Demarat in luna februarie 2018 in paginile revistei 24auto.ro, din dorinta de a informa cititorii despre noul univers al mobilitatii electrice, principii de functionare, modele disponibile si statistici de inmatriculare, retele de incarcare si de service, proiectul Electromobilitate a evoluat intr-o directie foarte concreta, cea de educare prin test drive.
Mica echipa de voluntari a pornit la drum cu un Hyundai Ioniq in septembrie 2018, apoi s-a alaturat o Tesla Model 3 (TM3) long range, tractiune spate, care in februarie 2019 a ajuns la Timisoara, tocmai la timp pentru prima aniversare a proiectului, sarbatorita printr-o intalnire si bineinteles test drive cu reprezentanti ai presei timisorene.
Calatoria cu TM 3 inceputa in luna decembrie in Motor City pe traseul Detroit-Baltimore, apoi in februarie Norvegia – Suedia – Danemarca – Germania – Austria – Ungaria – Romania a fost prilejul de a demonstra ca automobilele electrice pot fi utilizate pentru calatorii lungi, chiar si in iarna aspra scandinava.
In acelasi timp, parcurgand traseul european, tocmai cand Model 3 incepea sa isi faca aparatia pe batranul continent, interesul pentru test drive-urile oferite cunostintelor a fost coplesitor.
Cel de al doilea an a fost marcat de o serie de evenimente organizate de echipa noastra:

- intalnirea cu dascalii si studentii de la Politehnica timisoreana in cadrul unei lucrari de laborator prin care au facut cunostiinta cu Hyundai Ioniq si Tesla Model 3 si care s-a incheiat cu o ampla discutie pe teme electromobilistice.

- prima editie ElectRoMania cu colaborarea firmei CityLimo, care ne-a pus la dispozitie doua modele electrice, BMW i3 si Renault Zoe, care s-au alaturat masinilor noastre pentru test drive in parcul national Semenic, la Brebu Nou, judetul Caras Severin.

- evenimentul test drive de primavara organizat de Marius Barsan la Sibiu si gazduit de Porsib.

- probe de drum la Paltinis si pe Transfagarasan, oferite celor interesati de comportamentul masinilor electrice pe serpentine atat la urcare, cat si la coborare, doar cu franare regenerativa.

- calatoria de la Timisoara la Detroit, tot via Norvegia, cu TM3, inceputa in august si finalizata in octombrie cu o noua serie de test drive-uri in Austria, Germania, Suedia si o excursie de toamna in parcul national Shenandoah din Virginia.
In acelasi timp am raspuns prezent la evenimente organizate de alti promotori ai electromobilitatii la:

- Bran – prima intalnire a proprietarilor de masini electrice, unde s-a nascut idea unui asociatii pentru promovarea electromobilitatii, care in prezent functioneaza sub denumirea AERO.

- Salonul Auto Brasov – unde la invitatia domnului Eugen Preda am adus Ioniq-ul si Tesla si am oferit test drive-uri unor invitati.

- Conferinta AVER – drumul spre Bucuresti ne-a purtat peste Transfagarasan si la Academia Titi Aur si am sustinut o prezentare despre experienta cu Tesla Model 3 in Europa.
Blogul Electromobilitate.com si cei 20 de autori
In cel de al doilea an, proiectul nostru si-a gasit propria voce cu ajutorul blogului de fata, nascut prin efortul lui Mircea si ajutat mai recent de Darius, cu vasta sa experienta de o decada cu ArenaIT. MULTUMIM pentru suport si expertiza IT pusa la dispozitie!
O contributie esentiala la bogatia de informatii despre viata de zi cu zi cu un automobil electric, au fost articolele celor 20 de autori, dispusi sa-si impartaseasca experientele electromobilistice cu comunitatea noastra si a participantilor la test drive, care au gasit ragazul necesar descrierii primelor impresii cu o masina electrica. MULTUMIRI TUTUROR pentru timpul investit pentru a face cunostiinta cu condusul unei masini electrice si pentru interesantele idei dezvaluite comunitatii noastre!
Partenerii proiectului Electromobilitate

Mentinerea gratuitatii test drive-urilor oferite si in cel de al doilea an al proiectului Electromobilitate a fost posibila prin sprijinul partenerilor nostri fondatori:
carora li s-au adaugat in cel de al doilea an:
Un gand de maxima recunostinta se indreapta spre echipa Porsib, care a avut grija tot timpul ca masinile de test drive sa fie curate, incarcate, echipate cu anvelopele potrivite anotimpului si gata oricand de drum si au fost gazde ospitaliere pentru toate evenimentele organizate in zona Sibiului.
Influenta proiectului Electromobilitate – garajul nostru virtual
Pe langa satisfactiile imense aduse de intalnirea in cadrul test drive-urilor cu peste 300 de persoane interesate de electromobilitate, am urmarit cu atentie cum impactul bucuriei de a conduce un automobil electric, s-a transformat in decizia de achizitie a unuia pe parcursul ultimului an.

Rezultatul concret al experientei denumita de noi: „the joy of electric driving” in cadrul proiectului Electromobilitate, inseamna ca o mini-flota de Hyundai Ioniq, Nissan Leaf, Tesla Model 3 si un Fiat 500 electric au inlocuit automobilele clasice utilizate anterior. Fie ca prorietarii erau decisi de mult sa faca pasul spre universul mobilitatii electrice si aveau nevoie doar de o confirmare, fie ca au fost la prima intalnire cu masini electrice si au reactionat rapid, pentru noi satisfactia contributiei la o cauza buna este combustibilul cu care alimentam bucuria de a continua proiectul.
Elmob challenge

Convinsi de avantajele economice ale convietuirii cu un automobil electric in cei peste 31.000 kilometri cu Ionica si 28.000 km cu TM3, am promovat initiativele unor firme, care au facut primii pasi pe calea electrificarii flotelor proprii si am lansat „Elmob challenge„, o provocare pentru firmele mari si mijlocii de a le urma exemplul.
Daca o mana de voluntari pot oferi, cu ajutorul partenerilor, trei automobile electrice pentru test drive-uri gratuite, suntem siguri ca si marile firmele din Romania pot face acelasi lucru pentru deplasarile echipei lor, reducand in acelasi timp cheltuielile cu combustibilul si poluarea generata in prezent.
Provocarile celui de al doilea an
Pe langa numeroase impliniri, poate cea mai mare provocare a celui de al doilea an a fost achizitionarea unui automobil electric de oras, pentru a intregi tripleta noastra de test drive cu cate un automobil caracteristic fiecarei categorii:
- autonomie mare – Tesla Model 3 long range
- autonomie medie – Hyundai Ionq model 2018
- destinat circulatiei in oras – e.GO Life? … Sion?… Ozone 3?

Pe „ultima suta” inainte de implinirea celui de al doilea an al proiectului nostru si-a facut aparitia „buburuza” (Ozone 3), care si-a inceput cariera alaturi de veteranul „Ionica”.
In prezent buburuza asteapta cuminte in show room-ul Porsib venirea unor vremuri mai bune, cand vom lasa in urma cosmarul pandemiei si vom zburda din nou electric prin pitorescul Sibiu si imprejurimile de basm.
Sa ne revedem cu bine in cel de la treilea an al proiectului Electromobilitate!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.