SUV-uri electrice nascute din constrangere?

Desi nu este pentru prima data cand analizam cele doua SUV-uri, avem in sfarsit confirmarea ca in curand vor lua calea catre primii clientii din toata lumea Mazda MX 30 pornind de la fabrica din Hiroshima, Japonia, si BMW iX3 din Shenyang, China.

Cele doua SUV-uri par se fie nascute mai mult din constrangeri de a indeplini cota NEV- New Energy Vehicles in China si cea de emisii de CO2 in Europa, decat din dragostea parintilor pentru electromobilitate. Ba chiar dimpotriva, executivi cu pozitii cheie la cei doi producatori s-au intrecut pana nu de mult in declaratii impotriva masinilor electrice cu acumulatori.

Mazda MX 30 – Hiroshima, Japonia

Mazda MX 30 este un SUV compact de oras cu tractiune fata din categoria Kona si Niro echipate cu acumulatorul mic, unde intalnim si cele doua SUV-uri produse in China si vandute pe piata din Europa MG ZS si JAC S2 (ultimul disponibil si in Romania).

Sursa informatiilor: EVdatabase.org cu exceptia celor pentru JAC e-S2 care provin din NZZ

Primul model 100% electric de la Mazda este cel mai mare si greu din categoria sa, desi este echipat cu cel mai mic acumulator. Chiar daca acest aspect ar putea ajuta la pret, MX 30 vine cu cea mai mica autonomie si viteza de incarcare relativ modesta, doua aspecte extrem de importante pentru electromobilisti.

Demararea productiei in 19 mai la Hiroshima este un moment cheie pentru micul producator japonez si comunicatul de presa descrie in limbaj caracteristic expertilor in marketing „avantajele” noului model fata de concurenta.

Cu o doza de scepticism asteptam verdictul clientilor, singurul certificat de succes fiind statisticile de inmatriculare, daca Mazda poate produce modelul MX 30 in cantitati suficiente pentru China si Europa. In asteptarea variantei cu range-extender Wankel, dorim mult succes noului model Mazda in universul electromobilitatii.

BWW iX3 – Shenyang, China

BMW iX3

Faptul ca noul model 100% electric al prestigioasei firme din Muenchen va fi un SUV si ca va fi produs in China se stia cel putin din primavara anului 2018.

Recent, la Adunarea General a Actionarilor Oliver Zipse, CEO-ul nu de mult instalat la conducerea destinelor firmei, aflata intr-o dificila perioada de tranzitie, peste care s-au suprapus efectele pandemiei, a anuntat ca in ciuda dificultatilor, productia pentru noul model va incepe in vara la Shenyang.

Sursa informatiilor: EVdatabase.org

Construit pe o platforma mixta, dupa o noua strategie care prevede utilizarea mai multor tipuri de motorizari, in functie de cererea clientilor, noul iX3 este un SUV din clasa premium plasat dupa dimensiuni si greutate intre Jaguar I-Pace si Mercedes EQC.

Spre deosebire insa de concurenta, iX3 este oferit pentru inceput doar cu tractiune spate si performante mai apropiate de varful gamei Skoda Enyak, decat de cele asteptate in clasa premium si realizate de Jaguar sau Mercedes.

Discutabila este si optiunea pentru cel mai mic acumulator, care determina cea mai redusa autonomie, dar beneficiind de cea mai rapida incarcare, experienta la drum lung poate fi pozitiva.

Uitata pare a fi mandria si filozofia cu care au fost lansate modelele i3 si i8 in 2013, sub devizia „nascut electric”. Sub conducerea predecesorului lui Oliver Zipse a fost facuta alegerea unei platforme comune, care poate fi echipata cu motoare cu ardere interna, hibrizi plug-in si full electric.

Am mai discutat ca BMW nu este singura firma care a ales aceasta solutie, alte firme conduse de electrosceptici (PSA, Jaguar LandRover, etc) merg pe aceasi cale. Cu atat mai mult sub conducerea lui Oliver Zipse, responsabil de productia globala inaintea rolului de CEO, accentul va cadea pe optimizarea liniilor de asamblare si reutilizarea investitiilor existente.

Indiferent de receptia publicului pentru modelul iX3, se pare ca marile sperante de a recastiga un loc printre fruntasii mobilitatii electrice se bazeaza pe viitorul I4, cladit pe aceasi platforma si cu aceasi filozofie „the power of choice”, dar cu performante aliniate la asteptarile din domeniul premium.

Oliver Zipse prezinta conceptul i4, la conferinta virtuala de presa GIMS- salonul auto de la Geneva 2020 (anulat)

Interviul realizat in ianuarie de Automotive News cu responsabilul R&D la BMW, Klaus Froehlich, este foarte util pentru a intelege ezitarile si ramanerea in urma pe calea electrificarii a firmei ce a deschis ofensiva europeana cu i3 si i8, doar pentru a o abandona ulterior.

Astazi numerosi participanti la cele doua proiecte de debut fac parte din conducerea unor startup-uri californiene (Canoo, Faraday Future) sau chinezesti (Byton, Nio) in timp ce Klaus Froelich da vina pe clientii europeni pentru esecul comercial al proiectului i3.

Daca noul iX3 nu se va vinde conform asteptarilor parintilor sai, vina va fi in specificatiile alese si pretul de vanzare, nicidecum in lipsa de interes a publicului pentru masini electrice.

MX 30 si iX3 s-au nascut pe fondul unui adanc scepticism intern fata de automobile electrice, din cauza constragerilor legislative din China si Europa. Probabil vor avea o soarta asemanatoare in competitie cu modele inovative, lansate in aceasi perioada de timp de concurenta care crede cu adevarat ca viitorul va fi electric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.