Prea frumos ca sa fie adevarat?

In lipsa unor decizii oficiale concrete de sustinere pentru industria auto din partea guvernelor europene pana la inceputul lunii iunie, moara zvonurilor se invarte tot mai repede.

Dincolo de dorinta de a capta atentia unui numar cat mai mare de cititori, articole cu titluri bombastice bazate pe „surse confidentiale”, continua sa apara intr-un ritm ametitor.

Doua declaratii oficiale indica clar intentia de relansare a industriei auto tinand cont de impactul asupra mediului. Prima apartine cancelarului german, doamna Angela Merkel, care afirma ca „orice pachet de masuri de redresare economica, trebuie sa tina cont de protectia mediului„.

Cea de a doua, mai concreta, vine din partea ministrului economiei din Franta, Bruno Le Maire:

Voi anunța un plan de stimulare a achizițiilor, pentru a ajuta transformarea spre un model sustenabil, cu suport în special pentru automobile ce emit cantitaăți minime de CO2.

Mai recent s-a adaugat corului de voci, care sustin ca pandemia a generat o ocazie unica de transformare radicala a economiei europene, cea a presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fostul ministru al apararii in guvernul german, care declara ca ajutorul la nivel european va fi conditionat de implementarea politicii de protectie a mediului.

Suddeutsche Zeitung merge un pas mai departe si afirma ca o propunere europeana prevede 100 de miliarde euro pentru relansarea sectorului industrial si al serviciilor legate de mobilitate. Pentru automobile „curate” ar fi prevazute o parte substantiala din aceasta suma.

Cat de distorsionata este viziunea despre ce reprezinta un „automobil curat” datorita intereselor industriei auto nationale, este usor de citit din propunerea ministrului transportului din Germania, Andreas Scheuer, care solicita acordarea unor subventii pentru vehicule cu emisii de CO2 pana la 140 grame pe kilometru **. Cum poate fi calificata o astfel de pozitie, cand normele europene pentru 2021 prevad emisii de 95 grame pe kilometru?

** Intr-un comentariu pe facebook la articol autoarea/autorul Monique Monique precizeaza:

Pentru cei care cunosc putin subiectul: pare o mare diferenta intre 140 de la Germania si 95 de la UE…DAR: 140 este pe regulament WLTP+RDE (real!) iar 95 este NEDC corelat (regulament vechi, doar test stand si convertit prin aplicatia COM2PAS )…Prin urmare, diferenta este mult mai mica decat pare…

Am multumit pentru clarificare si ramanem in continuare coplestiti de complexitatea subiectului, intrebandu-ne de ce autoritatile europene si cele nationale continua sa utilizeze standarde diferite? Cum mai poate intelege cumparatorul „de rand” subiectul si oferta?

Opozitia germana, incepand din 2013, la legislatia europeana de limitare a emisiilor de CO2 si aplicarea unor amenzi pentru firmele ce le depasesc, a intarziat implementarea lor in Europa cu peste sapte ani. Oare cate zeci de mii de „dicke Diesel SUV” au agresat calatorii mai potoliti pe Autobahn in acest rastimp si vor contiua a doua viata, pentru urmatorii 15-20 de ani (?) poluand mediul in estul Europei sau tari africane?

Dincolo de interesele nationale, care vor distorsiona rezultatul final, cert este ca industria auto europeana, a doua ca dimensiune pe plan mondial dupa China, cuprinde mai mult de 300.000 de firme, de la furnizori, producatori si pana la ateliere, cu aproximativ 13.8 milioane de angajati.

O alta propunere europeana, care ar generaliza modelul norvegian de scutire a platii de TVA pentru achizitia de vehicule electrice, pare sa castige tractiune, pentru simplul fapt ca exista dovada concreta ca functioneaza in practica. Cu ajutorul acestei masuri, vanzarea de automobile electrice in Norvegia a depasit inca de anul trecut 50% din totalul masinilor noi, un record pe plan mondial, la mare distanta de toate tarile europene.

Pozitia tarilor europene cu cea mai mare rata de penetrare a automobilelor electrice pe curba S de adoptare a noilor tehnologii.

Dupa primul trimestru din 2020, rata de adoptare a masinilor electrice in Norvegia a crescut la 75%, o tendinta ascendenta urmata de primele cinci clasate in Europa.

Indiferent care vor fi masurile finale de relansare a economiei europene si a celor specifice acordate pentru industria auto, ne dorim ca mobilitatea electrica sa aiba de castigat, chiar daca multe zvonuri par prea frumoase pentru a fi adevarate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.