Doua știri foarte bune de la Polestar și Lucid Motors

Întâmplarea a făcut să ne întâlnim cu Polestar 2 pentru test drive și cu Lucid Air, în timpul unei vizite la primul studio Lucid Motors, în aceeași săptămâna din octombrie și am rămas cu impresii foarte bune despre ambele modele electrice, așa cum am relatat în detaliu la vremea potrivită.

Polestar 2 in Norvegia

Test drive Polestar 2, 20 octombrie 2020

Două știri din Norvegia, în prima zi a lunii decembrie, ne bucură, confirmând că nu am fost singurii entuziaști de cum se conduce Polestar 2.

Ca orice producător dornic să anticipeze reacția publicului la un nou model electric, Polestar a ales clienții receptivi și extrem de bine educați în domeniul electromobilitații din Norvegia, alături de cei din țara de origine a proiectului, Suedia, pentru a lua pulsul pieței.

Voi adăuga un paragraf din corespondența purtată de ani de zile cu un bun prieten timișorean, ce și-a petrecut mare parte din carieră în proiectare la Mercedes, fiindcă ajută la înțelegerea de ce este Norvegia un mediu atât de fertil pentru electromobilitate:

Situația Norvegiei mi se pare deosebit de interesantă. Printr-o legislație deosebit de avantajoasă pentru electromobilitate, numărul acestor vehicule creste spectaculos.

Dar situația specială a Norvegiei (ca. 5,4 milioane de locuitori, viteze maxime relativ reduse pe autostrăzi și energie electrică ieftină, din hidrocentrale amortizate de mult), nu poate fi transpusă așa ușor la țările europene mari.

În plus, electromobilitatea este finanțată în Norvegia prin veniturile foarte mari obținute din vânzarea hidrocarburilor – un fapt, despre care se vorbește foarte puțin în media.

ing. Ioan Peia

Vizitele în Norvegia sunt un fel de călătorii într-un viitor, mai mult sau mai puțin îndepărtat al electromobilității și răspunsul entuziast la Polestar 2 ne dă multă încredere în viitorul gamei de produse electrice Volvo și Polestar.

Înmatriculările au fost pe măsura livrărilor și presa de specialitate a primit cu brațele deschisa primul model 100% electric (produs în China), al JV-ului Polestar, format de Geely cu Volvo. După votul de încredere din partea publicului norvegian, aflăm că in prima zi din decembrie presa norvegiană a decis să acorde noului Polestar 2 titlul Mașina Anului (COTY), deschizând astfel registrul de comenzi pentru noile și viitoarele modele electrice planificate de Polestar.

Considerând că Volvo XC40 Recharge, un SUV compact încununat de succes în Europa, se bazează pe aceeași platformă ca și Polstar 2, șansele sunt mari să vedem tot mai multe exemplare (produse în Olanda) mai întâi pe drumuri europene, iar apoi pe alte meleaguri mai îndepărtate.

Lucid Motors în Arizona

Veștile despre Lucid Motors sunt la fel de bune, ca cele venite din Norvegia. Odată cu finalizarea fabricii din Arizona, Lucid începe producția primului model Lucid Air, în varianta de lansare denumită Dream Edition, ce va fi livrată în SUA și Arabia Saudită (principalul finanțator al proiectului) începând din luna aprilie 2021.

Gama se va diversifica treptat, cu variante Lucid Air mai accesibile ca preț, denumite Grand Touring, Touring și Pure, care iși propun să convertească actualii clienți ai mărcilor premium consacrate, la electromobilitate.

In acest fel, Peter Rawlinson, actualul CEO Lucid Motors, fost inginer șef al proiectului Tesla Model S, împreună cu echipa venită de la Tesla, contribuie la misiunea fostului angajator de a accelera tranziția la vehicule electrice, punând umărul alături de Tesla la diversificarea gamei de modele electrice de vârf.

Capacitatea inițială este de 30.000 de Lucid Air pe an și planurile de extindere prevăd producția a 400.000 de modele Lucid pe an la Casa Grande, Arizona. Cel de al doilea model va fi un SUV, cunoscut în prezent sub denumirea de Project Gravity.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.