primele cinci luni din 2019, nu acelasi lucru se intampla pe plan global.

In SUA, efectul de „gaura neagra” exercitat de Tesla, care absoarbe tot interesul putinilor cumparatori de masini eletrice, a fost impiedicat de inchiderea prelungita a fabricii din Fremont, California.

In China, comparatia perioadei ianuarie – mai din 2020, deasemenea afectate de stoparea liniilor de productie, cu primele cinci luni de anul trecut, care au fost „turbo accelerate” de reducerea subventiilor incepand cu 1 iulie, arata de asemenea o scadere.

Rezultatul global pentru vehicule electrice si hibrizi plug-in din luna mai este cu 23% mai scazut decat aceasi luna (record) de anul trecut.

Cu toate acestea, scaderea pentru primele cinci luni este de „doar” 14%, in timp ce piata auto la nivel mondial a scazut cu 30%.

Rezultatul global reprezinta o CRESTERE a ratei de adoptare a masinilor electrice pe piata de automobile noi de la 2.5% in 2019, la 2.7% in primele cinci luni din 2020.

Top 15 modele 100% electrice

In clasamentul modelelor 100% electrice, Tesla dovedeste din nou ca publicul doreste masini electrice si ca atunci cand productorul este in masura sa asambleze suficiente ca sa acopere cererea, cifrele de vanzare pot fi semnificative.

Asamblat in doua fabrici din California si China, ambele oprite (pentru sase saptamani in SUA si doua in China) in primele cinci luni analizate, volumul inmatricularilor pentru Model 3 sunt apropiate de vanzarile cumulate pentru urmatoarele sase modele: Zoe + Leaf + e-Golf + BYD Qin + Kona + e-Tron!

Estimam ca diferenta intre Model 3 si concurenta s-a marit si mai mult in luna iunie, cand vapoarele cu productia din luna mai au ajuns in porturile europene si au reinceput livrarile. Avand in vedere dificulatile intampinate de Volkswagen cu livrarea productiei de serie pentru promitatorul ID 3, este foarte probabil ca Model 3 sa incheie cel de al doilea an ca lider global, definind inceputul celei mai interesante decade de tranzitie in industria auto din ultimii 100 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.