Introducere
După o ucenicie cu Renault Zoe, Cosmin s-a alaturat în 18 ianurie 2021 proiectului Electromobilitate cu un VW ID.3 1st Edition, despre care a scris 11 articole pe blog.
După 86 săptămâni în care a parcurs 37.911 km, Cosmin s-a despartit de ID.3-ul 1st edition, dar nu și de echipa proiectului nostru, fiind un activ participant la dialogul on și off line.
Cu bucurie ne-a comunicat, cu ceva timp în urmă, decizia de a reveni la un automobil electric și nu mică ne-a fost uimirea când am aflat că a ales tot un ID.3.
De ce?… veți afla în primul articol despre al treilea electromobil al familiei.
BINE AI REVENIT COSMIN!
De ce al doilea VW ID.3?
După o pauză de un an, am făcut un pas înainte și m-am întors la volanul unui VW ID.3 ca mașină principală, acum cu facelift.
Am ridicat maşina marți 10 octombrie 2023 cu 6 km la bord.
Până duminică seară am parcurs 149 km cu un consum mediu de 16.2 kWh/100km, iar pentru asta am consumat 43% din baterie.
Cost zero momentan pentru că am ridicat-o cu bateria la 100%.
Aplicația Car Scanner arăta capacitatea utilizabilă de 55.98 kWh la 100%
Tot cu ajutorul Car Scanner am calculat că maşina a fost livrată din fabrică cu bateria încărcată cu 7.4 kWh. Adică a stat câteva luni cu bateria la 13%. Un fel de 3.6 Roentgen: Not great, not terrible.
Diferența de 2 kWh de la 56 kWh utilizabili am dedus că se găsește în buffer-ul de sub 0%, deci de data aceasta pot spune că am primit cei 58 kWh reali specificați în numele modelului.
Primul ID.3 a fost 1st edition, alături de care am trecut prin multe din bug-urile şi problemele de software specifice modelului, dar am condus ceva maşini termice, iar problemele de soft, pentru care era blamat ID-ul, mi s-au părut în mare parte inconveniențe, rar probleme serioase şi niciodată ceva care să mă pună în pericol.
Varianta 3.5 de software cu care a venit maşina acum arată identic, dar din ce am citit este mult optimizată şi pot observa că este mult mai fluidă în utilizarea zilnică. Pot să compar evoluția ca fiind o trecere de la MS DOS la Windows 95 în cazul softului 1.0 livrat pe primele ID.3 1st edition, iar acum versiunea 3.5 este o trecere de la Windows 95 la Windows 98.
În orice caz, 1.0 nu m-a descurajat atunci şi nici nu m-a împiedicat acum să comand un alt ID.3 când a apărut o ocazie bună.
Am așteptări de Windows XP la actualizarea mai mare de soft din viitor.
Mi-aș fi dorit ceva mai mare, am tânjit după un Model Y sau chiar Model 3, dar dragostea trece prin Excel. Oricât de mult mi-ar fi plăcut Tesla, Y şi 3 au rămas foarte mult în urmă pe partea economică în cazul meu specific.
Acum cât copiii sunt mici, concediile preferate sunt vara la mare, de regulă prin Grecia, şi am avut ceva drumuri lungi anul acesta cu familia. Așa că trecerea de la Passat-ul sedan de la serviciu nu este uşoară: renunț la ceva spațios, portbagaj încăpător, suspensii mai moi, rezervor de 65 litri, rezonabil de gurmandă la drum lung pentru o maşină pe benzină.
Am condus şi 1200 km într-o zi cu toată familia, făcut şi 1050 km fără să alimentez, făcut şi pauze de doar câteva minute pentru alimentare cu benzină, ajuns acasă în timp record. Cam toată flexibilitatea oferită de o motorizare clasică.
Pe de altă parte, în niciuna din ocazii nu am condus mai mult de 300 km fără să mă opresc pentru o pauză cât de scurtă, nici când dormeau copiii (când sunt treji pauzele sunt şi mai dese); iar costurile cu alimentarea nu au fost mici deloc, am atins cu foarte mare ușurința şi consumuri de 14 litri/100 km prin oraş, iar un consum de 8l/100Km în oraș era la ordinea zilei.
Avantajele Passat-ului la drum lung sunt şi dezavantaje în restul timpului: consum destul de mare în oraș, mai greu de manevrat şi parcat, motorizare rezonabilă dar cam leneșă; prefer o maşină mai mică.
Trăgând linie, per total m-am simțit bine în Passat, în ciuda unor mici compromisuri ce vin la pachet cu o maşină pe benzină.
Totodată, trăgând linie, per total mă simt mai bine în ID.3, în ciuda unor mici compromisuri ce vin la pachet cu o maşină electrică.
Este o masina super!