Ce mai trece timpul! Sunt mai bine de doi ani de la infiintarea sectiunii Electromobilitate pe 24auto.ro, moment care a coincis cu demararea proiectului cu acelasi nume. Parca pentru a celebra momentul, zilele trecute am avut parte, din nou, de o noua experienta electromobilistica. O reintalnire “la lucru” cu Hyundai Ioniq.

Foto: Mircea Adam
In urma cu un an si jumatate, atunci cand Ioniq inaugura mini flota de test drive Electromobilitate, am avut ocazia sa utilizez compacta coreeana 100% electrica pe o perioada ceva mai lunga. Experimentam, in premiera, viata de electromobilist. Da, chiar exista asa ceva, iar trairile si obiceiurile sunt, intr-o oarecare masura, altele fata de cele pe care le stim de la un automobil clasic. Le-am redescoperit acum – accelerearea liniara si franarea regenerativa, lipsa aproape totala a feedback-ului sonor, ritualul “pusului la incarcat” acasa in locul excursiei la benzinarie, sunt cele mai pregnante.
La mai bine de un an si jumatate de la debutul din septembrie 2018 si peste 32.000 de kilometri contorizati la bord, Ioniq este acelasi ca in prima zi, cel putin ca performante dinamice si autonomie a bateriei. Spre deosebire de sesiunile de teste de acum un an, cand elementul de noutate si grija de a “economisi” cat mai multa energie au primat, de data aceasta totul s-a incadrat in firescul utilizarii de zi cu zi.
Asadar, am “alergat” cu Ioniq la treburile zilnice prin oras, in acel du-te vino pe care cu totii il avem in agenda zilnica. Nu am menajat deloc masina, insa nici nu i-am cautat limitele. O utilizare obisnuita, intr-un oras destul de aglomerat, asa cum este Timisoara, chiar daca perioada post-izolare (Covid-19) inca nu inregistreaza valori de trafic prea ridicate.

Foto: Mircea Adam
Ioniq se descurca impecabil si te convinge rapid, daca mai e cazul, ca traficul urban este mediul nativ al unui automobil electric. Iar costurile cu energia sunt un alt avantaj major de partea acestuia – o incarcare de cateva ore, seara, acasa, la clasica priza de 220V, este suficienta pentru 3-4 zile de alergatura. Pe scurt, o placere si la condus, si la buzunar!
Celor care continua sa se indoiasca de viitorul automobilelor electrice, le-as raspunde astfel: problema nu mai este daca, ci doar cat de repede vor lua locul celor clasice! Daca privim atent la ce se intampla in industria de profil, toate argumentele sunt in favoarea lor: evolutia tehnologica accelerata, ieftinirea bateriilor, politicile de incurajare a transportului electric in detrimentul celui cu propulsie termica si nu in ultimul rand, decizia tot mai multor constructori de a investi masiv in electrificarea gamei. Prin urmare, este doar o chestiune de timp!