Două lecții electromobilistice din China la început de an

In domeniul electromobilității (și nu numai) este bine de îndreptat o privire atentă la ce se întâmplă pe gigantica piață chineză, alimentată cu subvenții pentru vehicule electrice de aproape 20 de ani.

Până la inaugurarea fabricii Tesla de la Shanghai, piața chineză a aparținut integral firmelor locale, foarte asemănător cum piața americană a aparținut așa numiților Big Three americani (GM, Ford, Chrysler) înainte de venirea japonezilor, coreenilor și în final europenilor.

De la începutul livrărilor de Model 3, în ianuarie 2020, situația s-a schimbat radical și oricât ar încerca „specialiștii” să ne convingă că Tesla pierde teren în fața micro-electricei de oraș cu nume complicat, produsa de JV-ul GM-SAIC-Wuling, comparația nu are merit. Wuling Hong Guang Mini costă echivalentul a 3.500 euro, în timp ce varianta cea mai ieftină de Model 3 este de cel puțin ZECE ori mai scumpă.

De altfel, pentru cine se mai îndoiește de atractivitatea Tesla (și) pe piața din China, este bine de subliniat evoluția celui de al doilea model produs la Shanghai într-o fabrică nouă, începând din ianuarie 2021. Poate că intrarea direct pe locul 8 în clasamentul înmatriculărilor nu spune mare lucru. În schimb creșterea livrărilor de la 1641 în ianuarie la 4639 în februarie, anunță că linia de asamblare accelerează ritmul și în curând Model Y își va începe ascensiunea spre vârf. Va fi interesant de văzut dacă depășește din primul an succesul fratelui mai mic și ceva mai ieftin, Model 3.

De ce trebuie subliniat acest fapt? Pentru simplul motiv că exact același lucru se va repeta începând din vară în Europa, când primele Model Y made in Germany vor pleca către clienții locali. În locul înmatriculărilor actuale, în salturi sincrone cu sosirea vapoarelor cu marfă din California și China, vom asista la un flux continuu de produse ce pleacă de la Giga Berlin spre un public în așteptare.

Lecția nr. 1

Oricine își propune serios să își măsoare forțele cu Tesla în domeniul automobilelor electrice, mai întâi va trebui să își croiască un segment asemănător de piață în China.

Odată împlinit acest obiectiv, pasul al doilea va fi să acapareze o felie asemănătoare din cea americană, unde Tesla vinde în prezent 80% din automobilele electrice.

Lecția nr. 2

Privind rezultatul înmatriculărilor din primele două luni din 2021, este ușor de constatat că Tesla este singura firma străină care a reușit să treacă marele zid chinez și nu doar să pătrundă pe piață, ci să absoarbă cea mai mare parte a economiilor clienților locali, destinate achiziției de automobile noi electrice.

Nu există o altă firmă străină în primele 20 de modele înmatriculate la început de an. In schimb, șase modele electrice produse de startup-uri (NIO, Xpeng, Weltmeister și Li Auto) au câștigat interesul publicului. Probabil cea mai spectaculoasă performanță este cea realizată de NIO, cu toate cele trei modele între primele 16 clasate.

Daca străinii (cu excepția Tesla made in China) nu au găsit calea să stârnească interesul cumpărătorilor chinezi, reciproca nu este valabilă. Zece modele produse în China se importă în prezent în Europa și câteva, Polestar 2, MG ZS și din nou Tesla Model 3 SR+ se vând foarte bine pe piețele unde se distribuie.

Dacă mai aveți îndoieli că producătorii chinezi de automobile electrice vor pătrunde în Europa masiv în următorii zece ani, ascultați cu atenție interesul pentru „Dacia” Spring.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.